'Yerli kömürümüze sahip çıkmalıyız'

711

Türkiye Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın desteğiyle ve Dünya Kömür Birliği`nin uluslararası partnerliğinde düzenlenen 4. Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi (IV. Clean Coal Technologies Summit - CCTS), kömür endüstrisinin bugününe ve geleceğine ışık tutacak oturumlara ev sahipliği yaptı. Zirve, Ankara`da yerli ve yabancı uzmanların katılımıyla gerçekleşti.

Ekonomik büyümeye destek sağlamayı hedefliyoruz
Oturumun moderatörü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan; "Kömür, demir-çelikten çimentoya; kimya endüstrisinden kağıt üretimine kadar geniş bir yelpazede kullanım alanına sahip, kesintisiz ve sürekli bir enerji kaynağı. Yerli kömür üreticileri olarak sanayicilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Cari açığı azaltabilmek hedefiyle ithalata minimum seviyede başvurarak sektörlerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Üreteceğimiz yerli kömürle hem temiz kömür enerjisini yaygınlaştırmayı hem de ekonomik büyümeye destek sağlamayı hedefliyoruz. Ülkemizin milli değeri olan yerli kömürümüze sahip çıkmalıyız" şeklinde konuştu.

Kömür en güvenli enerji kaynağı
Avrupa Birliği`nde Ukrayna-Rusya savaşı sonrasında enerji sorunu baş gösterdiğinde 145 kömür santralinin yeniden devreye alındığını belirten Türkiye Madencilik Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kırşan; "Tedarik, kaynak dağılımı ve arz açısından tarihsel süreç içinde kömür en güvenli enerji kaynağıdır. Yüzde 90`ın üzerinde yanma verimine sahip olan kömürün 7500 saat/yıl çalışma süresi bulunuyor. Dünyada 79 ülkede 2 bin 400 termik santralde kömürden elektrik üretimi yapılıyor. Sektör, kazan yanma optimizasyonu, yeni nesil filtreleme ve baca gazı arıtma üniteleri ile temiz kömür teknolojisine geçme kabiliyetine sahip. Yakma verimini artıran çevreye duyarlı temiz kömür teknolojileri için teşviklerin geliştirilmesi ve finansa erişiminin kolaylaştırılması kömür endüstrisi için hayati önem taşıyor. Fosil yakıtlar hayatımızdan çok kısa sürede çıkmayacak. Küresel iklim hedeflerine ulaşmak için sanayinin ve ekonominin yerli kaynaklarımızı önceliklendirerek yeniden dizayn edilmesi önemli" dedi.

Erhan Taylan

Paylaş