havadurum

Yeniden hayata tutundu...

Lapseki ilçesinde kalbinden bıçaklanan ve yaklaşık 3 litre kan kaybettiği için kalbi duran genç, doktorların adeta zamanla yarışı sonrası, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi`nde yeniden hayata döndü.

743
Yaklaşık bir hafta önce yaşanan bir olay sonrası kalbinden bıçaklanan 14 yaşındaki Umut Sömük, Lapseki Devlet Hastanesi`ne kaldırıldı. Ağır yaralandığı için ilk müdahalenin ardından Çanakkale`nin Kepez beldesindeki ÇOMÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi`ne sevk edilen Sömük, burada kalp damar ve göğüs cerrahisi öğretim üyeleri Doç. Dr. Murat Saçar, Yrd. Doç. Dr. Timuçin Alar ve Yrd. Doç. Dr. Tolga Kurt tarafından acilen ameliyata alındı. Sömük, doktorların adeta zamanla yarışı sonrası yapılan operasyonla yeniden hayata döndü.
 
Doç. Dr. Saçar, gerçekleştirdikleri operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, geçen hafta perşembe gecesi Lapseki Devlet Hastanesi`nden göğüsünden bıçaklanan bir hastanın hastaneye geldiği haberini aldıklarını söyledi. Kendilerinin de tesadüfen bir başka ameliyat için hastane bulunduğunu anlatan Saçar; “Hastayı kabul ettik. Göğsünden yaralanan hastamızın acil olarak göğüs boşluğunu göğüs cerrahisi hocalarımızla birlikte açtık. Kalbin özellikle sol karıncık bölgesinde yaklaşık 3 santimetrelik bıçaklanmaya ait bir kesi vardı. Hastanın buraya getirildiği sırada kalbi ve solunum durmuş. Özel tüp takılıp, oksijen verilerek getirilmişti” dedi.
 
Saçar, hastanın geldiğinde genel durumunun çok kötü olduğuna işaret ederek; “Acil olarak kalpteki bu deliği onardık. Kalp çalışmadı ve elektro şokla destekleyerek kalbi yeniden çalıştırdık. Bu ameliyattan sonra beyin fonksiyonlarının yerine gelip gelmeyeceği konusunda endişeliydik. Hastamız 1,5 gün sonra uyandı ve kendisine geldi. Tabii biz çok mutlu olduk, 13-14 yaşında bir çocuk hasta olduğu için. Şu anda durumu gayet iyi, toparladı. Servise çekiyoruz. Bir sıkıntı kalmadı” diye konuştu.
 
Hastada 3 litreye yakın kan kaybı yaşandığını, kapalı göğüs boşluğunun kendisine tampon yaparak bu kanamayı durdurduğunu ifade eden Saçar, şöyle konuştu: “Kalp adeta kanın içinde boğularak buraya gelmiş. Kalp çalışmaz haldeydi bize ulaştığında. Burada zamana karşı yarıştık ve başarılı olduk. Eğer o gece evlerimizden geliyor olsaydık hastaya müdahale edemeyebilirdik. Hastanede başka bir açık kalp ameliyatı için bulunuyorduk. Şans o ki tam ameliyatın sonuna denk geldi bu hastamız. Adeta genç arkadaşımız ameliyathanede önümüze getirildi diyebilirim. Her şey 1-2 dakika içinde gelişti. Dolayısıyla hem biz hem de hastamız şanslıydı. Neyse ki sonuç iyi oldu.”
 
Umut Sömük ise hayata döndüğü için çok mutlu olduğunu belirterek, kendisini sağlığına kavuşturan doktorlara teşekkür etti.
Paylaş