Yaz aylarının vazgeçilmez adası Bozcaada

670
Her türlü meyve ve sebzenin reçelinin yapıldığı, tezgahlarda boy gösterdiği Bozcaada veya eski adıyla Tenedos Türkiye`nin üçüncü büyük, Ege Denizi`nde ise Gökçeada`dan sonra ikinci en büyük adası ve Çanakkale ilinin nüfus bakımından en küçük ilçesidir. 
Yüzölçümü 40 kilo metre kare, anakaraya uzaklığı 6 kilometredir. 2021 yılı verilerine göre ilçe nüfusu 3 bin 98`dir. İlçede kışları nüfus düşmekte, yazları ise tatilcilerle artmaktadır. Bağcılık, deniz turizmi ve rüzgâr santralleriyle ön plana çıkar.
 
Geyikli Limanından gemiye bindiğinizde sizi adanın limanında bulunan ve Cenevizliler`e Venedikliler ve Bizanslılara hizmet ettiği söylenen kale ile karşılaşırsınız. Denize sıfır birçok kafe bulunmaktadır. Kale II. Mehmet döneminde bugünkü haliyle inşa edilmiş ve 1703-1706, 1714-1726 ve 1815`te kapsamlı bir şekilde yenilenmiştir. Adada konaklamak için en ucuz ve yaygın imkân pansiyonlardır. Gerek Türk, gerekse Rum mahallelerindeki tarihi evler adalı aileler tarafından turistlere kiralanır. Ayrıca günlük fiyat prensibiyle kiralan evler de mevcuttur. 
Ayazma Plajı
Ayazma plajı özellikle etrafındaki restoran ve kafeler nedeniyle adanın en önde gelen plajıdır. Ayazma plajının dışında hemen yanında yer alan Sulubahçe ve devamındaki Habbele plajı ve Akvaryum da tercih edilen plajlar arasındadır. Turkuaz renginde denizi ve incecik kumu ilk defa gelenleri şaşırtacak güzellikte bir plajdır. Adanın en popüler, dolayısıyla en kalabalık plajıdır. Günübirlik tesislerin olduğu tek koy olan Ayazma Plajı`na yaz döneminde düzenli olarak minibüs seferleri yapılıyor. Plajdaki şemsiye ve şezlong kiralaması yapılıyor. 
 
Bağbozumu Turları
Bozcaada`nın diğer görülecek yanlarından biri de bağbozumu etkinliklerinin olmasıdır. 8 Ağustos`ta başlayan, her gün 10.00 - 18.00 arasında iki saatte bir düzenlenen bağbozumu turları 2 saat sürüyor. Özel olarak düzenlenen bağbozumu etkinliğinde hediye olarak verilen hasır çantalarla tura katılarak sepetinize üzüm doldurarak güne devam ediyorsunuz.
(Haber Merkezi) 
Paylaş