havadurum

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yıldırım düştü mü? Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yıldırım düştü iddiası doğru mu?

İstanbul’da 11 Kasım akşamı yaşanan şiddetli yağış ve fırtına sırasında Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yıldırım düştüğü iddia edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde köprünün ve çevresinin aydınlandığı görüldü. Peki, bu görüntüler gerçek mi? Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yıldırım düştü mü? Köprü yıldırımdan nasıl korunuyor? İşte detaylar…

1205

İstanbul’da 11 Kasım akşamı yaşanan şiddetli yağış ve fırtına sırasında Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yıldırım düştüğü iddia edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde köprünün ve çevresinin aydınlandığı görüldü. Ancak köprünün işletmecisi olan ICA, yaptığı açıklamada bu iddianın gerçeği yansıtmadığını belirtti. Peki, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yıldırım düştü mü? İşte detaylar…

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yıldırım düştüğü iddiası

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarıları sonrasında İstanbul genelinde etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz yönde etkiledi. Yağış sırasında gökyüzü şimşeklerle aydınlanırken, Yavuz Sultan Selim Köprüsü çevresinde düşen yıldırım görüntülere yansıdı. Yıldırımın düşmesi ile birlikte köprü tamamen aydınlandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde köprünün yıldırım darbesiyle sarsıldığı izlenimi oluştu. Bazı kullanıcılar ise köprünün zarar gördüğünü veya elektrik kesintisi yaşandığını iddia etti.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yıldırım düşmediği açıklandı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün işletmecisi ICA ise köprüye yıldırım düştüğü yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yıldırım düşmediğini belirten ICA, köprünün bu gibi doğal olaylara karşı da en ileri teknolojilerle korunduğunu vurguladı. ICA’nın yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yıldırım düşmemiştir. Yavuz Sultan Selim Köprüsü bu gibi doğal olaylara karşı da en ileri teknolojilerle korunmakta, köprünün üzerinde bulunan her iki kulede, 2 kilometre çapındaki alanı kapsayacak şekilde, yıldırıma karşı koruyucu paratoner sistemleri bulunmaktadır.”

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yıldırım koruma sistemi nasıl çalışıyor?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yıldırım koruma sistemi, yıldırımın enerjisini kontrollü bir şekilde toprağa iletmek için kullanılıyor. Köprünün her iki kulesinde bulunan paratonerler, yıldırımın köprüye çarpmasını engelleyerek, köprünün 2 kilometre çapındaki alanını koruyor. Paratonerler, yıldırımın elektrik akımını toplayarak, köprünün altındaki topraklama sistemine aktarıyor. Böylece köprü, yıldırımın zararlı etkilerinden korunmuş oluyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü hakkında bilgiler

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Boğazı’nın üçüncü köprüsü olarak 2016 yılında hizmete girdi. Köprü, 59 metre genişliği ve 322 metre yüksekliği ile dünyanın en geniş ve en yüksek köprülerinden biri olarak kabul ediliyor. Köprü, 8 şeritli otoyol ve 2 şeritli demiryolu taşımacılığına imkan sağlıyor. Köprü, aynı zamanda Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin de bir parçası olarak, İstanbul’un Avrupa ve Asya yakalarını birbirine bağlıyor. Köprünün ismi, Osmanlı İmparatorluğu’nun 9. padişahı olan Yavuz Sultan Selim’den geliyor.

(Yunus Erzincanlı)

Paylaş