Modern çağın dayattığı bireyselleşme ve yalnızlık, teknolojik buluşmai "dijiseksüelite" olarak sunulan, yapay zeka destekli "robot-eş" veya "robot-partner" gibi çözümler üreterek yönlendiriyor.
Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, kadın eş robotların piyasaya sürülmelerinin nedenlerini değerlendirdi. Teknolojinin hızla ilerlemeleriyle birlikte robotların aile yaşamıyla birlikte “eş” getirisi hem aile kurumu hem de insanlık için ciddi endişelere yol açtığını vurguladı.
Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı “Hastalığa yol açan bir sonuç olarak kronik yalnızlık, ruh halinin olumsuz etkilenmesi yaygın bir sorun haline geliyor.” dedi.
Evlilik ve aile kurumuna yönelik toplumsal normlardaki değişim, “tek başına yaşam” modelinin daha çekici hale gelmesi ve iletişim sorunlarının, gerçekleştirilecek evlenmesini zorlaştırdığını anlatan Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, şöyle devam etti: “Bu durumda, insanın doğasında bulunan sosyal bağları ortadan kaldırılıyor, bireylerin yalnızlık hissini gidermeye başlıyor. özellikleri ve fiziksel özgürlüğün artırıldığı bu robotlar, giderek daha fazla bireysel ilgi çekiyor. Bu gelişmeler, insan ilişkilerinin geleceği konusunda tartışmaları da beraberinde getiriyor.”
Teknolojinin sunmuş olduğu süreçleri düşünmeyi sağlayan yapay zekalı insansı “eş-robot”ların, insanın duygu, değer ve ruh hallerini de taklit etmeye yönelmesi ile insanların duygusal bağ kurma şarkıları artışını, hatta aşık olma noktasına kadar varan yeteneklie sahip olana kadar varan gözlendiğini kaydeden Prof. Dr. devam eden, sürekli olarak aynı kalan bir 'eş-partner' istemesine neden olabilir. şeklinde konuştu.
Ancak tüm bu avantajlar gibi görünen durumlara rağmen “eş-robotlar ” ın nörofizyolojik ve kültürel güçlerinden dolayı insanların sunabileceği duygusal iznin yerinde tutmasının pek mümkün görünmesini de dile getiren Prof. Dr. bu davranışlara ancak karşılık olarak karşılık gelen sosyal-kültürel gelişmeler, yani bir ülkenin toplumuna yaptığı şeyler - çocuk doğurmak, onları eğitmek, onların normallere uygun bir şekilde beslenmesi ve aile içinde birlikte destek olmak (hem duygusal hem de ekonomik), bugün insan robotlarının pek çok açıdan çıkamayacak özellikleridir. ifadesinde bulundu.
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte robotların aile yaşamında “eş” yağış görülmesinin hem aile kurumunda hem de insanlık için ciddi endişelere yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, gelişmeleri kaydetti: “En basitinden bu türdeki gelişmelerin nasıl olacağı? Yoksa robot çocuklar mı yapılacak? Demografik, sosyal açılardan büyük riskli kontrol bu olgu, hukuki, dini ve ekonomik tartışmaların merkezi haline gelmiştir. Bu tartışmaların büyük bir kısmı, robotların insanda eksik kalan yönleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. İstismar edilenlerin zamanla güçlenerek istismar etmeyen varlığının geçebileceğini göstermektedir.”
(BÜLTEN)