havadurum

Yağış domatesleri vurdu

Kumkale Ovası`nda 20 bin dönüm alanda ekili domatesin yüzde 60`ının, aşırı yağış nedeniyle zarar gördüğü bildirildi.

529
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, merkeze bağlı Kumkale beldesi sınırları içerisinde yer olan Kumkale Ovası`nda üreticilerle birlikte domates tarlalarında incelemelerde bulundu. Ulus, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kumkale Ovası`nın Türkiye`nin domates ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan yerlerden birisi olduğunu söyledi. Üreticinin şiddetli yağıştan dolayı zararının çok fazla olduğunu belirten Ulus, ovanın çok geniş bir alana yayılmış olduğu için yağmur sularının çekilmesinin ardından gerçek hasarın ortaya çıkacağını kaydetti.
 
Bölgenin bu sezon aşırı yağış aldığını, 2 ay önce de Biga ilçesinde şiddetli yağışların neden olduğu zararın ortaya çıktığını belirten Ulus, şöyle dedi: “Çanakkale`de aniden bastıran yağmur, Kumkale Ovası`nda büyük hasara neden oldu. 20 bin dönüm alanda ekili olan domatesin yüzde 60`ı aşırı yağıştan zarar gördü. Çanakkale domatesinin meşhur olduğu bu ovada ekili domatesler, diz kapağına kadar ulaşan suyun içinde kaldı. Bu kadar suyun içinde kalan domates ve diğer ürünlerin artık ihya olma şansı yok. Bu domateslerin tümü zarar gördü ve kısa zamanda mantar yapıp çürüyecektir. Bu yıl gerçekten zor bir sezon geçiren üreticimizin mısırla başlayan sorunları, domatesle devam etmekte. Kasım ayı ile birlikte bankalara ödeme zamanı gelen üreticiler, şu anda kara kara ne yapacaklarını düşünmeye başladı. Bu ürünle birlikte son turfanda dediğimiz ürünlerden para kazanmayı bekleyen üreticimiz, para kazanamayınca bankalara olan borçlarını da ödemeyecek duruma geldi.”
 
Ulus, üreticilerin bu yıla ait borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini talep ettiklerini bildirdi. “Çanakkale domates ekimi konusunda bir marka olmuştur. Her yıl 100 bin dönümlük domates ekimi yapılmakta bölgemizde” diyen Ulus, bu anlamda bakıldığında Çanakkale`den tüm ülkeye 600 bin ton domates gönderildiğini söyledi. Ulus; “Gerçek Çanakkale domatesi bu ovanın domatesidir. Hükümet yetkililerinden bu durum ile ilgili taleplerimiz var. Durum ortada. Üreticilerimiz yağıştan büyük zarar gördü. Tüm bu zararın üreticileri daha da etkilememesi için yetkililerden, üreticilerin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz. Bu zarar Çanakkale ekonomisi içinde kayıptır” diye konuştu. Kumkale Belediye Başkanı Süleyman Erte ise üreticilerin büyük zarar içinde olduğunu, aşırı yağışların neden olduğu zararın, borç ertelemesi ile bir nebze giderilebileceğini kaydetti.
 
Öte yandan, Kepez beldesine bağlı Kızılcaören köyünde de sele kapılan 28 küçükbaş hayvanın telef olduğu bildirildi. Turan Kaşıkçı`ya ait 105 keçiden 28`inin, dün meradan döndüğü sırada aniden bastıran yağmurun neden olduğu sel sularına kapıldığı öğrenildi.
Paylaş