havadurum

Voleybol Şöleni’nin ardından

Çanakkale’de gerçekleştirilen Aroma Erkekler 1.Lig Voleybol Play-Off maçları ülke genelinde yankı uyandırdı. Ancak, gereksiz ve yıpratıcı eleştirileri de beraberinde getirdi...

683
Hepimizin malumu, Aroma Erkekler 1. Lig Voleybol Play-Off maçları Nisan 2012 ayında Çanakkale’de yapıldı. Voleybolda Türkiye’nin 1 numaralı kupasının sahibi Çanakkale’de belli oldu. Bu dev organizasyonda Halkbank’ı, Fenerbahçe Grundig’i, Galatasaray Yurtiçi Kargo’yu, Arkasspor’u çıplak gözle  tribünden izledik. Hatta çarşıda, kordonda, tuttuğumuz takımın oyuncularıyla fotoğraf çektirme imkanı bulduk.
 
Her gün mesai çıkışı eşimle, komşularımla, tuttuğumuz takımın formasını giyerek Anafartalar Spor Salonu’nun yolunu tuttuk. İlköğretim çağındaki çocuklar aileleriyle, lise ve üniversite öğrencisi gençler, değişik takımların formalarıyla salona gelirken en ufak bir taşkınlık, en küçük bir olay yaşanmadı.. Her gün gittiğim Anafartalar Spor Salonu’nda en ufak bir tatsızlığa şahit olmadım. Hatta, Fenerbahçe Grundig-Galatasaray Yurtiçi Kargo yarı final karşılaşması öncesi, müsabaka anı ve müsabaka sonrasıyla bu iki güzide kulübümüz arasında tüm branşlarda olaysız geçen tek müsabaka olarak tarihe geçmiş de olabilir. Düşünebiliyor musunuz, Fenerbahçe-Galatasaray müsabakası oynanıyor ve en küçük bir olay yok. Salona gelirken, müsabaka anında ve müsabakadan sonra hiçbir şekilde taşkınlık yaşanmıyor. Bu, Çanakkale adına çok olumlu bir tablo.
 
Tüm maçları değilse de tüm takımları izledim. Ne keyifli maçlardı. Çoluk çocuk salona gelen aileler ne kadar mutluydu. Tuttuğu takım bir sayı kazandığında havaya fırlayan, heyecanla takımını alkışlayan taraftar ne kadar mutluydu.
 
 
Çanakkaleli voleybol severlerin bu mutluluğunu görünce bu organizasyonun başındaki kişi olan Çanakkale Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği üyesi arkadaşım M. Zafer Irmak’a derneğimiz aylık basılı yayını olan Sanat Bülteni’nden teşekkür edeyim istedim. Bunu telefonla, Dernek’ten Sanat Bülteni yayın kurulundaki bir arkadaşımla paylaşınca “Ya sorma, organizasyonu biz çok beğendik, çok mutlu olduk. Ama, falan kişi de çok eleştirmiş, olumsuz yazılar yazmış” deyip bu yazıları bana e-posta ile gönderdi.
 
Eleştiriden öte hasımca yazılmış yazıları okuduğumda, üslubuna bakarak “Erman Toroğlu” tarafından yazıldığını sandım. Yazının altındaki imzaya bakınca Hasan Uğur Epirden tarafından yazıldığını gördüm.
Şimdi, Sayın Hasan Uğur Epirden’in Çanakkalelileri üzen eleştirilerini hatırlayalım:
 
Hasan Uğur Epirden: Çanakkale ilinin konaklama sorunu var.
 
Müjdat Yersen: Çanakkale’de yeterince konaklanacak otel olduğunu, bu organizasyonu duyunca otelcilerin çok memnun olduğunu biz biliyoruz. Yani Çanakkale’de konaklama sorunu yok.
 
H. U. E.: TVF bazı gazetecileri Çanakkale’de neden ağırladı?
M. Y.: Bir gazeteci TVF’nin gazetecileri Çanakkale’de ağırlamasından rahatsızlık duymamalı. Aksine mutlu olmalı. Ha, bu gazeteciler içinde yer alamayanlar kıskanabilir mi? Kıskanır. Sorun değil.
 
H. U. E.: Çanakkale mesafe olarak katılacak takımlara uzak.
M. Y.:
Doğru söylüyorsun hocam yaaa. Hay ağzına sağlık. Bu uzaklıktan (!) dolayı Çanakkaleli sporseverler üvey evlattı. Hatırlayıp bu organizasyonu Çanakkale’ye verenlerin ellerinden öperim. Kaldı ki Çanakkale İstanbul, İzmir ve Bursa’ya özel otobüslerle sadece 3-4 saat. Yollarda duble hani… Uçak da var tabii… Ama biraz masraflı (?), kimse o yükün altından kalkamaz!
 
H. U. E.: Çanakkale’ye gelecek taraftarlar saatlerce yolculuk yapmak zorunda bırakıldı.
M. Y.:
Az önce söyledim ya hocam. Her yerden otobüs var. Çanakkale de Mozambik değil yani…
 
H. U. E.: Uçakla gelinse bile Çanakkale Havaalanı’ndan şehre 45 dakikada zor gidiliyor.
M. Y.:
Sırf meraktan havaalanından şehir merkezine özel aracımla giderek kronometre çalıştırdım. 05.23.33. Yani 5 dakika 23 saniye, 33 salise. (Yazıyla Beş dakika yirmi üç saniye.)
 
H. U. E.: Saha zemininin sertliğinde bütün sporcular şikayetçi.
M. Y.:
Pes ya hocam. Zemin bu organizasyon için özel olarak kaplanmış.
 
H. U. E.: Işıklar yetersiz, ses düzenini de berbat.
M. Y.:
Şimdi buna nasıl cevap vereceğim ki. Hiçbir oyuncuya sormadım doğrusu. Ama benim bozuk gözler bile normal gördüyse, dandik fotoğraf makinemle karşı tribündeki arkadaşımın fotoğrafını çekebildiysem, ışığın yeterli olduğunu düşünürüm. (Fotoğrafçılık kursuna gidiyorum da.) Ses düzeni mükemmeldi, ancak anonsu yapan bayanın sesi ve diksiyonu tartışılır. Evet daha iyi bir tercih olabilirdi. Bir sonraki turnuvada o da düzelir sanırım.
 
H. U. E.: Çizgi hakemleri çok kötüydü. Bütün takımlar Çanakkaleli çizgi hakemlerinden şikayetçi.
M. Y.:
Yenilen hangi takım hakemlerden şikayet etmiyor ki. Başhakemin bir iki çizgi hakemi kararına uymadığını gördüm. Ama şikayet edecek kadar abartı olmadı. Çizgi hakemleri hiçbir maçın kaderini etkilemedi.
 
H. U. E.: Masa hakemi Galatasaray Yurtiçi Kargo takımını sadece Galatasaray, Fenerbahçe Grundig takımını sadece Fenerbahçe olarak anons etti.
M. Y.:
Sponsorlar isimleri duyulsun diye o kadar para veriyorlar, tabiidir ki isimleri okunmalı ve yazılmalı. Anons yapan arkadaşın dikkatsizliğinden bir müsabakada bu hata yapıldı. Ancak, dediğim gibi bir sonraki turnuvada bu konuya titizlik gösterileceğinden eminim.
 
H. U. E.: İlk gün oynanan ilk 3 maçta salona giren güneş yüzünden sporcular ve görev yapan kameramanlar oldukça zorlandı, camlar perde niyetine Türk Bayraklarıyla kapatıldı.
M. Y.:
İlk gün sporcuları değil ama, kameramanları etkilediği doğru. Ters ışık görüntüyü kötü etkiler. Ama o da ilk aşamada camlara dışarıdan Türk Bayrakları asılarak ki, Türk Bayraklarını binaya asmak hiç de kötü bir şey değil,  daha sonra da perdeler ile kapatılarak önlendi.
 
Daha bitmedi…
 
H. U. E.: M. Zafer Irmak okul maçlarında puanlama hatası yaptı, bu yüzden hak eden takımın yerine bir başka takım Çanakkale’yi temsil etti. İşte böylesine bir ayıba, bir skandala sebebiyet veren bay “Pinokyo” Hazreti Irmak’a böylesine büyük bir organizasyonun ağırlığı yüklenmiş…
M. Y.:
Şimdi durum daha iyi anlaşıldı. Maksat üzüm yemek değil, bağcı ile hesaplaşmakmış.
Eleştirilere bakar mısınız? Yani bir organizasyonda aksayan taraflar olabilir ve bunların da dile getirilmesi normaldir. Ancak ben burada başka niyet seziyorum. TVF Başkanı Sayın Erol Ünal Karabıyık Çanakkale’deki Aroma Erkekler 1. Lig voleybol play-off maçları ve Voleybol İl Temsilcisi Sayın M. Zafer Irmak üzerinden yıpratmaya çalışılmış sanki. Terbiyem müsaade etmediğinden, eleştirileri o kadar yumuşattım ki eleştirilerin sahibi bu yumuşaklıktan rahatsız bile olabilir.
 
Sevgili Çanakkaleliler ne dersiniz? Sizce Sayın Hasan Uğur Epirden Çanakkale’de yapılan Aroma Erkekler 1. Lig voleybol Play-Off maçlarının rezalet bir organizasyonla neticelendiğini (!) mi düşünüyor, yoksa başka sebepler mi var?
 
 
Az daha yazıyı yazma sebebimi unutacaktım.
 
Aroma Erkekler 1. Lig voleybol play-off maçlarının Çanakkale’de oynanmasındaki emeklerinden dolayı herkese ama en çok da Voleybol İl Temsilcisi M. Zafer Irmak’a, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne, Türkiye’ye, müsabaka nasıl izlenir dersi veren Çanakkaleli Voleybol severlere teşekkürü bir borç biliyorum.
 
Bu arada 2015 yılında Çanakkale Deniz Savaşlarının 100. Yıldönümünde Çanakkale’de Avrupa takımlarının katılacağı bir voleybol turnuvası yapılmasının planlandığını da çıtlatmış olayım.
 
Müjdat Yersen
Ç.Dardanelspor (E) Kalecisi ve Futbol Hakemi
Paylaş