Viyedük zemininde çatlaklar oluştu!

Çanakkale`de 24 Mayıs Cumartesi günü meydana gelen 6,5`lik deprem, tahmin edildiği gibi Çanakkale Viyadüğü`nde çatlamalara neden oldu. Son bir buçuk yıldır, yağan her yağmurda tüm kentin gözü kulağı Çanakkale Viyadüğü`ndeydi. Depremde de ilk akla gelen yerlerden biri oldu viyadük. Viyadükten hiç de şaşırtıcı olmayan çatlakların oluştuğu haberi dün geldi. Depremde ya da deprem sonrası artçı sarsıntılarda olduğu sanılan çatlaklar için uzmanlar giderek daha da endişelendiklerini ifade ediyor. Yine şaşırtıcı olmayan bir durum, karayollarından hala ses yok!

997
 
 
Merkez üssü Ege Denizi`nin Gökçeada açıkları olan 6,5`lik deprem, birçok yapıya zarar verirken, bu zararların kimi sorun yaratmayacak kadar küçük, kimi ise kenti tedirgin eden boyutta. Çanakkale Valiliği`ne bağlı kurumlardaki görevliler, kent genelinde hasar tespit çalışmalarını yürütürken, depremin neden olduğu bir çatlama haberi de dün geldi. Yeri itibariyle beklenen, hiç de şaşırtıcı olamayan bu çatlak haberi ise, kentin son 1,5 yıldır gündeminde olan Çanakkale Viyadüğü`nden geldi. Konuyla ilgili uzmanların yağmurlar nedeni ile yeni heyelan riskini hala taşıdığını ileri sürdükleri viyadük bu kez 6,5`lik depremden etkilendi. Tamamlanalı daha bir kaç yıl bile olmayan Çanakkale Viyadüğü`nün alt kısmındaki yerli kaya olarak tabir edilen zemindeki çatlakların, ileride viyadük ayaklarını yaklaşarak daha büyük tehlikelere neden olacağı düşünülüyor. Deprem ve artçı depremler sonrasında oluştuğu düşünülen çatlakların yapısı ve etkileri değerlendirildiğinde viyadüğü tehdit ettiği iddia ediliyor.
 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Çanakkale Viyadüğü şuanda kanser hastası ve hastalık giderek yayılıyor. `Nasıl tedavi ederiz?` sorusunun cevabını ise karayollarının vermesi gerekiyor” derken, “Viyadük ne zaman oturur, ne zaman tehlike haline gelir, bunu tayin edecekler ise yağmur ve depremlerdir” ifadeleri ile viyadüğün aslında “Allah`a emanet” ayakta durduğuna işaret ediyor. Perinçek ayrıca, “Ben merak ediyorum, acaba karayolları ekibi depremden sonra burayı ziyaret ettiler mi?” sorusu ile yetkililerin bu konuda ne kadar ilgili olduklarını da sorguladı.
 
 
“Heyelan viyadüğe doğru yaklaşacaktır”
“Şuanda Çanakkale-İzmir yolu arasında bulunan, üzerinden geçtiğimiz viyadüğün sağ tarafındayız, yani deniz tarafındayız” diyen Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Geçen yıl viyadüğün hem sağ hem de sol tarafında heyelanlar olmuştu. Geçen yıl, `Heyelan geriye doğru yaklaşırsa, tehlike arz eder` demiştim. Şuanda gördüğümüz çatlak viyadüğe çok yakın bir çatlak. Viyadüğe uzaklığı 5-15 metre arasında alan bu çatlağın boyu 20 metre. Yüksek açılı bir çatlak bu. Bu çatlak neden oldu? Cumartesi günü yaşadığımız 6,5`lik deprem ve artçıları bu çatlağı yarattı. Eğer bu çatlak nedeni ile deniz tarafındaki kütle akıp edirse heyelan da geriye doğru, viyadüğe doğru yaklaşacaktır. Bu da viyadük için bir tehlike oluşturacaktır. Şuanda gördüğümüz çatlak oldukça geniş bir çatlak. Bu çatlağın benzerleri viyadüğün üzerinde de var. Onlar da deprem sırasında oluşan çatlaklar. Depremin tetiklediği heyelan çatlakları bunlar. Ben merak ediyorum, acaba karayolları ekibi depremden sonra burayı ziyaret ettiler mi?” şeklinde konuştu.
 
 
“Eğer çatlaklar devam ederse, viyadük ayaklarında çökme yaşanabilir”
“Viyadüğün sağında ve solunda, depremin yarattığı sarsıntı ile meydana gelen çatlaklar var” diyen Prof. Dr. Perinçek, “Sadece dolgu tarafında olsa belki o kadar korkulacak bir durum olmaz. Eme hem dolgu, hem de yerli kaya üzerinde meydana gelen çatlakları birleştirdiğimizde viyadüğün bulunduğu alanda hala bir haraket olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Viyadüğün sağındaki çatlaklar yerli kaya üzerindeydi. Sol tarafındakiler ise sol tarafında dolgu toprak üzerinde. Yağmur yağarsa ve depremler devam ederse viyadükteki tehlike de giderek büyüyecek. Eğer bu çatlaklar daha da çalışırsa ve deniz tarafındaki kesim heyelan ile ortadan kalkarsa heyelan viyadüğe daha fazla yaklaşarak ve ayaklarda bir çökme yaratacaktır” şeklinde konuştu.
 
 
“Bu viyadük kanser hastası”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, açıklamalarında “Ben bu viyadük yapılarken, sadece üst kısma değil, alt kısma da kazık çakılmasını önermiştim. Üstteki kazıklar beni endişelendirmiyor, beni endişelendiren alt taraftır. Bu alanda kazık olmadığı için, aşağıya doğru çekme ihtimali var. dolayısıyla yapılacak olan müdahalede biraz geç kaldık. Şuanda bir kazıklama yapsak bir tedbir olur mu? Bunu bilmiyorum. Bunun için ben bir jeolog olarak görevimi yapıyorum; heyelan çatlağını haber veriyorum. İnşaat mühendisleri oturup, bunun hesaplamalarını yapması gerekiyor. Şuanda bile bu viyadük çökme belirtisi gösteriyor. Zamanla oturmaya bağlı olarak yolda deformasyon olacak. Viyadük ne zaman oturur, ne zaman tehlike haline gelir, bunu tayin edecekler ise yağmur ve depremlerdir. Onun için zaman vermem mümkün değil. Ama Çanakkale Viyadüğü şuanda kanser hastası ve hastalık giderek yayılıyor. `Nasıl tedavi ederiz?` sorusunun cevabını ise karayollarının vermesi gerekiyor” dedi.
 
“Ben buradan geçerken tedirgin oluyorum”
“Ben Erenköy`e yaşıyorum” diyen Perinçek, “Erenköy`ün eski bir yolu var, toprak yol. Ben orayı kullanıyordum. Çok açık söyleyeyim, yağmur yağdığında viyadüğün üzerinden geçerken ben endişe duyuyorum. Eğer bu viyadük 20 santim daha otursun, viyadük kullanılamaz duruma gelecek. O zaman alternatif bir yolumuz yok. Erenköy yolunun en azından iki şerit olacak şekilde asfaltlanarak açılması gerekiyor. O yol neden kapalı onu da anlamış değilim. Bizim alternatifimiz yok. Tek alternatif eski Erenköy yoludur, buranın da en kısa zamanda açılmasını talep ediyorum” ifadeleri ile hem bir itirafta hem de talepte bulundu.
 
Paylaş