Video hakem sistemi, Nasıl işleyecek?

341

 -  Projenin amacı; açık hatalar ve maç sonucuna etki edecek hataların önlenmesini içeriyor. Bu şekilde maçın hakemine yardımcı olunması amaçlanıyor.

-  Projenin hedefi, her pozisyonda yüzde yüz doğruyu bulmak değil. Bu sistemin, oyunun akışını etkilememesi çok önemli. Bu yüzden açık hatalar ve maç sonucunu etkileyecek pozisyonlar için geçerli olacak.
- İtalya, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika gibi Avrupa`nın önde gelen futbol ülkelerinin yanı sıra ve ABD, Brezilya, Meksika, Katar da dahil olmak üzere toplam 13 ülke Video Yardımcı Hakemlik Sistemi`nin test çalışmalarına başladı. FIFA Başkanı Gianni Infantino da, bu sistemin futbola entegre edilmesi için de yoğun çalışmalar yapıyor. Aralık ayında Japonya`da düzenlenen Dünya Kulüpler Şampiyonası`nda da sistem test amaçlı olarak, ilk kez bir FIFA organizasyonunda kullanıldı.
-Sistemde ``Tek bir protokol`` olacak. Bu protokol de bütün ülkeler için kullanılacak. IFAB, bu konuda projenin kontrol ve takip edilmesini sağlıyor. Gerektiğinde de ülkelere yardımcı oluyor.
- Video Yardımcı Hakem Sistemi (VAR); sadece goller, penaltı kararları ve kırmızı kart kararlarında (ikinci sarı kartlar için geçerli değil) kullanılacak. Sistem, hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Yani, pozisyonla ilgili son kararı yine maçın hakemi verecek.
- Video Yardımcı Hakem Sistemi`nde, maçın hakemi kararını Video Yardımcı Hakem`den aldığı bilgi sonrasında ya da önemli pozisyonlarda saha içine kurulacak ekrandan pozisyonu izledikten sonra değiştirebilecek.
- Video Yardımcı Hakem Sistemi`ndeki (VAR) temel prensip, ``Minimum Müdahale, Maksimum Yarar`` sloganı üzerine olacak.
-  Şu an faal olan üst klasman hakemleri, üst klasmanda büyük tecrübe sahibi olan hakemler ve kısa bir süre önce hakemliği bırakıp, teknoloji bilgisi olan hakemlerin Video Yardımcı Hakem olarak görev yapması hedefleniyor. 
Kaynak:TFF
Paylaş