Geçtiğimiz Ağustos ayında Hastane Bayırı mevkiinde bulunan Eski Askeri Hastane bahçesinde yangın çıkmış, ağaçlar ve hayvanlar, yangından büyük zarar görmüşlerdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Tarihi Askeri Hastane bahçesinde bulunan ve yangından zarar gören ağaçların temizlenmesi çalışması başlatıldı. Önceki akşam başlayan kesim işlemi, dün öğle saatlerine kadar devam etti. Ağaçların kesildiğini gören mahalle sakinleri duruma el koydu. Bazı vatandaşlar, kesim alanına girerek, sadece zarar gören ağaçların değil, sağlam ve canlı kalan ağaçların da kesildiğini söyleyerek, kesim işleminin durmasını istediler. Vatandaşların sesini duyan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, olay yerine gelerek açıklamalarda bulundu. Tepkilere neden olan ağaç kesim alanına CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Av. Erdal Gezen, Belediye Meclisi İmar Komisyonu Üyesi Ercüment Furuncu ile Deniz Erdem, Belediye Encümen Üyesi Egemen Ergun, Kent Konseyi Genel Sekreteri Yeliz Kaçarlar, Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir, Çevre Meclisi Üyesi Burak Çiftçi, İda Dayanışma Derneği Başkanı Güngör Yılmaz, Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu, Tüm Emekli Sen Çanakkale Şube Yönetim Kurulu Üyesi Şerife Ergun ve Cevatpaşa Mahalle sakinleri geldi. İl Kültür ve Turizm Müdür Dokuz, gerekli açıklamayı yaparak, sadece yanan ağaçların kesildiğini söyledi. Dokuz, ağaçların Orman Bölge Müdürlüğü’nden gelen Orman Mühendisleri tarafından tespit edildiğini ve 67 ağacın kesilmesi gerektiğini belirtti. Ağaçların kesimi öncesinde yapılan tespitler sonucunda, 67 ağacın neden işaretlenmediği ve ağaçların rastgele kesilmesi tepkilere neden oldu. Vatandaşlar, kesim işlemi sırasında canlı ağaçların da kesildiğini söyleyerek, tepkilerini dile getirdiler. Çalışmaları dün durduruldu ancak, bu gün yapılan tespit sonucunda ağaçların işaretlenmesiyle çalışmalar yeniden başladı.
“Ben kesimlerde hatalı bir durum olduğunu düşünmüyorum”
İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, “Burası yaklaşık bir yıl önce Milli Savunma Bakanlığı’ndan Kültür Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi. Burası, Çanakkale Savaşlarında Askeri Hastane olarak kullanılmış tarihi bir mekan. Bizim bakanlığımız, yaklaşık bir yıl önce binanın tahsisini alınca, burayı tekrar ayağa kaldırma ve buranın ihya edilmesiyle ilgili bir proje hazırlandı. Onunla ilgili restorasyon projesini, ilgili firma yürütüyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında burada bir yangın meydana geldi ve hastane bahçesinde bulunan ağaçların büyük bir bölümü yangından kötü etkilendi. Bununla ilgili olarak, kuruyan ağaçların temizlenmesiyle ilgili bize talep geldi. Bizde resmi olarak işlemlerin yürümesi için adımlarımızı attık. İlk önce Koruma Kurulu’nda yetkililer, uzmanlar burada inceleme yaptılar ve ‘temizleme yapılsın’ dediler, Koruma Kurulundan karar çıktı. Ardından Orman Bölge Müdürlüğü ile yazışmalarda bulunduk. Hangi ağaçların kuruyup, kurumadığını Orman Bölge Müdürlüğü’nün Orman Mühendisleri tespit ettiler. Arkasından ihaleye çıktık ve kuruyan ağaçların kesilip, temizlenmesi için bir firma ihaleyi aldı. Firma şu anda çalışmayı yürütüyor, olay bundan ibaret. Hangi ağaçların işaretlenip, hangilerinin işaretlenmediği teknik bir konu ve mühendislerce bilinen bir konudur. Ben kesimlerde hatalı bir durum olduğunu düşünmüyorum” dedi.
“Ağaçlarda her hangi bir işaretlemenin olmaması problemdir”
CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, “Bulunduğumuz bölge, Hastanebayırı, Çanakkale’nin ve mahallenin en önemli yerlerindendir. Burasının mutlaka, Çanakkale halkının kullanımına açılması gerekiyordu. Geçtiğimiz yaz, burada bir yangın çıktı ve ağaçlar ciddi derecede hasar gördü. Bazı evlerde de yangın çıktı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, buranın ayağa kaldırılması için, çevre düzenlemesi yapılması için gerekli izinler alınmış. Orman Bölge Müdürlüğü Orman Mühendisleri, burada çalışma yaparak kesilecek ağaçları belirlemişler. Burada problem şu; hangi ağaçların kesilip kesilmeyeceği ile ilgili her hangi bir işaretlemenin olmaması. Biz ağaçların işaretlenip belirlenmesini ve bölgenin bir an önce temizlenip atıl durumdan çıkmasını istiyoruz. Orman mühendisleri hangi ağacın kesilip kesilmeyeceğinin tespitini yapmaları gerekmektedir. Bugün çalışmalar duracak ve yarın yapılacak olan tespitin ardından hangi ağaçların kesilip, kesilemeyeceği belli olacak” dedi.
“Biz, mahallede olan bitenlerden haberdar edilmiyoruz”
Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu; “Geçtiğimiz yıl yaz aylarında meydana gelen yangından sonra hasar gören ağaçlarının temizlenme işlemi yapılıyor. Bu sene de benzer bir olay yaşanmasın diye önlem alınmaya çalışılıyor. İl Kültür Turizm Müdürlüğü, bu konu ile ilgili kurul kararı almış. Çıkan onay sonrasında ağaçların tespiti ile ilgili bir tespit söz konusu olduğu söylenmektedir. Biz bu tespitleri alanda göremediğimiz için arkadaşlar bu konuda duyarlılık göstermişlerdir. Ağaçlar üzerinde bir işaretlenme yapılmış olsaydı, buradaki kargaşayı yaşamamış olurduk. Talebimizi kendilerine ilettik, işaretleme yapıldıktan sonra, hangi ağaçların kesileceği vatandaşlar tarafından bilinecek. Bizim tek derdimiz, kurunun yanında yaş da yanmaması. Bu mahallede olan bitenlerden haberdar edilmiyoruz. Her kamu kuruluşundan talebimiz, mahallede yapılacak olan işlemlerden muhtarlığın bilgilendirilmesi. Biz de hem öncesinde alınması gereken tedbirler, hem de vatandaşın bilgilendirilmesi konusunda hizmetimizi ortaya koyarız” dedi.
“İtirazlardan dolayı işaretlemeye yapacaklarsa, ağaçları kestik diye nasıl açıklıyorlar?”
Kent Konseyi Çevre Meclisi adına konuşan Pınar Bilir; “Dün akşam burada kesim yapıldığının ihbarını almıştık. Biz, önce küçük çalıları kestiklerini düşünüyorduk. Geçen sene burada çıkan yangına karşı önlem alındığını düşünmüştük. Bu sabah aldığımız birçok ihbar üzerine hepimiz buraya geldik. Şuanda yaptığımız itirazlar üzerine kesim durdu. Müdürlük yarın ağaçların işaretleneceğini ve kesimin devam edeceğini söyledi. Dün akşamdan beri yapılan ağaç katliamının sorumlusu kim? Hiçbir tespit yapılmadıysa bu ağaçları nasıl ve hangi gerekçeyle kestiler? Bizim itirazlarımızdan dolayı işaretlemeye ihtiyaç duyuyorlarsa, bunu yanan ağaçları kestik diye nasıl açıklıyorlar? Bunların hepsini bilmek istiyoruz… Ağaçların dış kabuklarının kararmış olması onların öldüğü anlamına gelmiyor. Hala reçinesi akan ağaçlar var. Bizim şikayetlerimizi mesleklerimizi sorarak yargıladılar ama biz, bu işin takipçisiyiz. Kararlar hukuksuz ve kanunsuzsa, buna yönelik suç duyurusunda bulunacağız” ifadelerini kullandı.
“Olayın takipçisiyiz”
İDA Dayanışma Derneği Başkanı Güngör Yılmaz; “Müdahalemiz üzerine kesim şuanda durdu ancak, kesilen ağaçların arasında yaş ağaçların olduğu görülüyor. Yaptığımız müdahale sonucunda durması nedeniyle Orman Bölge Müdürlüğü’nden yetkili kişiler gelerek kesilmesi gereken ağaçları işaretleyecekler ve kesimin ondan sonra devam edeceğine dair söz aldık. Yetkililer kesimin durduğunu söylediler ve gittiler. Olayın takipçisiyiz”
“Bize 67 ağaç kesileceği söylendi, geldiğimizde işaretlenmiş ağaç yoktu”
İhaleyi alan kişi olan Çanakkale Marukatçılık Bilişim İnşaat Turizm Şirketinin Sahibi ve aynı zamanda Oduncular ve Kömürcüler Dernek Başkanı Birol Ülken; “İl Kültür Müdürlüğü’nün açmış olduğu ihaleye birincide kimse katılmamıştı ikincide ben katıldım ve ihaleyi aldım. Burada şuan sözleşmem gereği yapmam gereken işleri yapıyorum. 67 ağaç kesilecek. 67 ağaç Kültür Turizm Müdürlüğü’nün söylemine göre ve buraya gelen ormancıların söylemine göre belirlendi. Hatta yeşerir mi diye bir yıl beklettiklerini söylediler. Biz geldiğimizde işaretlenme yoktu ama hangi ağaçların kesileceği bize gösterildi. Şuanda 45-50 civarı ağaç kesildi. Kesimi mahalle halkının ricası üzerine durdurduk. Temizliğimize devam edeceğiz” dedi.
(Baykal Sağlam)