V.A.R.; VAR mı? YOK mu?

670
Türk futbol kamuoyu Fenerbahçe`nin Konyaspor karşısında Pelkas`la kazandığı golün nizami olup olmadığı konusunu irdelemeye devam ediyor. VAR`ın (Video Yardımcı Hakem) Türkiye`de 4 sezon önce yürürlüğe girdiği, ancak hiçbir zaman sağlıklı bir sonuç alınamadığı Süper Lig`de tartışmalar sürüp, gidiyor. Bugün gelinen olumsuz noktada VAR`ın ülkemizde uygulanıp, uygulanmaması konusunda fikir ayrılıkları artarken, Kulüp Yönetimleri, TFF, Merkez Hakem Kurulu, Hakemler, Oyuncular, yorumcular ve renklernin tutkunu olan futbol severler V.A.R; VAR mı, YOK mu? şeklinde değerlendirmelerde bulunuyor.
 
VAR`ın varlığı Süper Ligde oynanan hemen her maçta kargaşa yaratıor. Müsabakayı kimi zaman hakem, bazen de VAR hakemi yönetiyor izlenimi uyanıyor. VAR; Futbol Oyunu`nda çift başlılık, standart kararlar verilememesi, takdir-görüş-değerlendirme - kural hataları, puan kayıpları, kulüp ekonomilerinin haksız yere budanması ve maçlardaki inkıtalar nedenleriyle karşılaşmaların seyir zevkinin kaçması gibi pek çok sancıyı beraberinde getiriyor. VAR`daki hakemlerin (Video Yardımcı Hakem) maçlardan önce kamuoyuna açıklanmaması da şaibe yaratıyor. Türkiye`de olduğu gibi, Dünya futbolunda da tartışılan VAR`la ilgili olarak UEFA, FIFA`ya başvuruda bulundu.
İşte o yazı;
UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, FIFA Başkanı Infantino`ya futbolda elle oynama kuralının revize edilmesi için mektup yazmıştı. Chelsea-Rennes maçında İngiliz ekibinin kazandığı penaltıda rakip oyuncu Dalbert`in gördüğü kırmızı kart sonrası mektup güncellenip, FIFA`ya ulaştırıldı.
 
FIFA Başkanı Gianni Infantino, oyuncuların haksız şekilde cezalandırılması ve daha fazla esneklik sağlanması adına mevcut elle oynama kuralının değiştirilmesi yönünde UEFA`dan bir talep aldı.
 
Associated Press`in ortaya çıkardığı mektup, UEFA Başkanı Aleksander Ceferin`den FIFA Başkanı Gianni Infantino`ya oyuncunun kasıtlı elle oynayıp oynamadığının tekrar kriterlerle belirlenmesi adına yazıldı.
Ceferin`in bu talebi, oyuncuların farkında olmadan, istem dışı elle oynamalarına yönelik pozisyonların artması sonucunda ortaya çıktı. Ceferin, "Elle oynamanın ihlal sayıldığı durumları net bir şekilde tanımlama girişimi, futbol dünyasında rahatsızlık yaratan birçok adaletsiz karara neden oldu" ifadelerini kullandı.
(Cahit Göveren)
Paylaş