havadurum

Uzmanlardan aşırı tuz tüketimi uyarısı

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı’nın ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de uygulandığını bildirdi.

472
Aşırı tuz tüketimine karşı vatandaşları uyaran İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, konu ile ilgili açıklama yaparak aşırı tuz tüketiminin yüksek kan basıncına neden olarak oluşan felçlerinde en önemli sebeplerinden birisi olduğunu ifade etti.
 
Tuz alımının azaltılmasıyla kalp-damar hastalıkları ile felç riskinin azalacağını kaydeden yetkililer; “Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıklar, ülkemizde her geçen  gün sayısı hızla artan ölümlerin de başlıca nedenlerindendir. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici tedbirler alınması gerekmektedir. Toplumdaki bireylere yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılırsa kronik hastalıklardan önemli ölçüde koruma sağlanabilecektir. Kronik hastalıklardan korunmada en önemli faktörlerden biri, yeterli ve dengeli beslenmedir.
 
Dünya Sağlık Örgütü, kişi başına tüketilmesi gereken günlük tuz miktarını 5gr olarak belirlemiştir. Ancak ülkemizde kişi başına düşen günlük tuz tüketimi 18gr kadardır. Dengesiz beslenmenin önlenmesi kronik hastalıklardan korunmada çok önemli bir faktördür. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür.
 
Hastalık yükü çalışmasında ülkemizde yer alan her dört ölümden birisi yüksek tansiyonla ilgilidir. Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olarak oluşan felçlerinde en önemli sebeplerinden birisidir. Ayrıca aşırı tuz tüketimi günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının v.b. gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.
 
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 yılında yayınladığı raporda aşırı tuz tüketiminin sağlığımıza etkileri birkaç maddede aşağıdaki gibi özetlenmiştir; diyetteki uzun azaltılması sağlık için faydalıdır. Tuz alımının azaltılması kalp-damar hastalıkları ve felç riskini azaltır. Toplumda tuz tüketiminin azaltılması maliyeti az ama etkin sonuçlara sahip halk sağlığı uygulamalarının başında gelir. Tuz tüketiminin günde 6 grama düşürülmesi her yıl yaklaşık 2.5 milyon önlenebilir ölün anlamına gelmektedir. Gıda endüstrisinin gönüllü olarak yaptığı işlenmiş gıdalardaki tuzun azaltılması çalışması sağlık harcamalarında milyonlarca doların korunması anlamına gelmektedir” dediler.
 
“Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de yürütülmektedir. Tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik stratejiler belirlenerek kurumlar arası işbirliğiyle gerekli tedbirlerin alınması hedeflenmektedir” diyen yetkililer şu şekilde konuştu: “İl Hıfzısıhha kurulu kararıyla desteklenerek yıl boyunca sürdürülmesi planlanan faaliyetlerimiz şu şekildedir;
İl yöneticilerimizin bilgilendirilmesi, kurumlar arası işbirliğiyle kurumlarımızın görev dağılımlarının belirlenmesi, tüm sağlık personeline hizmet içi eğitimler düzenlenmesi, halkımıza yönelik eğitimler düzenlenmesi,  tanıtım amacıyla eğitim materyali dağıtılması, kamuya açık yerlerde tanıtım stantlarının kurulması, ilimizdeki yerel  TV’ lerde  halk otobüslerinin mobil ekranlarında, deniz ulaşım araçlarında video yayınları yapılması, gıda ve Beslenme hizmetleri sunulan mekânlara yönelik Oda temsilcilerinin desteğiyle bilinçlendirmeye yönelik eğitimler yapılarak gerekli tedbirlerin alınmasının sağlanması, tarım İl Müdürlüğünce yürütülen denetim ve eğitim hizmetlerine destek verilmesi şeklinde  planlanmıştır.
 
Halkımızın sağlığının korunması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesinde tüm kurumlarımızın ve halkımızın destekleri son derece önemli ve gereklidir. Bu nedenle halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumlarının önlenmesi çok sektörlü bir yaklaşım ile toplumumuzda tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı(2011-2015)” oluşturulmuştur.”
Paylaş