Üzen; “Merkez Bankası fazla frene bastı”

Piyasalardaki son durumu değerlendiren İşadamı Nevzat Üzen, her sektörde bir daralma olduğunu ifade etti. Gıda sektörünün bu daralmadan etkilendiğini ifade eden Üzen, “Merkez Bankası frene fazla bastı. Etkilerini ve sıkıntıları yaşamaya başladık” şeklinde konuştu.

629
Piyasalarda durgunluk gıda sektörünü de etkiledi. Uzun bir süredir devam eden durgunluk otomotiv, inşaat sektörlerinde hissediliyordu. Gelişmeleri değerlendiren işadamı Nevzat Üzen; “Merkez Bankasının piyasayı soğutma tedbirleri adı altında karşılıkları arttırıp kredi faizlerinin yükselmesine sebep olmasının etkileri daha fazla hissedilmeye başlandı. Önce sanayi ,yavaş yavaş perakendeciliğe kadar yansıdı. Ciddi bir para darlığı var” dedi. Üzen şunları söyledi; “Merkez bankası da bu durgunluğun farkında. Piyasaları normale dönmesi için tedbirlerin yakın zamanda alınması gerektiğini düşünüyorum. Son zamanlarda faizlerin biraz düşürülmesi, para musluklarını açılması gerekiyor.”
 
“Yatırımlar erteleniyor”
Türkiye’nin sınırında yaşanan gelişmelerinde ekonomiyi etkilediğini ifade eden Üzen; “Komşu ülkelerin sorunları da ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Yatırım kararlarının ertelenmesine sebep oluyor. Güney hudutlarımızdan Arap ülkelerine Irak, Suriye başta olmak üzere diğer komşulara kapılar kapandığı için ihracatta ciddi bir daralma var. Buda ülkeye para girişini azaltıyor” dedi.
 
“Gıda sektörü de etkileniyor”
Gıda sektörü üzerine değerlendirmelerde bulunan Üzen; “Gıda sektörü ekonomik dalgalanmalardan en az etkilenen sektördür. Harcama kalemlerinde gıda birinci sırayı alır. Bunda dahi belli ölçüde etkilenme var” dedi. İnşaat ve otomotivde de durgunluk olduğunu bildiren Üzen şunları söyledi; “Faizlerin artması inşaat sektöründe de durgunluk yarattı. Muazzam durgunluk var. Bunun yan sanayiye de etkisi var. Otomotivde de talep daralması var. Merkez bankası frene fazla bastı. Etkilerini ve sıkıntıları yaşamaya başladık. Tarım kesimi de zorlanıyor maliyet artıyor ama satış fiyatı artmıyor. Özellikle pirinçte bunu görebiliyoruz. Çiftçi para kazanamıyor borçlanıyor onunda etkisi var.”
Paylaş