Üzen’den rapor değerlendirmesi

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, Türkiye`nin 1996 yılında Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri başlamadan imzalamış olduğu Gümrük Birliği Anlaşması`nın bugüne kadarki sonuçları, etkileri ve beklentilerin değerlendirildiği Türkiye-AB Gümrük Birliği Anlaşması Değerlendirme Raporu’nun Lansman toplantısına katıldı.

844
 
 
Tam üye sıfatına haiz olmamasına rağmen yaklaşık 19 yıldan beri Türkiye’nin uyguladığı bu dış ticaret rejiminin, etkileri, avantajları, serbest ticaret anlaşmaları, ihracatına ve ithalatına olan katkılarının değerlendirildiği toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati, Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Aday Ülkeler Direktörü Alexandra Cas Granje ve Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti konuşmacı olarak katıldılar. Raporun ilk tanıtım toplantısına katılan Kaya Üzen; “Rapor oldukça önemli ve önemli olduğu derecede de teknik bir konuyu içeriyor. Ülkemizin 19 yılındaki makro dengelerine damgasını vuran, en önemli faktörlerden biri olan Gümrük Birliği anlaşmasının etkilerini değerlendiren bu rapor, aynı zamanda ülkemizin geleceğini belirleyen ekonomi politikalarının da en önemli unsurlarından birisi bu Gümrük Birliği anlaşmasıdır. Geniş katılımlı ve üst düzey bir toplantı oldu. Çok verimli oldu” dedi. Üzen sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Avrupa Birliği şimdi Gümrük Birliği Anlaşması çerçevesinde yeni bir döneme girdi. NAFTA ülkeleri dediğimiz Kuzey Amerika Ülkeleri olan Kanada, ABD ve Meksika serbest ticaret anlaşması imzalama hazırlıkları yapıyorlar. Gümrük Birliği anlaşması gereği bizler de Türkiye olarak bu Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) içinde 3. ülke olarak yer almamız gerekiyor. Ülkemiz son yıllarda bir çok sanayileşmiş ülke ile serbest ticaret anlaşması imzaladı. Bir çoğu ile de serbest ticaret anlaşması için müzakereler yürütülüyor. Avrupa Birliği TTIP (Transatlantik Trade and Investment Partnership – Atlantik Ötesi Ticaret ve Yatırım İşbirliği) dediğimiz bu anlaşmayı halen ABD ile yürütüyor. Ancak önümüzdeki günlerde ABD’nin bu anlaşmaya Kanada ve Meksika’yı da dâhil edeceğini düşünüyoruz. Gümrük Birliği anlaşmaları bu genişleme ve anlaşmadan dolayı yeni bir dönemece girecek. Bu nedenle bizlere sunulan bu rapor çok yerinde ve çok anlamlı bir rapor oldu. Gümrük Birliği’nin son 19 yılda ülkemiz ekonomisine olumlu ve olumsuz bir çok katkısı oldu. Sayın Başkan Hisarcıklıoğlu geniş kapsamlı bir konuşma yaptı. Avrupa Birliğindeki ve Dünya Bankasındaki muhataplarımıza Türk özel sektörünün çok iyi durumda olduğunu, Serbest Ticaret Anlaşmalarına çok hazırlıklı olduğunu vurguladı. 2008 yılında başlayan ve halen etkileri devam eden finansal krizden halen bir çok AB ülkesi çıkamazken, Türkiye’nin çok iyi bir çıkış yakaladığını ve yüksek büyüme ivmesini koruduğunu ifade etti. Sayın Hisarcıklıoğlu’nun konuşması hem AB Komisyonu yetkililerine hem de Dünya Bankası yetkililerine ekonomimizin dayanıklılığı ve krizlere hazırlığı konusunda çok olumlu mesajlar verdi.”
 
“Verimli bir analiz raporu oldu”
Raporun hem Türkiye hem de Çanakkale ile ilgili yansımalarına da değinen Üzen; “Önümüze şimdi yeni bir Transatlantik Bloku adı altında yeni bir ekonomik alan, yeni bir pazar, yeni fırsatlar çıkıyor. Bu konuda bizler Çanakkale olarak bir toplantı düzenleyerek özellikle dış ticaret yapan üyelerimize bu yeni gelişmeleri anlatmamız gerekiyor. Bu üyelerimizin hazırlıklı olmaları için geniş kapsamlı bir bilgilendirme çalışmasında ilimiz açısında fayda görüyorum. Ben tekrar bu rapor vesilesiyle bizleri toplayan başta TOBB Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu olmak üzere, Dünya Bankası yetkililerine, AB Komisyonu yetkililerine çalışmaları için teşekkür ediyorum. Verimli bir analiz raporu olduğunu düşünüyorum” dedi.
Paylaş