'Usta İşi' start aldı

1190

 Geleneksel bağlamda Çanakkale Seramiklerinin sürdürülebilirliğini teşvik etmek ve yaygınlaştırmak amacıyla, Çanakkale Seramik Müzesi’nde 02—04 Mayıs tarihleri arasında seramik ustaları İsmail Bütün ve Adil Can Güven’in de katılımcı oldukları Ustalarla Geleneksel Çanakkale Seramikleri Çalıştayı açılışı dün yapıldı. Yaklaşık kırk (usta, çırak, akademisyen ve sanatçı) kişinin katıldığı Çalıştay programında, geleneksel Çanakkale Seramikleri üzerine sunumlar gerçekleştirilirken, diğer yandan da geleneksel formlar üretiliyor. Çalıştay süresince ortaya çıkan eserler ise 10-13 Mayıs tarihlerinde yine Çanakkale Seramik Müzesi’nde sergilenecek. 

Mehmet Uzuner’e ait Çanakkale Seramikleri koleksiyonundan seçkin eserlerin yer aldığı Çalıştayı Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar’da ziyaret ederek çalışmaları izledi.  Çalıştay’da ilk gün Çanakkale Seramiğinin son ustası olarak bilinen İsmail Bütün tarafından sunum yapıldı. Seramiğe başlamasından aldığı  ‘Son Usta’ unvanına kadar genç seramikçilere hayatını aktaran Bütün; “Çanakkale doğumluyum eski çanakçılardan çanakçı Ahmet Bütün ustanın hem oğlu hem çırağıyım. Çok küçük yaşlarda babamın yanında çalışarak tornayı öğrendim. 1 yaşına kadar babamın yanında çalışarak kalfa oldum. 1957 yılında İstanbul`da Büyükdere çayır başında atölyesi olan Osman Kıvanç’ın isteği üzerine İstanbul`a gittim. Bu atölyede 2 yıl çalıştım, tekrar Çanakkale`ye dönerek, Çanakkale`deki atölyelerde çalışmaya devam ettim. 1961 senesinde askere gittim. Askerden döndükten sonra bir sene daha Çanakkale`deki atölyelerde çalıştım, sonra Çanakkale Seramik Fabrikaları’na çağırıldım. Burada 20 sene çalışıp, 1983 yılında emekli oldum. Emekli olduktan sonra Tanzer Orbay’ın atölyesinde dokuz sene Çanakkale seramiği ürettim. Bu arada Kültür Bakanlığının daveti üzerine Avanos`ta Dünya Enternasyonal Seramik Yarışmasına katıldım. Bir müddet kardeşimin atölyesinde çalıştım. Emekli olduktan 14 sene sonra tekrardan Çanakkale Seramik Fabrikaları’na çağırıldım, Çanakkale seramik fabrikaları, Assos kazılarında çıkan antik seramik buluntuların kopyalarını yapmam için görevlendirildim. Profesör Doktor Ümit Serdaroğlu ile birlikte bölgede çıkan antik seramik buluntularının, Troya tarihinden bu zamana kadar ilk defa yerinde kopyalarını yaptım. Bu kopyalar İbrahim Bodur`un müzesinde sergilenmiştir” dedi.  
 
“Çanakkale Seramiklerini yaşatmak için Çanakkale’deyim”
Son olarak Çanakkale Seramiklerinin yaşatılması için tekrar Çanakkale’ye getirildiğini belirten Bütün; “Fabrikadan son olarak 2001 yılında ayrılıp kentteki atölyelerde Çanakkale seramikleri üretimine yardımcı oldum 2011 yılında Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın Çanakkale seramiklerini canlandırmak için gösterdiği destekle Güney Marmara Kalkınma Ajansi, Devlet Planlama Teşkilatı, Halk Eğitim Müdürlüğü ve Çanakkale Belediyesi`nin katkılarıyla kurulan Çanakkale Seramikleri Anı Eşya Üretim Merkezi`nin atölyesine Çanakkale seramiğinin yaşatılması için getirildim. 2011`den beri Çanakkale Belediyesi`nin atölyesinde Çanakkale seramiklerinin üretiminin yanında geleneksel seramikçilik üzerine kurslar da vermeye devam ettim. Çalıştığım yıllar boyunca çeşitli seramik etkinliklerine, sempozyumlara katıldım ve bana çeşitli kurumlardan seramiğe katkılarımdan dolayı çok sayıda plaket verildi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘Geleneksel El Sanatları Sanatkar’ unvanı verildi” dedi.
(Şenol Güven)
Paylaş