"Üretmeden tüketirsek sonuç bu"

586
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın yeni dönem ilk olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi`nde yapılan Meclis Toplantısında açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu, "Üretim olmazsa, üretim zayıflarsa ekonomi düzelmez. Üreten, yerli ve milli olarak hedeflerine koşan Büyük Türkiye`mizin neferleri olarak bu topraklara borcumuzu daha çok çalışarak, üreterek hep birlikte ödeyeceğiz" ifadelerine yer verdi. Başkan Semizoğlu ise üretimin önemine dikkat çekerek, "Alelacele alınmış kararların üretime, ekonomiye hiçbir yararı olmadığını düşünüyorum. Buna ben kendi sektörümden örnek verdim. Her birinizi sektörü ile de ayrı ayrı örneklendirebilirim. Çünkü her birinizin sorununu da biliyorum. Ama bunların artık bizlerle istişareler yapılarak bu kararların alınması gerektiğine inanıyorum" dedidiye belirtti.
 
Mutlu, "Üretim olmazsa, üretim zayıflarsa ekonomi düzelmez"
Meclis Başkan Yardımcısı Mutlu, "2023 yılına yani cumhuriyetimizin 100. yılına, yeni hedeflerin konduğu bir yıla gireceğiz. Küresel bazda gelişmelere bağlı olarak büyüme ve ihracat hedeflerimiz revize oldu. Beklenenin üzerindeki enflasyon, pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, Çin ekonomisindeki sıkıntılar küresel ekonomide de büyümeleri aşağıya çekti. Üretim olmazsa, üretim zayıflarsa ekonomi düzelmez. Ulu Önderimizin dediği gibi üretmeye mecburuz. Bu olumsuzluklara rağmen iş insanları olarak üretmeye, ticaretimizi geliştirmeye, Ülkemizin 2023 hedeflerine Çanakkalemizden en fazla katkıyı sağlamaya çalışıyoruz. Güçlü ve büyük Türkiye`ye bizler inanıyoruz. Ülkemizin üzerinde oynanan oyunların da farkındayız. Üreten, yerli ve milli olarak hedeflerine koşan Büyük Türkiye`mizin neferleri olarak bu topraklara borcumuzu daha çok çalışarak, üreterek hep birlikte ödeyeceğiz" diye belirtti.
 
Semizoğlu, "Çanakkale`nin tanıtımına katkı vermeye devam edeceğiz"
Semizoğlu, kent tanıtımının önemine işaret ederek, "Çanakkalemizi marka değerini arttırarak tanıtmak, mevcut potansiyeli ekonomik kazanca dönüştürerek İlimiz ekonomisine katkı sağlamak, ağırlıklı gündemimizi oluşturuyor. Hedef olarak belirlediğimiz Balkan Pazarında Haziran ayında Sofya`da gerçekleştirdiğimiz etkinlik çok verimli oldu. Sofia`da bir workshop gerçekleştirmiştik. Özellikle turizm alanında yüz yüze görüşmeler için bir otelin salonunu kiralamıştık. Turizmci arkadaşlarımızdan aldığımız verilere göre fuardan çok daha verimli oluyor. Çanakkalemiz için gerçekten nokta atışını yapmış olduk. Önümüzdeki dönemde de inşallah Aralık ayında Üsküp, Ocak ayında Selanik yani Yunanistan, Ocak sonu Şubat gibi de yine Bükreş ya da Romanya`nın başka bir ilinde yine aynı aktiviteyi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Odamız faaliyetlerini daha etkin tanıtmak ve kurumsal iletişimimizi güçlendirmek amacı ile 2023 yılında yeni bir birim kurmaya karar verdik. Odamız da yeni yıl ile beraber Kurumsal İletişim Birimi olacak. Odamızın faaliyetlerini anlatmak, daha interaktif olmak için bu önemliydi, bir eksiğimizdi" dedi.
 
"Ortak gündem, rekor üzerine rekor kıran enflasyon oldu"
"2023 yılına sayılı günler kaldı. 2022 yılında; iş dünyasının da, memurun da, emeklinin de ortak gündemi rekor üzerine rekor kıran enflasyon oldu. Tüketici Fiyat Endeksi ( TÜFE) Ekim ayında aylık baz da yüzde 3,54 yıllık olarak yüzde 85,51 olarak gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık yüzde 157,69, aylık yüzde 7,83 arttı" ifadelerine yer veren Semizoğlu, TOBB`un son Ekonomi Bültenine göre yurtiçinde en çok konuşulan konunun merkezi yönetim bütçe açığı, yurt dışında ise Euro Bölgesi tüketici fiyat endeksi olduğunu belirtti.
 
"Üretmemiz lazım"
Semizoğlu üretimin önemine dikkat çekerek, "Üretmemiz lazım. Üretmeden tüketirsek sonucu bu. Kendi işimde bir örneklendirme yaparak sizinle paylaşmak istiyorum. Çünkü bu Meclislerin amacı birilerinin hoşuna gittiği şeyleri konuşmamız değil. Geçtiğimiz 2 yıl boyunca şirket olarak araçlarımızı kiralardık. 4 bin 950 TL araç başına ödediğimiz kirayı bu dönem biz 30 bin TL, 35 bin TL teklifler geldi. Segment de bir düşük segment. Aracın fiyatına bakıyorsun yani hiçbir şekilde matematiğe sığmıyor. Satın alma yoluna gidelim dedik. Tabi araç sayısı 12 ile 14 olunca ister istemez bütçe ayırmak gerekiyor. Bu bütçe için de finans kuruluşlarına, bankalara gitmek gerekiyor. Şimdi o anlatılan İstanbul Sanayi Odası Meclisinde Sayın Merkez Bankası Başkanımızın söylediği yüzde 14 ile para alıyorsun dövize yatırıyorsun ile itham ettiği iş alemi, sanayiciler var ya Erdal Bahçıvan Başkanıma öncelikle şükranlarımı sunmak istiyorum. Çünkü layığıyla orada iş alemini temsil etmiştir, öyle bir şey olmadığını söylemişti. Biz de dedik ki kredibilitemiz var, Bankadan kredi alalım. Bizim şirketin özelinde şube yöneticisinin ifadesi şu; "Siz orman ürünleri sektöründe iştigal ediyorsunuz. Traktör alabilirsiniz, çift kabin araç alabilirsiniz. Ama otomobil gibi diğer araçlarda sizi fonlamamıza imkan yok." dedi. Yarın sabah inşallah ben ekibimle Yunanistan, Makedonya ve Bulgaristan`a ürettiğim ürünün pazarlaması ve ikili görüşmeler için yola çıkacağım. Şube yöneticisine şunu sordum; "Ben yarın traktörle mi gideyim, çift kabinli araçla mı gideyim?" dedim. Bu alelacele verilmiş kararların bizim üretmemize gerçekten çok büyük engel olduğunu düşünüyorum. Bunların konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Gelin beraber tartışalım. Biz şu anda bana göre büyük ama Türkiye`ye göre nüfus olarak küçük bir ilin Ticaret ve Sanayi Odası Meclisiyiz. Biz bunları burada konuşuyorsak bunların Ankara`da da konuşulması gerekiyor. Bu alelacele alınmış kararların üretime, ekonomiye hiçbir yararı olmadığını düşünüyorum. Buna ben kendi sektörümden örnek verdim. Her birinizi sektörü ile de ayrı ayrı örneklendirebilirim. Çünkü her birinizin sorununu da biliyorum. Ama bunların artık bizlerle istişareler yapılarak bu kararların alınması gerektiğine inanıyorum."
 
"Güç birliğimizin artarak devam etmeli"
Semizoğlu sözlerine şu şekilde devam etti, "Sayın Meclis Üyeleri, 8804 üyeli ÇTSO ailemize hizmet, Çanakkale`ye hizmet öncelikli görevimizdir. Bu görevimizi bize verilen yetki ve mevzuatlarımız çerçevesinde en iyi şekilde yerine getirmek için çalışıyoruz. Meclisimizin daha etkin ve katılımcı olması bizleri heyecanlandırır ve mutlu eder. Biraz önce ifade etmiştim. Komite Üyelerimiz ve Komite Başkanlarımızı da Meclisimize davet ediyorum. Yeni çalışma dönemimizde tecrübe paylaşımı ve güç birliğimizin artarak devam etmesi, Çanakkale ve Ülkemiz için el ele çalışma temennimizi yineliyor, hepinize sağlıklı günler diliyorum."
(Yusuf Sonkurt)
Paylaş