havadurum

Uluslararası Troia Festivali muhteşem başlangıcını "Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü" oyunuyla yaptı"

Uluslararası Troia Festivali'nin büyülü atmosferi Ankara Sanat Tiyatrosu'nun unutulmaz oyunu "Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü" ile açıldı.

1172

Uluslararası Troia Festivali'nin tiyatro etkinlikleri, 9 Ağustos Çarşamba akşamı Ankara Sanat Tiyatrosu'nun sahnelediği "Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü" adlı tiyatro oyunu ile büyüledi. Tiyatro severler ve sanat tutkunları, Belediye Başkan Vekili M. İrfan Mutluay'ın da katılımıyla oyuna yoğun ilgi gösterildi. Sahnelenen oyun, seyircilerden büyük övgü ve alkış toplarken, Başkan Vekili Mutluay sahneye çıkarak Tiyatro ekibine teşekkürlerini ileterek seramik hediye etti.

Ankara Sanat Tiyatrosu kimdir?

Türkiye’nin en eski ve en köklü özel tiyatrosu olan Ankara Sanat Tiyatrosu, 6 Aralık 1963 tarihinde Asaf Çiyiltepe ve arkadaşları tarafından devrimci- ilerici bir tiyatro olarak kurulmuştur. Takım oyunculuğuna dayanan, öncü bir sanat tiyatrosu anlayışını bu güne dek koruyan AST’ın Genel Sanat Yönetmenliğini, Asaf  Çiyiltepe’nin 1967 yılında yapılan doğu turnesi sırasında geçirilen bir kaza sonucu vefatı üzerine Güner Sümer üstlenmiştir. Güner Sümer’in yönetiminden sonra Sanat Yönetmenliği’ne Rutkay Aziz gelmiştir. Uzun yıllar bu görevi devam ettiren Rutkay Aziz, birçok oyuna yönetmen ve oyuncu olarak imzasını atmıştır.


Tiyatro hakkında bilgi

  • Yazan: Dario Fo
  • Yöneten: Hakan Güven
  • Çeviren: Füsun Demirel

    Oyuncular ve teknik kadro
  • Mahir İpek, 
  • Mehmet Ulusoy, 
  • Yıldırım Şimşek, 
  • Çayan Karataş, 
  • Hazal Pekgöz, 
  • Boray İsabetli

Tiyatronun konusu

Nobel edebiyat ödüllü Dario Fo tarafından yazılan oyun, 1969’da Milano’da geçer. Duomo Meydanı yakınlarında bir bomba patlar ve 16 kişi yaşamını yitirir. Polis ve iktidar yanlısı bir kısım medya olayı “solcu anarşistlerin” eylemi olarak göstermek ister. Polis patlamadan anarşistleri sorumlu tutar ve Giuseppe Pinelli’yi gözaltına alır. Sorgudaki 3. günün sonunda Pinelli, sabah polis merkezi binasının önündeki kaldırımlar üzerinde ölü bulunur. Polis, sorgu sırasında anarşistin binanın beşinci katından “kaza sonucu” düştüğünü söyler. Bu sırada aynı binaya “akıllı bir deli” sorgulanmak üzere getirilmiştir… İşte emniyetteki olaylar böylece başlar. Oyunlarında her zaman yaşanmış olayları anlatan “tiyatro karikatürcüsü” Dario Fo, yine yaşanan bir olayı oyunlaştırırken; dramatik sorgu sahnelerinden, kara bir komedi yaratıyor. (Damla Yeltekin)

Paylaş