Ulus yaptığı açıklamada, 28 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete`de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararının, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren, 60 ilde sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler nedeniyle ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri`ne olan borçlarının 28 Ağustos 2012 itibarıyla 1 yıl süreyle ertelenmesini içerdiğini hatırlattı. Bakanlar Kurulu kararının ilk anda 60 ili kapsadığını daha sonra buna 81 ilin dahil edildiğini belirten Ulus, başvurular için son iki güne girildiğini hatırlattı.
“Yeni zarar gören üreticiler de kapsama alınsın”
İlhan Ulus, geçen hafta Biga ve Bayramiç ilçelerinde kuvvetli yağış meydana geldiğini anımsatarak; “Özellikle Biga`da 16 köyü kapsayan aşırı yağışlardan zarar gören üreticilerimiz var. Yaklaşık 140 üreticimizin zarar gördüğü tespit edildi” dedi. Yağıştan dolayı 40 üreticinin evinin oturulamayacak durumda olduğunu belirten Ulus; “16 köyümüzde de yaklaşık 3,5 milyon TL gibi bir zarar görülmüş oldu” diye konuştu. Borçların ertelenmesi kararının yeni sel felaketlerini kapsamadığına dikkati çeken Ulus, şöyle konuştu: “Bayramiç`te de hasar var. Bayramiç`te yaklaşık bin 500 dekar arazi zarar gördü, Biga`da da 13 bin dekar arazinin zarar gördüğünü tespit ettik. Başta çeltik tarlaları olmak üzere, silajlık mısır, domates ve biberin yanı sıra birçok ürün zarar görmüş durumda. Bu kanuna bir tebliğ eklenerek, bu üreticilerimizin zararının karşılanmasını, borçlarının 1 yıl ertelenmesini istiyoruz. Yeni zarar gören üreticilerin bu kapsama alınması için girişimlerimiz devam ediyor.” Mazot fiyatlarının 4 lira 30 kuruşu geçtiğini, zor şartlarda üretim yapan üreticinin malının bir de böyle zarar görmesinin ciddi anlamda onları zor durumda bıraktığını dile getiren Ulus, borçların ertelenmesinin bir nebze de olsa çiftçinin yarasını saracağına inandığını söyledi.
“Sıcak havalar da verim kaybına neden oldu”
Üreticinin sıcak havalar dolayısıyla da sıkıntıya girdiğini anlatan Ulus, tohumluk mısır üretiminde aşırı sıcaklardan dolayı ciddi zarar yaşandığını belirtti. Tohumluk mısırda yüzde 60 verim kaybının olduğunu kaydeden Ulus, tohumluk mısır üreticisinin de borçların ertelenmesi kapsamında değerlendirilmesini istediklerini bildirdi. Ulus, bunun için önümüzdeki günlerde ilgili yerlere başvuruda bulanacaklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Kumkale Ovası`nda 25 bin dönüm tohumluk mısır üretimi var. Biga`yı da eklersek, 31 bin dönüm Çanakkale`de sadece tohumluk mısır üretimi yapılıyor. Bu anlamda Çanakkale`de 31 bin dönümde verim kaybı olduğunu düşünürseniz, ciddi anlamda bir ekonomik kayıp olacaktır. Sıcaklıkların domatese de zararı var. Çanakkale domatesinin marka olduğunu düşünürseniz, bu da önemli bir zarardır. Özellikle son turfanda domateslerde sıcaklığın 35 dereceyi geçmesi nedeniyle döllemede sorun yaşanıyor. Çiçek açıyor, çiçeği döküyor ama domates tutmuyor. Bu da verim kaybına neden oluyor. Bu da Çanakkale için ciddi ekonomik kayıptır. Domates ve tohumluk mısırda ciddi verim kaybımız var. Bunların da borçların ertelenmesi kapsamına alınmasını istiyoruz.”