havadurum

Ulus’tan üreticilere uyarı

Domates üreticisinin kabusu Tuta Absoluta (Domates Güvesi) zararlısı bir yıl aradan sonra geri dönüyor. Çanakkale Ziraat Oda Başkanı İlhan Ulus, Karacabey bölgesinde görülen zararlının Çanakkale`ye de gelebileceğini hatırlatarak önlem alınması gerektiğini bildirdi.

742
Çanakkaleli domates üreticilerinin kabusu olan Tuta Absoluta (Domates Güvesi) zararlısı geri dönüyor. 2010 yılında büyük tahribat yapan zararlı ile geçtiğimiz yapılan mücadele olumlu sonuç vermiş hasat dönemi en az hasarla atlatılmıştı. Üreticilere uyarılarda bulunan Ziraat Oda Başkanı İlhan Ulus; “Karacabey bölgesinde yoğun bir şekilde tuta var deniyor. O taraftan buraya gelecektir. Önlem alınmalıdır” dedi.
 
Başkan Ulus şunları söyledi; “Domatesteki tuta hastalığı 2010 yılında yoğun bir şekilde yaşanmıştı. O yıl bölgemizde ilk defa görülmüştü. Bizim bölgemizde bilinen bir zararlı değildi. O dönem üreticiler tüm uyarılarımıza, çağrılarımıza rağmen dikkat etmedi. Ne zaman zarar vermeye başladı o zaman anladılar zararlı olduğunu. İlaçlama yapıldı ancak etkili olmadı. O dönem de büyük tarlalar kurudu gitti. İlaçlamayı iyi yapanlar kazasız atlattı. Geçen yıl zamanında ilaçlama yapıldığı için sıkıntı yaşanmadı. İnşallah bu yılda yaşanmaz. Ancak Çanakkale’ye yakın bölgede Karacabey de zararlının görüldüğünü öğrendik. Üreticilerimiz dikkatli olsunlar.”
Paylaş