Uluarslan anılarını paylaştı

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde kent sohbetlerinin bu haftaki konuğu Hüseyin Uluarslan oldu.

637
Kent Müzesi “Çanakkaleli General Mustafa İzzet Yavuzer ve Atatürk” isimli sohbet konusuyla Hüseyin Uluarslan’ı ağırladı.
 
Alay Emini Hüseyin Beyin oğlu, 1876 Çanakkale doğumlu Hüseyin Uluarslan’ın dayısı General Mustafa İzzet Yavuzer ile ilgili belgelerin paylaşımı ile sohbet başladı. Uluarslan, dayısı Mustafa İzzet’in Mustafa Kemal ile arkadaşlığının İstanbul Harp Okulu sırasında başladığını söyledi. Dayısının eski Mahkeme sokaktaki evlerine 1930 yılında gelişinin çocukluk yılları içinde önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Uluarslan, sokaktakilerin “Paşa geliyor” tezahüratları eşliğinde dayısının eve gelişini anımsadığını belirtirken, anneannesinin elini öptüğünü, annesi ile konuştuğunu, kendisinin de başını okşadığını ifade etti. Dayısı Mustafa İzzet Yavuzer’in Mustafa Kemal ile İstanbul’da başlayan arkadaşlığının 1912 yılında Çanakkale’de de beraber çalışarak devam ettiğini kaydeden Uluarslan, 1912 yılında Çimenlik Kalesi’nde çekilmiş fotoğrafı da konuklarla paylaştı.
 
Atatürk’ün 1934 yılında Şah Pehlevi ile Çanakkale ziyaretini de hatırladığını belirten Hüseyin Uluarslan, Atatürk ile karşılaşmasının kendisinde yarattığı duyguları anlattı. Atatürk’ün ölümünün kente yansımalarının da paylaşıldığı sohbet, konukların katılımıyla devam etti.
 
Konukların Atatürk ile ilgili sorularının ardından Cumhuriyet’in kuruluş ve gelişim yıllarında emeği geçen Çanakkaleli önemli simaların da anılması ile sohbet sona erdi.
 
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nin 25 Ocak 2012 Çarşamba günü saat 18.00’da konuğu “Anzaklar ve Atatürk” konferans konusu ile Kenan Çelik olacak.
Paylaş