havadurum

Ultraviyole ışın sistemli arıtma tesisi

Çanakkale Belediyesi`nin kente kazandırmak üzere olduğu Atıksu Arıtma Tesisi`nde sona yaklaşıldı. 40 bin metrekare alana yapılan Atık Su Arıtma Tesisi`nde suyu bakterilerden temizlemek için son teknolojiden faydalanılması ise dikkat çekti.

1405
Kentin arıtma sorununu çözecek olan ve 20 milyon TL`ye maledilen Atıksu Arıtma Tesisi`nde deneme çalışmalarına başlandı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yakın bir zamanda faaliyete başlayacak olan Atık Su Arıtma Tesisi`ni inceledi. Tesis ile ilgili Başkan Gökhan`a bilgiler veren tesis yetkilileri, doğal ortama bakterisiz su gönderebilmek için ultraviyole ışın sistemi sayesinde tesisten çıkan suyun yıkandığını ve son teknolojinin kullanıldığı tesisin en önemli özelliklerinden bir tanesinin bu olduğuna dikkat çektiler.
 
 
“Özellikle bu teknolojiyi istedik”
Atık Su Arıtma Tesisi`nde ultraviyole ışın sistemini özellikle istediklerini belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Çünkü, Sarıçay`a deşarj olacağı için orada en ufak bir olumsuzluk olmaması gerekir. Tesisten son çıkan suyun içindeki kalanları da deşarj sırasında yok edileceği için bu sistemi tercih ettik. Sonuçta bunun bütün çıktılarının hepsi denetleniyor. Bu tesis daha önce yapılmalıydı. Dolayısıyla biraz maalesef gecikildi. Ama ben 12 sene önce belediye başkanı olduğumdan beri bu işin peşindeyim. O zaman İller Bankası`na müracatımızı yaptık. Ama proje bir çok çeşitli aşamalardan geçti ve en sonunda kabul edilebilir bir noktaya geldi. Yani bizden kaynaklanan bir sorun değildi. Projenin bitim tarihi 18 Mart. Ama inşallah 18 Mart`tan önce bitirmiş olacağız ve tesisi faaliyete geçirmiş olacağız. Şu anda tesiste kuru deneme yapılıyor ve daha sonra aşama aşama tabi her bir havuz denenerek bir ay içerisinde tamamlanıp su alımına başlanacak” dedi.
 
 
“Zemin iyileştirmesi yapıldı”
Tesisin zemininde iyileştirme de yapıldığını anımsatan Başkan Gökhan; “Burası bir bataklık alan idi. Burada çok ciddi zemin iyileştirme çalışması yapıldı. 100 bin metrelik kolon inşaatı var. Çok ciddi bir yatırım yapıldı. Çünkü şakası yok. Çanakkale deprem bölgesinde yer alıyor. Zemindeki en ufak hareketlilik tesiste çatlamalara neden olabilir. Bu yüzden zeminde çok ciddi iyileştirme çalışmaları yapıldı” diye konuştu. Yapılan konuşmanın ardından Başkan Gökhan, tesisten ayrıldı.
Paylaş