Ulaşım sorunu çözülmeli
Zileli Hotel Müdürü Vahap İrim, ulaşım sorunlarının çözümlenmesinin Çanakkale’ye gelecek yerli, yabancı turist sayısında artış yaratacağını ifade etti. Özellikle deniz yolu ulaşımına dikkat çeken İrim, yat limanı ve kurvaziyer turizminin kentin önünü açacağını belirtti.
Turizmin durumunu değerlendiren Zileli Hotel Müdürü Vahap İrim, son yıllarda yerli turist sayısında artış olduğunu belirterek; "Yabancı turistte azalma görülüyor. Bunu Anzac törenlerinde de yaşadık” dedi. Turizmde rahat ve hızlı ulaşımın önemli olduğunu belirten İrim, başta deniz yolu olmak üzere hava ve karayolunun geliştirilmesi ile Çanakkale’nin önünün açılacağını savundu.
Olay; Çanakkale turizminin son durumu ile ilgili bilgi verir misiniz?
Vahap İrim; Genel hatları ile Çanakkale turizmine baktığımıza son 5-6 yılda yerli turizme dönük inanılmaz bir yükseliş var. Yabancı turist sayısında da azalmalar var. 90’lı yıllarda çok daha yoğun yabancı turist olurdu. 1999 yılından sonra sıkıntılı döneme girdik. Ardından azalmalar devam etti. Son birkaç yıldır Anzac törenlerine gelenlerle ilgili de sektörde sıkıntı var. Bu sene birkaç bin kişi daha azaldığı gözleniyor. 2015 yılındaki kutlamalarla ilgili beklentiler var. Katılım ile ilgili kota olduğunu biliyoruz. Onunda ne olduğu tam olarak belli değil. Yerli turist açısından değerlendirdiğimizde Mart-Temmuz ayı sonuna kadar doluluk var. Son 5 yıldır Çanakkale altın yıllarını yaşıyor, oldukça iyi gidiyor. Önümüzdeki süreçle ilgili de rezervasyonlarda iyi görünüyor. Ekim hatta Kasım ayı sonuna kadar büyükşehir belediyelerinin düzenledikleri turlar var. Onunla ilgili çalışmalar rezervasyonlar var. Şu anda tablo iyi. Ama yabancı turist için aynı şeyi söyleyemeyiz.
Olay; Turizmden beklentimiz çok üst düzeyde mi?
Vahap İrim; Turizm her şeyden önce alt yapı bütünlüğünün tamamlanması ile alakalı bir konu. Geçtiğimiz haftalarda Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre Merkezi`nde yapılan toplantıda ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner çok önemli bir noktaya değindi. Konuşmasında, “Havaalanı yok, deniz yolları bağlantıları yok, demiryolu zaten yok, karayollarının hali malum biz bu durumda oturup neyi tartışacağız” dedi. Özetle ulaşım çok önemli. Turizmin en önemli ayaklarından biri rahat ulaşımın gerçekleşmesi. Gidilebilecek kente deniz, hava, demiryolu ile çok rahat ulaşmanız gerekiyor. Çanakkale bu manada bu alt yapıya sahip değil. Otel yönünden Çanakkale, yatak sayısını arttırırken transfer konusunu aşmalı. Tabi bunun tek başına yerel yönetimin değil, merkezi yönetimin yapması gerekir. Çanakkale’de turizm üzerine konuşulacak çok şey var. Bunlar etap etap ÇATOD, ÇTSO etkinliklerinde aşılacak. Çanakkale de turizm masaya yatırılmalı, konuşulmalı. Bununla ilgili donanım tamamlanmalı ama kısa vadede olmuyor.
Olay; Otel sayısı yeterli mi? Yeni otel ihtiyacı var mı? Yatak kapasitesi arttırılmalı mı?
Vahap İrim; Mevcut taleplerden yola çıkarak bir değerlendirme yaptığınızda yatak sayısı haftanın belli günlerinde cevap vermiyor. Buna rağmen hala Çanakkale’nin yatak ihtiyacı var. Daha yüksek standartta otel yapılmalı. 4-5 yıldız düzeyinde yapılacak otellerin katkısı olacaktır.
Olay; Fuarlarda oteli mi tanıtmak önemli Çanakkale’yi mi?
Vahap İrim; Bu iki konuyu birbirinden bağımsız düşünemeyiz. Kentin tanıtılması elbette çok önemli. Ama bunu yaparken kendi tesisinizi de tanıtmanız çok doğal. Bunlar birbirinden bağımsız düşünülemez.
Olay; Otelciler arasında rekabet var mı? Bu daha çok fiyat rekabeti olarak mı gerçekleşiyor?
Vahap İrim; Elbette rekabet var. Bu her sektörde olmalı da. Rekabet sonuçta standardın artmasını sağlıyor. Fiyat rekabeti de faktörlerden biri.
Olay; Çanakkale turizmde hangi noktaya geldi? Bu ivme olumlu olarak mı gerçekleşti?
Vahap İrim; Turizm de Çanakkale’nin her geçen gün standardı yükseliyor. Sektörde uzun yıllardır görev alıyorum. Turizm alanına 1980’li yılların ortalarında girdim. O tarihlerden itibaren bakıldığında geldiğimiz nokta çok olumlu. Ama bu daha iyi şeyler yapılmayacağı anlamına gelmez. Daha yapılacak çok iş var. Her manada daha çok yol almalıyız. Turizmi daha çok geliştirmeliyiz.
Olay; Sektörde yetişmiş personel ihtiyacı var mı? Çalışacak personel bulmak zor oluyor mu?
Vahap İrim; Her ikisi de çok zor. Çanakkale’nin bu anlamda sıkıntısı var. Bu konuda açılmış olan Turizm lisesi ardından açılan Turizm Meslek Yüksek Okulu, Çanakkale turizmine katkı vermiyor. Genelde yerel nüfustan personel istihdam ediyoruz. Sıkıntıların aşılması için bir çok kurum çalışma yapıyor. Bu anlamda hizmet içi eğitimler yapılıyor. Okullar destek veriyor. Buna rağmen yetişmişlik konusunda kriter yakalanmakta zorlanıyor. Sektörde eleman bir kaç senede zor yetişiyor. Daha sonrasında çok kalıcı olmuyor. Güneye, turizmin daha hareketli olduğu yerlere İstanbul’a gidiyorlar. Bu işin ekonomisi büyük şehirde ve tatil bölgesinde daha farklı oluyor. Bu nedenle daha büyük kentlere daha hareketli bölgelere gidiliyor. Onları burada tutamıyoruz. O nedenle eksiklik hissediliyor.
Olay; Çanakkale halkının otele katkısı var mı? Restorandan faydalanan yada eğlence, etkinlik düzenleme anlamında baktığımızda nasıl bir tablo görünüyor?
Vahap İrim; Mutlaka faydası var. Kendi otelimizin yanı sıra merkezde de çok sayıda otel var. Mutlaka yerel halktan gelir elde edilen etkinlikler oluyor.
Olay; Çanakkale turizminde yapılsa iyi olurdu dediğiniz bir konu var mı?
Vahap İrim; Kente ulaşim anlamında deniz yolunun mutlaka çözülmesi gerektiğini düşünüyorum.İstanbul-İzmir hatta Karadeniz Bölgesi bağlantılarının deniz yolu ile sağlanması kente büyük katkı verecektir. Kepez Limanına gemi ile gelen turistler az miktarda kente para bırakıyorlar. Çanakkale’ye direkt deniz yolu ulaşimı yapılabilmiş olsa bunun kente çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çok çabuk çözülebilecek bir konu. Limanla ilgili alt yapı hazır. Bir an önce gerekli adımlar atılmalı. Yat Limanı, Kurvaziyer iskelesi çalismalarinin kente büyük katkısı olacaktır. Mutlaka hayata geçirilmeli.
Olay; Turizm de gördüğünüz en büyük eksiklik nedir?
Vahap İrim, Park sorunu merkezde çok yaşanıyor. Hizmet sektöründeyiz. Yetişmiş personel ilk sırada gelir. Park yeri de bir an önce çözümlenmeli. Kentin biraz daha eğlenceye dönük yaşamının teşvik edilmesi gerekir. İnsanların, Çanakkale’ye geldikleri anda daha fazla para bırakacakları, daha fazla vakit geçirebilecekleri alanların çoğaltılması gerekir. Özellikle gelip görmek isteyenlerin daha çok kalıp, para harcamasını sağlamalıyız.
Olay; Turistlerin, gecelemeleri oransal anlamda çok düşük bulunuyor. Bu oran nasıl arttırılır?
Vahap İrim; Elbette turistlerin daha uzun süre kalması sağlanmalı. Çanakkale’ye gelen turist kültür turu yapıyor. Truva, Kaz dağları ya da tarihi yerleri görmek istiyor. Bunlarda 1-2 gün içinde yapılabilecek turlar. Burasını, Antalya, çesme gibi düşünmek yanlış. İnsanlar oralara tatil amaçlı gidiyor. Çanakkale mevsimsel anlamda, uzun süreli deniz, kum, güneş turizmine çok yatkın bir yer değil. Kentte turistin tutulabilmesinin kendi içinde kriterleri var. Bu da kent içinde bir takım alanların yaratılması ile alakalı. Bunlar yapılmalı. Bu çalismalar yapıldıktan sonra konaklama sayısı artacaktır.
Olay; Çanakkale’nin tanıtımı yeterli mi? Eksiklikler var mı?
Vahap İrim; Fuarlara katılarak tanıtımlar yapılıyor. Son birkaç yıldır valilikte bu konuda büyük katkı veriyor. Elbette ki iyinin daha iyisi mutlaka vardır. Bu çalışmalarda imkanlar oranında yapılabiliyor.Turizm önümüzde ki süreçte daha iyi olacak. Çanakkale’ye doğru artan bir trend var. Önümüzdeki yıllarda daha iyi olacak.