Türkiye'nin Üçüncü Büyük Adası Bozcaada

Ege Denizi'nin kuzeyinde konumlanan Bozcaada, Türkiye'nin üçüncü büyük adasıdır. Çanakkale Boğazı'nın girişinde yer alan Bozcaada, ilkbahar, yaz, sonbahar mevsimlerinde şehrin kaosundan kaçmak isteyenlerin sık uğradığı bir destinasyondur. Tarihi antik çağa kadar uzanan Bozcaada, aynı zamanda Türkiye'de çevre bilincine sahip nadir yerlerdendir. Siz de Bozcaada hakkında merak ettiklerinizi içeriğimizde bulabilir, tatil öncesi planlarınızı yapabilirsiniz!

2253

Bozcaada Hakkında Genel Bilgiler

Ege Denizi'nin kuzeyinde, Çanakkale iline bağlı küçük bir ada olan Bozcaada, huzurlu ve şirin atmosferi ile oldukça sevilir. Burada yerleşim, adanın kuzeydoğusunda toplanır. Adanın doğal bitki örtüsü maki ve ufak çalılıklardır. Yüzölçümünün 1/3'ü ise bağlardan meydana gelir. Nem oranı düşük olduğu için adada iyi üzüm yetişir. Ayrıca çeşitli rüzgar tipleri ile meşhurdur. Yüzyıllardır Türkler ile Rumların yaşadığı Bozcaada, stratejik konumundan dolayı çağlar boyunca istilaya da uğramıştır. 1455'te Osmanlı topraklarına katılan ada, 1923 Lozan Anlaşmasıyla Gökçeada ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlanmıştır.

Bozcaada'ya Nasıl Gidilir?

Bozcaada'ya sadece Geyikli'den kalkan arabalı feribotlar ile gidebilirsiniz. Geyikli'ye ise Çanakkale şehir merkezinden özel aracınızla yaklaşık 50 dakikada varabilirsiniz. Bunun dışında; Çanakkale Otogarı'na inebilir ve Geyikli feribot iskelesine giden minibüslere de binebilirsiniz. Buradan yaz-kış düzenlenen Bozcaada Geyikli arabalı feribot seferlerini kullanabilirsiniz. Yaz aylarında seferler karşılıklı olarak genelde saat başı yapılır. Kışın ise günde 3-5 kez değişen saatlerde seferler düzenlenir.

Bozcaada 1 Günde Gezilir mi?

Bozcaada nispeten küçük bir ada olması nedeniyle genellikle 1 günde gezilebilir. Fakat adanın tüm kendine has güzelliklerini keşfetmek için en az birkaç gün ayırabilirsiniz. Özellikle yavaş bir tempo ile gezecekseniz adada daha fazla zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca gerek merkez bölgesinde gerek merkezden biraz daha uzaktaki Bozcaada pansiyonlarını tercih edebilirsiniz.

Bozcaada Gezilecek Yerler Listesi

Bozcaada Kalesi


Bozcaada Kalesi, Persler, Atinalılar, Romalılar, Bizanslılar, Cenevizliler ve Osmanlılar gibi çeşitli medeniyetlerin kontrolü altına girmiştir ve adanın sembolüdür. Fatih Sultan Mehmet tarafından, ardından II. Mahmut döneminde onarılan, tekrar yaptırılan kale, en son Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1996 yılında restore edilmiştir. Feribot ile adaya yaklaşıldığında direkt kendini belli eder. Bozcaada Kalesi, iç ve dış olarak iki bölüme ayrılır. Dış kalede zamanında cephanelik, eğitim alanları gibi yerler vardı. İki bölümden oluşan iç kale ise revir, cami, minare, zindanlardan oluşmaktaydı. Günümüzde kalenin iç bölümünde Bozcaada ile ilgili tarihi ve etnografik eserler sergilenmekte.

Ayazma Plajı


Adanın en popüler plajı olan Ayazma Plajı, ada merkezine yaklaşık 8 km mesafededir. Plaj, ince beyaz kumları ve berrak turkuaz renkteki denizi ile meşhurdur. Ayrıca civarında kamp yapmak için olanaklar sunması bakımından gezginler de adada Ayazma Plajı çevresinde sık konaklar. Plaja geldiğinizde bölgedeki restoran, kamp alanları, eğlence yerlerini keşfedebilirsiniz. Bu arada Ayazma Plajı'nın suyunun genelde soğuk olduğunu bilmenizde yarar var. Ne var ki dalgasız deniz sevenler için de oldukça ideal. Plaj keyfinizin ardından bölgedeki restoranlarda güzel bir öğlen - akşam yemeği yiyebilir, adaya özel lezzetleri de keşfedebilirsiniz.

Habbele Plajı

Adada daha sakin bir plaj arıyorsanız Habbele Plajı'nı tercih edebilirsiniz. Plaj çevresi, yeşilliklerle çevrilidir. Dahası, sığ denizi ve sakin yapısı sayesinde çocuklu aileler de Habbele Plajı'nı sık tercih ederler. Merkezden yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunan Habbele Plajı, altın sarısı kumları, çakıl taşları ile son derece keyifli bir plaj deneyimi vadeder. Buradaki işletme tarafından sunulan şezlong ve şemsiyelerini kiralayıp plajda denize girebilirsiniz. Ayrıca Habbele Plajı'ndaki işletme, adaya özel kokteyller, yiyecek ve içecek menüsü ile de hizmet vermekte. Habbele Plajı'na kendi aracınız ile giderseniz, işletmenin otoparkını ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Toplu taşıma ile gitmek içinse adanın merkezinden kalkan dolmuşlara binebilir, Habbele Plajı durağında inebilirsiniz.

Rum Mahallesi

Bozcaada'da yer alan Rum Mahallesi, adanın tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtır. Tarihi evler ve yapıları ile ünlüdür. Adanın eski zamanlar havasını solumak için mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri Rum Mahallesi'dir. Halk arasında Cumhuriyet Mahallesi olarak da bilinen yer, birbirine paralel sokakları ve beyaz evleri ile dikkat çeker. Bahçe duvarlarından sarkan çiçek ve bitkiler de eşsiz bir görüntü sunar. Rum Mahallesi'ndeki en önemli tarihi yapılardan biri Meryem Ana Kilisesi'dir. Pazar sabahları ayin yapılan Meryem Ana Kilisesi, Rum Ortodoks cemaate ait. Kiliseyi pazar günleri sabah 08.00'de yapılan ayinlerde ziyaret edebilirsiniz. Bunun dışında kapalıdır.

Türk Mahallesi

Ada halkının çoğunlukla yaşadığı ve adanın günlük hayatını yansıtan bir yerdir. Mahallede yerel marketler, bakkallar ve küçük dükkanlar vardır. Alaybey Mahallesi adı ile de bilinen Türk Mahallesi, ahşap evlerinden kıvrımlı sokaklarına kadar hafızalara kazınır. Son yıllarda burada pansiyon sayısında da artış yaşanmış durumda. Ayrıca adadaki restoranların pek çoğu da Türk Mahallesi'nin liman bölümünde konumlanıyor.

Bozcaada Müzesi

Feribot iskelesine son derece yakın bir konumda bulunan Bozcaada Yerel Tarih Müzesi, adanın geçmiş izlerini keşfetmeniz açısından önemlidir. 2006 yılında Hakan Gürüney tarafından kurulan Bozcaada Müzesi, 50 binden fazla koleksiyonluk malzemeye ev sahipliği yapmakta. Örneğin, adada bir zamanlarda kundura mesleği revaçtaydı ve müzede pek çok eski kundura da sergilenir. Şarap etiketleri, daktilolar, yağlı boya çalışmalar, mimari süsler gibi daha pek çok eser, materyal ve parça da müzede.

Bozcaada'da Ne Yenir?


Ada genel olarak Ege mutfağı ile ünlüdür. Ayrıca pek tabii ki yerel lezzetler de misafirlerin iştahını kabartır. Adadaki restoran, kafe, meyhane gibi işletmelerde Bozcaada mutfağını keşfedebilirsiniz. İşte Bozcaada'da tadabileceğiniz birbirinden harika lezzetler:

  • Zeytinyağlılar: Ege mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan zeytinyağlıları, Bozcaada'da da tadabilirsiniz. Adadaki zeytinyağlılar kapasitesi de oldukça geniştir: Zeytinyağlı yaprak sarması, zeytinyağlı enginar gibi lezzetler bunların başında gelir.
  • Midye Dolma: Bozcaada'ya gitmişken, seviyorsanız mutlaka midye dolma da tüketebilirsiniz. Ada mutfağının meşhur yiyeceklerinden biri midye dolmaları. Ayırt edici yanlarından biri ise midyelerin içinin özel bir karışımla doldurulması ve fırınlanmasıdır.
  • Deniz Canlıları: Kalamar dolma lezzetini seviyorsanız Bozcaada mutfağında birbirinden harika lezzetler var. Taze kalamarlar, içi harçla doldurularak hazırlanır. Bunun yanı sıra taze balık tüketebileceğiniz pek çok restoranı da adanın merkezinde bulabilirsiniz.
  • Deniz Mahsullü Makarnalar: Adada deniz mahsulleri meşhurdur. Bu nedenle deniz ürünleriyle hazırlanan makarnalar da burada öne çıkar. Midye, karides, kalamar gibi deniz ürünleri ile zenginleştirilen makarnaları adadaki pek çok restoranda tadabilirsiniz.
  • Ada Şarabı: Ve tabii ki Bozcaada, üzüm bağları ve şarap üretimi ile de ünlüdür. Ada şaraplarını deneyebilir ve yerel üzümlerin tadını çıkarabilirsiniz. Şarap turizmi konusunda bir marka haline gelen Bozcaada'da bağcılık ve şarapçılık çok eski zamanlardan beri devam etmekte.

Paylaş