havadurum

Türkiye'nin alan adı değişiyor! Yeni alan adı ne oldu, ne zaman geçiş yapılacak?

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Türkiye'nin alan adı değişiyor.

1282
Türkiye, yeni bir alan adına geçmek için hazırlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan'ın açıkladığına göre; bundan sonra Türkiye uzantılı tüm web sitelerinin alan adı değişiyor. Alınan karara göre, Türkiye uzantılı tüm web siteleri '.tr' alan koduna sahip olacak. Bu kararın test süreci 13 Eylül tarihinde başlamıştı. Yeni alan adı almak isteyen kullanıcılar TRABIS (.tr Ağ Bilgi Sistemi) üzerinden alabilecek ve ".com.tr" alan adları "a.tr" olarak değiştirilecek.

TRABİS tarafından sağlanacak alan adları arasında "a.gov.tr", "a.edu.tr", "a.tsk.tr", "a.bel.tr", "a.pol.tr", "a.k12.tr" bulunuyor. Bu alan adlarından ".tr"ye ücretsiz tahsis yapılacak.

Yeni alan adresi ücreti ne kadar olacak?

"a.tr" yapısındaki alan adlarına ilişkin işlemlerin ücretleri, kurul tarafından düzenlendi. Buna göre, "gov.tr, edu.tr, tsk.tr, bel.tr ve k12.tr" alan adları için üretilecek alan adları ücretsiz tahsis edilecek. Diğer uzantılar için önceliklendirme esnasında 150 lira talep edilecek, önceliklendirme tamamlandığında "a.tr" yapısındaki alan adlarının ücreti 100 lira istenecek. Bu fiyatlar, TRABİS tarafından kayıt kuruluşlarından talep edilecek olup kayıt kuruluşları müşterilerine farklı fiyatlandırma uygulayabilecek.
(Erhan Taylan)
Paylaş