havadurum

Türkiye elektriğinin yüzde 5.6'sı İÇDAŞ'tan

419

 İÇDAŞ Bekirli Termik Santrali`nin ikinci ünitesinin açılış törenine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Taner Yıldız, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, AKP Milletvekilleri İsmail Kaşdemir ve Mehmet Daniş de katıldı. Açılışın ev sahipliğini ise İÇDAŞ Yönetim Kurulu üyeleri Adnan Aslan, Ayhan Aslan ve Naci Aslan ile Yılmaz Aslan yaptı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 2013 yılında 7. sırada yer alan İÇDAŞ, `Süper Kritik Bekirli Termik Santrali’nin ikinci ünitesi açılışında konuşan İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, “Çocuklarımıza gençlerimize daha güzel, daha gelişmiş bir Çanakkale, Biga, Türkiye bırakmak hedefiyle çalışıyoruz. Daha çok gencimize istihdam, iş imkanı oluşturmak için tesisler kuruyoruz. Ekmeğimizi paylaştıkça büyüdük. Soframız kalabalıklaştıkça kazancımızın bereketi arttı. Daha çok sanayileşerek daha çok üretmemiz gerekiyor. Üretmek için de enerji lazım” dedi. Törende yaptığı konuşmada Türkiye’de 2014 yılında üretilen elektrik miktarının 250 milyar 435 milyon 500 bin kWh olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bülend Engin “Bu elektriğin yüzde 5,6’sı İÇDAŞ’ın Bekirli ve Değirmencik Termik Santralleri tarafından üretildi. İÇDAŞ Süper Kritik Bekirli Enerji Santrali’nin birinci ünitesini 2011’de işletmeye almıştık. İkinci üniteyi de bu yıl içinde işletmeye başladık. Bu santralimizin iki ünitesinin toplam gücü 1236 MW. Bugün ikinci ünitenin resmi açılışını hep birlikte yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

 

Bakan Yıldız`dan İÇDAŞ`a övgüler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise açılışta yaptığı konuşmada 13 yılda 1.4 milyarlık enerji ve madencilik sektöründe yatırım yaptıklarını belirterek, 2 bin 200 Mgw’lık enerji santrali kazandırdıklarını belirtti. TANAP’ın Çanakkale’den geçeceğini hatırlatan Bakan Yıldız, bu projenin bölge için yeni istihdam olanakları yaratacağını söyledi. Marmara’nın güneyinde yer alan Çanakkale’nin tüketiminin 3 katı enerji üretimine sahip olduğunu dile getiren Yıldız şöyle devam etti: “Şimdi bu güzel yöre, Kuzey Marmara’ya da hizmet edecek. Çanakkale Boğazı’nın altından 200 milyon TL’lik yatırımla ortaya konulan 380 milyon voltluk kablo hattımız var. İkinci kademesine 185 milyon TL’lik yatırım yaparak Trakya bölgesinin en önemli enerji ihtiyacı İÇDAŞ’la birlikte verilmiş olacak” dedi.
Bakan Taner Yıldız, 2002 yılında Türkiye’deki enerji üretiminin 31 bin megavat olduğunu hatırlatarak “Türkiye şu anda son 12 yılda AK Parti hükümetlerimiz tarafından 39 bin megavat civarında enerjiye kavuşturuldu. İlk yüz yıldakinden daha fazlasını son 12 yılda yaptık. Enerji konusunda 60 milyar dolardan daha fazla yatırım yaptık” diye konuştu.
 

 

Vali Ahmet Çınar’dan Teşekkür
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar da bölgedeki yatırımları ve üretimleri ile Türkiye’nin ekonomisine büyük katkılar veren Aslan ailesine, İÇDAŞ’a ve İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin’e teşekkür etti. Vali Çınar “ Çanakkale’de kimin aklına bir etkinlik yapmak, bir ihtiyaç durumu ortaya çıksa, bir okul ihtiyacı akla gelse, bunların çözümü için ilk akla gelen isim Bülend Engin oluyor. Neredeyse her işe yetişiyor. Kendisine ve İÇDAŞ ailesine çok teşekkür ediyorum” dedi.
Paylaş