Türkiye’de 'Yükseköğretim Beyin Göçü' oranı yüzde 2’ye ulaştı

Türkiye'de yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı 2023 yılında yüzde 2'ye yükseldi. En fazla göç veren alan bilişim ve iletişim teknolojileri, en çok tercih edilen ülke ise ABD oldu.

374

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri, Türkiye'de lisans eğitimini tamamlayan ve mezuniyet sonrasında yurtdışında uzun süreli ikamet eden vatandaşlara ilişkin çarpıcı veriler ortaya koydu. 2023 yılı itibarıyla Türkiye'deki yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı yüzde 2 olarak kaydedildi. Verilere göre, beyin göçü en fazla bilişim ve iletişim teknolojileri alanında görülürken, mezunların en çok göç ettiği ülke Amerika Birleşik Devletleri (ABD) oldu.

TÜİK'in Resmi İstatistik Programı kapsamında yayımlanan Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri, Türkiye’de lisans eğitimini tamamlayan ve yurtdışına göç eden mezunlara yönelik ilk kapsamlı çalışma olma özelliği taşıyor. Veriler, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilerle oluşturulan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ve Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) kayıtlarına dayanıyor.

Cinsiyet ve alanlara göre beyin göçü oranları

2023 yılında yükseköğretim mezunlarının genel beyin göçü oranı yüzde 2 olarak gerçekleşti. Kadın mezunlar arasında bu oran yüzde 1,6 iken, erkek mezunlarda yüzde 2,4'e çıktı. Eğitim ve öğretim alanları bazında ise bilişim ve iletişim teknolojileri en yüksek beyin göçü oranına sahip alan olarak öne çıktı (yüzde 6,8). Mühendislik, imalat ve inşaat alanındaki mezunların yüzde 4,4'ü yurtdışına göç ederken, doğa bilimleri, matematik ve istatistik alanında bu oran yüzde 2,6 olarak belirlendi.

En çok göç veren bölümler

Beyin göçü oranlarına göre en çok göç veren bölümler arasında ilk sırayı yüzde 17,9 ile moleküler biyoloji ve genetik aldı. Biyomühendislik (yüzde 10,2), işletme mühendisliği (yüzde 9,8), elektronik mühendisliği (yüzde 9,1), matematik mühendisliği (yüzde 8,9) ve bilgisayar mühendisliği (yüzde 8,4) bu bölümü takip eden diğer yüksek beyin göçü oranına sahip lisans programları oldu.

Tercih edilen ülkeler

Mezunların en çok göç ettiği ülke yüzde 21,4 oranıyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olurken, Almanya yüzde 17,5 ile ikinci sırada yer aldı. Diğer tercih edilen ülkeler ise yüzde 11,2 ile Birleşik Krallık, yüzde 6,9 ile Hollanda ve yüzde 4,9 ile Kanada oldu. Özellikle ABD ve Kanada'yı tercih eden mezunlar arasında işletme bölümü mezunları öne çıkarken, Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda'ya göç edenler arasında bilgisayar mühendisliği mezunları en büyük grubu oluşturdu.

Bir sonraki Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri haber bülteni Ekim 2025'te yayımlanacak.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş