havadurum

Türkiye’nin en büyük ödülü Çanakkale’ye...

Çanakkale Devlet Hastanesi’nde görev yapan Uzm. Dr. Azem Ülkü, Hemşire Gönül Pınarcıoğlu ve Hemşire Emine Karakaya’dan oluşan “Organ Bağışı ve Organ Nakli Koordinatörleri” Türkiye’nin en iyi ekibi olarak Sağlık Bakanlığı tarafından ödüllendirildi.

2464
Yaklaşık 12 yıldan beri görev yapmakta olan Dr. Azem Ülkü ve ekibi bugüne kadar “Beyin Ölümü” gerçekleşen 104 aile ile görüştü. Yakınının vefatı ile yıkılan ailelerden 44’ü tarifi mümkün olmayan acılarına rağmen hiç tanımadıkları başka hayatları, yaşama bağlamak için “Organ Bağışı” yaptılar ve doğru bir kararla kısmen acılarını hafiflettiler. Acıların paylaştıkça azaldığını, sevinçlerin paylaştıkça arttığını çok iyi bilen Çanakkale insanı sayesinde 200`den fazla insan sağlığına kavuştu ve hayata tutundu. Bu büyük fedakarlık neticesinde yüzlerce aile ve onların yakınları da bu sevinci yaşadı. Onların çoğu birbirlerini tanımıyorlar ve nerede olduklarını bile bilmiyorlar. Bildikleri bir şey var; kaybettikleri yakınının böbreği ile birisi diyalize gitmekten kurtuldu, nefes alamayacak iken şimdi nefes alan birisi var, başka birisi yürüyemeyecek haldeyken yeni kalbi ile koşuyor ya da karaciğer yetmezliğinden ölmek üzere iken şimdi yaşıyor. Son üç yıl içinde 29 aile bu önemli karara imza attı. Çanakkale’de 29 ailenin bu kutsal kararına Sağlık Bakanlığı duyarsız kalmadı. Bu ailelerin organ bağışında bulunabilmeleri için yol gösteren ve Sağlık Bakanlığının iltifatına mazhar olan Çanakkale Devlet Hastanesi adına Yönetici Uzm. Dr. Hakan Çetin ile koordinasyon ekibinin sorumlusu Uzm. Dr. Azem Ülkü’yü büyük bir tören ile ödüllendirdi.
 
 
Bakan Müezzinoğlu, Çanakkale ekibini onurlandırdı
Organ Bağışı Haftası olarak etkinlikler düzenlenen programın bu yılki ev sahibi Sağlık Bakanlığı oldu. “Her Bağış Yeni Bir Hayattır” sloganı ile Ankara’da Congresium toplantı salonunda 2 bin 500 kişinin katıldığı toplantıda Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, Türkiye’nin tüm Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterleri, ödül alacak 5 Hastanenin Yöneticileri, 9 Bölge Koordinasyon Merkezi sorumluları, çok sayıda Organ Nakli Koordinatörü, Organ Bağışı yapan 18 aile (her BKM den ikişer aile), organ bekleyen bazı hastalar ile çok sayıda katılımcı yer aldı. Çanakkale Devlet Hastanesi adına Uzm. Dr. Hakan Çetin, Organ Nakli Koordinatörleri Uzm. Dr. Azem Ülkü, Hemşire Gönül Pınarcıoğlu, Hemşire Emine Karakaya`nın da katıldıüı toplantıda Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Kenan Eliuz da program boyunca Çanakkale ekibini yalnız bırakmadı. Ödül töreninde Türkiye’nin en iyi çalışan 5 hastanesinin Yöneticisi ve Koordinatörü başarı sırası ile sahneye davet edildi. İlk olarak davet edilen Çanakkale Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Hakan Çetin ile Organ Nakli Koordinatörü Uzm. Dr. Azem Ülkü için ayrı ayrı hazırlanan plaketler Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu tarafından verildi.
 
Çanakkale örnek gösterildi
Törenin ardından Türkiye’nin değişik Hastanelerinde görev yapan Organ Nakli Koordinatörlerine yönelik eğitim ve forum programı da düzenlendi. Forum programında bir konuşma yapan Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Arif Kapuağası da konuşmasının bir bölümünde diğer koordinatörlere Çanakkale Devlet Hastanesi’nin çalışma modelini incelemeleri ve bu çalışma modelinden yararlanmalarını ifade etti.
Paylaş