Turizm haftası start aldı?

696

 Turizm Haftası, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı. 15-22 Nisan tarihleri arasındaki Turizm Haftası, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk sunma töreniyle başladı. Törene, İl Kültür ve Turizm Müdür Kemal Dokuz, İl Milli Eğitim Müdür Ferhat Yılmaz, Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan, Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Ümit Cihan Müşterioğlu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Çanakkale Körfez Temsil Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, turizmciler ve öğrenciler katıldı. Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Balkan, Çanakkale turizminin her geçen gün daha ileriye giden ve daha çok istihdam sağlayan bir noktaya geldiğini söyledi. ÇATOD Başkanı Aydeğer, turistlerin farklılığa, özgünlüğe önem verdiğini söyleyerek; “Bu çerçevede de bizler turizm yatırımcıları ve paydaşları olarak daha çok önem göstermemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi. Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müşterioğlu, Çanakkale’ye günübirlik gelen ziyaretçilerin, burada bir gün daha fazla kalmalarını sağlamak için tüm gayreti göstereceklerini söyledi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Bölge Başkanı Ahmet Çelik, Çanakkaleli turizmci olarak, verilen desteklerden dolayı herkese çok teşekkür etmek istediğini söyledi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Dokuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hedefi olan 2023 50 milyar dolar gelir, 50 milyon turist sayısına, 2020-2021 yılında ulaşılacağını söyledi. Şuan için 2023’te hedeflenen sayının 70 milyar dolar gelir, 70 milyon turist olduğunu belirten Dokuz; “Bakanlığımızın 2023 hedefi, 50 milyar dolar gelir, 50 milyon turistti. Turizme de ümitli bir şekilde ilerliyoruz. Herhalde 2023 yılında, 70 milyar dolar gelir, 70 milyon turiste ulaşmış olacağız” dedi. 

 
“Çanakkale turizmi, daha çok istihdam sağlayan bir noktaya geldi”
Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan; “Turizm, şehrimiz için olduğu kadar ülkemiz ve dünya için de en önemli sektörlerden bir tanesi. Bizler de turizme hizmet etmek için birlik, beraberlik içinde Çanakkale’de uzun yıllardan beri çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve Çanakkale’nin geldiği nokta, hiç de küçümsenecek bir nokta değil. Bundan dolayı devlet kurumlarımıza, özel sektörlere, çok teşekkür ediyorum. Çanakkale turizmi her geçen gün daha ileriye giden daha çok istihdam sağlayan bir noktaya geldi. İnanıyorum ki, birlik, beraberlik içinde bundan sonraki süreçte de tekrar Çanakkale turizmini çok daha yukarıya çıkaracak azmimiz ve gücümüz var. Hepinizin tekrar turizm haftanızı kutluyor, yarınların bugünlerden daha iyi olmasını diliyorum” dedi.
 
“İnsanlarımız, turistlerimiz farklılığa, özgünlüğe önem veriyor”
ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer; “Bu vizyon tüm dünyada turizmde bir farkındalığı oluşturmak, turizmin dünya kültürüne, turizmine katkısını daha etkin bir şekilde göstermek üzere ilan edilmişti. Bugün de ilimizde Türkiye’nin, hatta dünyanın en önemli turizm destinasyonu olması muhtemel şehirlerinden bir tanesinde bugünü icra etmek için birlikteyiz. Turizm 54 sektöre buradan lokomotif olarak katkı sağlayan ülke içi istihdamımızın doğrudan yüzde 8’ini dolaylı olarak yüzde 16’sına katkı sağlayan ülkemizin en önemli sektörlerinin başında bulunmaktadır. Tabi ki bunun yanında en önemli döviz girdi kaynaklarından bir tanesidir. Bugün turizmden bahsediyorsak, bunu destekleyen tarımdan, kültürden, kimyadan bahsediyoruz. Bugün turizmle ilgili bir şey söylediğimizde, artık Türkiye ile ilgili ve bölgelerimizle ilgili en önemli konuların başında sürdürülebilirlik geliyor. Çağımız çok hızlı gelişiyor, toplumumuz çok hızlı gelişiyor ama burada var olan dokumuzu, karakterimizi korumamız gerekiyor. Bu da önümüzdeki süreç içerisinde hepimizin odaklanması gereken en önemli konuların başında yer alıyor. Çünkü artık insanlarımız, turistlerimiz farklılığa, özgünlüğe önem veriyor. Bu çerçevede de bizler turizm yatırımcıları ve paydaşları olarak daha çok önem göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. 43’üncü Turizm Haftasının başta ülkemize ve bölgemize hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. 
 
“Günübirlik ziyaretçilerin bir gün daha fazla konaklamalarını sağlamaya çalışacağız”
Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Ümit Cihan Müşterioğlu; “Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası olarak, kurulduğumuz günlerden itibaren yılmadan bölgemize, ülkemize, gerek yurtiçinde, gerek yurtdışından gelen tüm ziyaretçilere tanıtmaya ve bölgemizin değerlerini onların gönüllerinde yer edindirmeye çalışıyoruz. Çanakkale’ye gelen tüm ziyaretçiler günübirlikler etkinliklerle buraya geliyorlar. Önceliğimiz, bölgemizde gizli kalmış olan değerleri ziyaretçilere anlatmak ve tanıtmak. Günübirlik gelen tüm ziyaretçilerin mümkünse bir gün daha fazla konaklamaları için elimizden gelen tüm gayreti sarf etmeye devam edeceğiz. Çanakkale şehitliklerimiz, Truva, Assos, Gökçeada gibi birçok noktayı da ve gelecekte gezilere açılacak olan Parion Antik Kentini önemsiyoruz ve tüm kazılarda yer almak için can atıyoruz” dedi. 
 
“Bu zamana kadar ki çalışmalarımızı ikiye katlamamız gerekiyor”
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Bölge Başkanı Ahmet Çelik; “Bir yıl önce bugün Turizm Haftasını kutlarken 2018’in Troya Yılı olması ile ilgili Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale şehrinin tüm kamu kurumları, ilimizin kıymetli siyasileri ve Kültür Bakanlığımızla birlikte topyekûn olmuş ve çok kıymetli bir vizyonu masaya yatırmıştık. Türkiye’de ve tüm dünyada 2018 yılının Troya Yılı olmasıyla ilgili önemli bir vizyonu ortaya koymuştuk. Aradan bir yıl geçti. Bu geçtiğimiz bir yılda Çanakkale’de yaşananları, Çanakkale’ye kazandırılanları ve Çanakkale tarihinde ilk kez hepimizin birlikte olup bütün STK’ların, bütün kamu kurumlarının ne kadar kıymetli bir sonuca imza attığımızı görüyorum. Bu konuyla ilgili en önemli yargıya öğrencilerimize, geleceğimize çocukları olacak, Çanakkale şehrinde son bir yılda yaşanan Troya Müzesi’nden tutun da bölgedeki bütün gelişmelere kadar, çok büyük gelişmeler oldu. Burada toplanan herkesin çok kıymetli destekleri oldu ve hepimizin bu harçta çok önemli bir desteği oldu. Öncelikle ben bir Çanakkaleli turizmci olarak, verilen kıymetli desteklerden dolayı çok teşekkür etmek istiyorum. Bölgemiz geçtiğimiz bir yılda yüzün üzerinde uluslararası turizm fuarında tanıtıldı Troya temasıyla, ve şu ana kadar geçmişinde tarihinde görülmediği kadar geniş çaplı bir tanıtıma vesile oldu. Bunu mutlaka devam ettirmemiz gerekir. Bundan sonra altyapısıyla bütün eksikleri tamamlanan şehrimizin, bölgemizin daha fazla tanıtılması için daha fazla tanıtmak için tüm turizm aktörlerinin var gücüyle çalışarak daha fazla emek göstermek gerekiyor ve bizden sonra gelenlere Çanakkale bölgesinin çok önemli bir turizm destinasyonu haline geldiğini ispatlaması gerekiyor. Biz, o kadar büyük bir vizyona imza attık ki, 2019 yılı Göbeklitepe Yılı ilan edildi. Bu konuyla ilgili en önemli örnek, 2018 Yılının Troya yılı olmasıdır. Bunu Çanakkale başardı. Dolayısıyla bu vizyonun bu çalışmaların bu standardın ilerleyerek devam ettirilmesi gerekir. Hepimize çok önemli görevler düşüyor. Bu zamana kadar ki çalışmalarımızı ikiye katlayıp daha fazla çalışmamız gerekiyor” dedi. 
 
“2019 yılında Ocak’ta 27 bin, Şubat’ta 31 bin, Mart’ta da 54 bin rakamlarına ulaştık”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz; “Gururla ifade ediyorum ki nüfusumuzla, coğrafi büyüklüğümüzle kıyaslanmayacak bir kültürel, tarihsel, mitolojik ve turistik öneme sahip bir ilimiz var. Bir destanlar kenti Çanakkale’de yaklaşık 5 bin 000 yıldır tarihe tanıklık ediyoruz. Mitolojik Troya destanından yakın geçmişimizin şanlı Çanakkale destanına kadar yaşanan olaylara ev sahipliği yapmış bir kent. Yerli ve evrensel değerler toplamı, dünya kültür mirasının en önemli parçası, UNESCO’nun 1998’de Dünya Kültür Miras Listesine aldığı Troya’sı, Paris’in kenti Parion’u, Felsefeci Aristo ve Assos’u Çanakkale’mizde. Turizm artık global dünyanın en önemli tanıtma ve tanınma aracı. Dünyanın ve ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile ilgili, doğru orantılı olarak her yıl gelişen canlı sektör. Bacasız sanayi, ulusların yeni bereket alanıdır. Taşıdığı turizm çeşitliliğiyle marka olabilmenin tüm potansiyeline sahip, sahip olduğu tarihsel geçmiş ve birikimle kimlikle kent sıfatını hak eden bir coğrafyadayız. Deniz, güneş, sörf, dalış, inanç, konferans, termal, doğa, kültür, sağlık, Çanakkale olarak sahip olduğumuz turizm çeşitliliğinden sadece bazılarıdır. Eşsiz güzellikte boğaza sahip, üzerinde dünyanın bilindiği iki önemli savaşın geçtiği, bozulmamış doğası, çevresiyle, kirlenmemiş deniziyle, saklı cennet adaları, mitolojik Kaz Dağları, Dünya Kültür Mirası Troya’sı, ekolojik ürünleriyle endemik bitki florasıyla tüm Çanakkale’si, zenginlikleriyle dünyaya nasıl aktarabilirizin derdindeyiz. Bakanlığımız destinasyon tanıtımı amaçlı bir tanıtıma yöneldi ve 2019’da Göbeklitepe Yılı ilan edildi. 2018 Troya Yılı, bu anlamda örnek teşkil etti. Bu şehir, kimlikli kent olmayı tevarüs ettiği tarihi ile turizm çeşitliliği ile de büyük kent olayı fazlasıyla hak ediyor. Bakanlığımızın 2023 hedefi, 50 milyar dolar gelir, 50 milyon turistti. Turizme de ümitli bir şekilde ilerliyoruz. Herhalde 20023 yılında, 70 milyar dolar gelir, 70 milyon turiste ulaşmış olacağız. 2017 yılından Troya Ören Yeri’ni ziyaret eden kişi sayısı 330 binken, 2018 yılında 535 bin rakamına ulaştık. 2019 yılında Troya Ören Yeri ziyaretçi sayılarını, Ocak, Şubat, Mart ayları için açıklayacak olursak, Ocak ayında 27 bin, Şubat’ta 31 bin, Mart’ta da 54 bin rakamlarına ulaşmış durumdayız. Bu verilerden yola çıkacak olursak ümitliyiz, ümitli olmayı hak edecek donelerimiz de var” dedi. (Baykal Sağlam)
Paylaş