havadurum

Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Tüp bebek tedavisinde yaygın yanılgılar! Memorial Bahçelievler Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nden Doç. Dr. Arzu Yurci, doktor önerilerine dikkat edilmesini vurgulayarak tüp bebekle ilgili 11 yanlışı açıkladı.

2089

Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olma hayali kuran çiftler için umut ışığı olmakla birlikte, etrafında dolaşan yanıltıcı bilgiler ve yanlış inanışlar tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir. Memorial Bahçelievler Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nden Doç. Dr. Arzu Yurci, tüp bebekle ilgili doğru bilinen yanlışlara dikkat çekiyor.

Yanlış 1: "Tüp bebek, kısırlıkta en son başvurulacak yöntemdir"

Tüp bebek tedavisi, her zaman son aşama değildir. Özellikle azospermi, genetik hastalık riski gibi faktörler nedeniyle tüp bebek, çocuk sahibi olmanın ilk ve en etkili yolu olabilir.

Yanlış 2: "Tüp bebek tedavisine her zaman herkes başvurabilir"

Tüp bebek tedavisi, belirli şartlarla sınırlıdır. Evli olmak, kadının yumurta rezervi ve erkeğin sperm sayısı gibi belirli kriterlere uygun çiftler bu tedaviye adaydır. İleri yaşlarda yapılabileceği yanılgısı da doğru değildir.

Yanlış 3: "Tüp bebek tedavisi acılı ve ağrılı bir işlemdir"

Tüp bebek tedavisi, acılı veya ağrılı bir süreç değildir. Anesteziye gerek yoktur, günlük yaşantıya normal şekilde devam edilebilir.

Yanlış 4: "Tüp bebek tedavisinde ilk denemede gebe kalınamaz"

Tüp bebek tedavisinde her denemenin kendi başarı ihtimali vardır. İlk denemede başarılı sonuçlar elde edilebilir, ayrıca ikinci veya üçüncü denemelerde başarı şansı artabilir.

Yanlış 5: "Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar kilo yapar"

Tüp bebek tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar kilo artışına yol açmaz. İlaçlar hormon dengesini etkileyebilir, ancak kiloya direkt etkisi yoktur.

Yanlış 6: "Tüp bebek tedavisi sadece çocuk sahibi olamayanlara yapılır"

Tüp bebek tedavisi, genetik hastalık riski taşıyan ve sağlıklı bebek sahibi olmayı hedefleyen çiftler için de uygundur. Genetik tanı yöntemiyle hastalık riski azaltılır.

Yanlış 7: "Tüp bebek tedavisinde 9 ay boyunca yatma zorunluluğu vardır"

Tüp bebek tedavisi sonrası gebelik süreci, normal bir gebelik gibi seyreder. Ancak riskler varsa gerekli önlemler alınabilir.

Yanlış 8: "Tüp bebek tedavisi çoğul gebeliğe yol açar"

Günümüzde tek embriyo transferi daha yaygın hale gelmiş, çoğul gebelik riski azalmıştır.

Yanlış 9: "Tüp bebek tedavisi ilaçları kansere yol açar"

Tüp bebek tedavisi sırasında kullanılan ilaçların kansere yol açma riski bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Yanlış 10: "Tüp bebek tedavisi aşırı pahalıdır"

Tüp bebek tedavisi, günümüzde hastalar için erişilebilir bir tedavidir. Alternatif tedavileri deneyerek başarısız sonuçlar alan çiftlerin maliyeti daha fazla olabilir.

Yanlış 11: "Tüp bebek tedavisi ile gebe kalan kadınlar vajinal doğum yapamazlar"

Tüp bebek tedavisi, doğum şeklini etkilemez. Doğum şekli, doktorun ve anne adayının kararına bağlıdır. (Haber Merkezi)

Tüp bebek nasıl yapılır? Tüp bebek fiyatı nedir? haneri için tıklayınız

Paylaş