"Tüm umutlarımız 2021..."

1018

Çanakkale`de 2020 turizm sezonunu gazetemiz Çanakkale OLAY`a değerlendiren ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer sezona ve sektöre dair öneli açıklamalara bulundu. pandemi süreci boyunca geçtiğimiz seneye göre yüzde 70-80 arasında bir daralma olduğunu belirten Aydeğer, dünya turizminin bugüne kadar karşılaşmış olduğu en büyük daralmanın Korona virüsü ile beraber geldiğini ifade etti. 2021 kış sezonunun oldukça zor geçeceğini ifade eden Aydeğer, özellikle uçuşlardaki kısıtlamaların ülkelerin gerçekleştirdikleri karantina uygulamalarının bu sürecin olumsuz seyretmesine neden olduğunu söyledi. 2020`yi kayıp bir sene olarak gördüklerini ve tüm umutlarının 2021`in Nisan ayında olduğunu ifade eden Aydeğer; "Turizm sektörünün 2021 Nisan ayına kadar yüzdürülmesi, buradaki işletmelerin ekonomik nedenlerle faaliyetlerine son vermesi özellikle vergilerin ertelenmesiyle gibi unsurların devamı çok çok önem arz etmektedir" dedi. 

"Turizm sektörü açısından 2020`de yüzde 70-80 arasında bir genel daralma var"
ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, turizm sektöründe pandemi süreci boyunca geçtiğimiz seneye göre yüzde 70-80 arasında bir daralma olduğunu belirtti. Aydeğer, "Covid-19 sebebiyle ortaya çıkan maddi kaybın değerlendirilmesi sübjektif bir konu. İlimiz ve Ülkemiz için bu konuyla alakalı rakamları aslında pandemi sonrasında daha net görebiliyor olacağız ama istatistiklere baktığımızda yaklaşık olarak yüzde 70-80 arasında bir genel daralmadan söz edebiliriz." Dedi. 
"Çanakkale, sahip olduğu doğal imkanlarıyla turistlerin ilgi odağı"
Başkan Aydeğer, dünya turizminin bugüne kadar karşılaşmış olduğu en büyük daralmanın Korona virüsü ile beraber geldiğini ifade etti. Başkan Aydeğer, "İlimiz, Kuzey Ege Bölgesi olarak değerlendirildiğinde Temmuz, Ağustos aylarında pozitif olarak ayrışarak biraz olsun yara sarmaya çalıştı ama tabi Eylül ayı ile birlikte özellikle Eylül ayının ortasıyla beraber iş hacimleri başta sahil yöreleri olmak üzere çok hızlı bir şekilde eskiye, pandeminin başlangıcı dönemindeki düşüşlere doğru seyrediyor. Dünya turizmi 2020 yılında Covid-19 sebebiyle bugüne kadar karşılaşmış olduğu en büyük daralmayla yüzleşiyor ve buna karşı da bütün sektör gerçekten oldukça zor bir süreci yönetmeye çalışıyor. Fakat özellikle pandemi sonrasında öngörülen ve şu anda da bu kısıtlamaların en azından nispeten kaldırılmış olduğu yaz aylarında da deneyimimiz şunu gösterdi, Covid-19 ile birlikte artık tüketiciler daha az yoğun nüfuslu, kendi araçlarıyla ulaşabilecekleri, doğal imkanları fazla, yakın civar noktaları tercih ettikleri yönünde bir eğilimi gözlemledik. Zaten birçok yapmış olduğumuz araştırma, çalışma bu deneyimi de doğruluyordu, biz de bunu bu yaz sezonunda daha iyi gözlemlemiş olduk. Bu da şöyle bir anlama geliyor, özellikle Çanakkale Bölgesi sahip olduğu doğal imkanları, nüfus yoğunluğunun az olması özellikle İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlere olan yakınlığı ve kara ulaşımıyla da kolay ulaşılabilir olması Çanakkale`nin özellikle bu pandemi sonrasında başta turizm sektörü olmak üzere birçok sektörün de olumlu bir seyir sağlayacağını ve buna çok güçlü bir destek sağlayacağını düşünüyor ve öngörüyoruz, tüm bu imkanlarla Çanakkale, turistlerin ilgi odağı haline geldi." İfadelerini kullandı.
"2021`in kış sezonu turizm açısından oldukça zor geçecek"
Çanakkale Turistik Otelciler Başkanı Armağan Aydeğer; "Ama tabi ki bu pandemi süreci Mart`ın ortasında ülkemizde kısıtlamalarla birlikte gelmişti ve yaklaşık Haziran`ın ortasına kadar olan süreçte bu kısıtlamalara bağlı sektörde çoğu işletme kapanmak zorunda kaldı. Daha sonraki Temmuz, Ağustos aylarında yoğunluğu Kuzey Ege olarak yaşadık, Eylül ayı içerisinde bu düşüşe başladı. Eylül ayının özellikle son çeyreğinde bu düşüş çok belirginleşti Ekim ayı içerisinde de bu düşük seyir her bölgede devam etti. Tüm bunlara baktığımızda da 2021`nin kış sezonu oldukça zor geçeceğe benziyor çünkü özellikle İlimiz Türkiye`nin yabancı turizm açısından da en hızlı büyüyen şehirlerinin arasında, dünyanın 7 kıtasından Uzakdoğu, Asya ülkelerinden, Avrupa ülkelerinden Afrika ülkelerine kadar birçok farklı coğrafyadan turist ağırlıyoruz. Tabi ki şu anda özellikle uçuşlardaki kısıtlamalar, ülkelerin gerçekleştirdikleri karantina uygulamaları bu sürecin olumsuz seyretmesine neden oluyor. En son İngiltere`nin açıklamış olduğu Türkiye`yi karantinaya tabi olacak ülkeler listesine katması tabi ki özellikle İngiliz pazarında çok olumsuz bir tesir yarattı. Sonbaharda genelde bu coğrafyadan önemli sayıda misafir ağırlanıyordu pandemi nedeniyle bu sayı azalmıştı ama bu karantina kararıyla sayının 0`a doğru taşınmasına sebep oldu, bu ülkemiz açısından da önemli bir son dakika kaybı oldu maalesef. Yine Asya Pazarı, Uzakdoğu Pazarı da şu anda pandemi nedeniyle oradaki faaliyet gösteren tur operatörleri bölgeye herhangi bir tur organizasyonu gerçekleştirmiyorlar çok çok az sayıda olanlar var ama bunlar da sürekli ve sürdürülebilir gözükmüyor 2020 yılı için. Tüm bu gerekçelerden ötürü de tabi ki yüzde 80`lere varan bir genel daralmadan bahsedebiliriz." Sözlerini beyan etti. 
 
"2020 turizmciler için kayıp bir yıl"
ÇATOD Başkanı Aydeğer, turizm sektörü olarak 2020`yi kayıp bir sene olarak gördüklerini ve tüm umutlarının 2021`in Nisan ayında olduğunu söyledi. Armağan Aydeğer, "Bu çerçevede bütün sektör paydaşlarımız olarak bizler 2020`yi maalesef kayıp bir yıl olarak görüyoruz, 2021 Nisan ayı ile beraber inşallah bu virüse karşı da üretilecek aşı ve benzer çalışmalarla bu sürecin bir yara sarma yılı olmasını umut ediyoruz. Bütün işletmelerimiz olarak turistik tesisler ve bu bölgedeki konaklama hizmeti veren bütün işletmelerin ortak beklentisi bu Covid-19`un sonuçlanması sürecinde özellikle halihazırda devam eden kısa çalışma ödeneklerinin devam etmesi, var olan vergilerin 2020 sonbahar kış döneminde ertelenmesi, birçok işletmenin şu anda ödemek zorunda olduğu daha önce pandemi başlangıcında kullanmış oldukları kredilerin yine vade farksız, faizsiz 2021 Nisan ayına kadar ertelenmesiyle ilgili imkanların oluşturulmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü turizm sektörü yaklaşık 54 tane yan sektöre destek veren, lokomotif görevi yürüten ve aynı zamanda da ülkemizin en önemli istihdam kaynaklarından bir tanesi ve dünyada da bu anlamda pandemi öncesi dönemde dünyanın en fazla turist ağırlayan 6. Ülkesi ve turizm gelirlerimiz geçtiğimiz yıllarda 46 milyar dolarlara kadar yükselmişti ve bu çok emin adımlarla, güçlü bir şekilde seyrediyordu. Bütün bu değerler ışığında özellikle turizm sektörünün 2021 Nisan ayına kadar yüzdürülmesi, buradaki işletmelerin ekonomik nedenlerle faaliyetlerine son vermesi özellikle vergilerin ertelenmesiyle gibi unsurların devamı çok çok önem arz etmektedir" dedi.
(Ezgi Çetin)
Paylaş