TÜKODER Başkanı Berkit; "Olumlu gelişmelerin ekonomiye yansımasını bekliyoruz..."
Uzun süredir doların yükselmesi ile başlayan ekonomik kriz, tüketici üzerinde olumsuz etkisini göstermeye devam ediyor. Yerel seçimlerin geride kalması ile birlikte ilk zam haberi Elektrik Üretim A.Ş’den geldi. Elektrik Üretim A.Ş dağıtım şirketlerine, teknik ve teknik olmayan kayıp enerji satışları ile görevli tedarik şirketlerine yapılan satışları kilovatsaat başına 17.2700 kuruşa çıkardığını açıkladı. Böylece dağıtım şirketlerine yapılan satışların fiyatı yaklaşık yüzde 37 zamlanmış oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan EPDK bu zammın vatandaşa yansımayacağı söyledi. EPDK’dan yapılan açıklamada, “1 Nisan 2019 tarihinden itibaren geçerli olan elektrik fiyat bileşenlerinde bazı değişmeler olmakla birlikte vergi fon ve paylar dahil nihai fiyatlarda yani tüketiciye yansıyan fiyatlarda herhangi bir değişiklik veya zam kesinlikle söz konusu değildir” denildi. Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, konuyla ilgili açıklamada bulundu. Berkit, her ne kadar enerji düzenleme kurulunun bu zammın tüketiciye yansımayacağını söylese de, birkaç gün içinde kesinlikle bunların tüketiciye yansıyacağına inandıklarını ifade etti. Birçok zammın geri çekilmesini beklediklerini ifade eden Berkit; “Geçtiğimiz günlerde binlerce vatandaşın elektrik borcu yüzünden kesilerek kapandığını, yine binlerce insanın doğalgaz borçlarını ödeyemedikleri için kapandığını öğrendik” dedi. Bir ülkenin kalkınabilmesi için sanayide ve tarımda üretim yapılması gerektiğini belirten Berkit; “Yerel yönetime seçilen kişilerden de merkezi hükümetten de üretimle ilgili seferberlik yapılması bekliyoruz” dedi.
“Zamların tüketiciye yansıyacağını düşünüyoruz”
Zamlarla ilgili düşüncelerini paylaşan Berkit; “1 Nisan 2019 tarihinden itibaren, bugün itibari ile ulusal basından kötü haberler gelmeye başladı. İlk olarak elektrik birim fiyatlarına yüze 37’ye yakın zam yapıldığını öğreniyoruz. Her ne kadar enerji düzenleme kurulu, bu zammın tüketiciye yansımayacağını söylemesi rağmen birkaç gün içerisinde kesinlikle bunların tüketiciye yansıyacağına inanıyoruz. Zaten elektrik birim fiyatları hem dünya genelinde, hem de Türkiye’deki tüketicilerin gelir seviyesine göre çok yüksek. Aybaşı geldiğinde elektrik ve doğalgaz fiyatları ile emeklilerin ve diğer dar gelirlilerin maaşları temel tüketim maddelerine kendiliğinden gidiyor. Bu sefer sağlıklı beslenme ve yaşam ile ilgili gıda ve benzeri maddelere para ayırmada güçlük çekiliyor. Bu anlamda, enerji düzenleme kurulunun önermiş olduğu bu zammı biz doğru bulmuyoruz. Tam tersi tüketiciler, elektrik fiyatlarında düşüş bekliyor. Geçtiğimiz günlerde binlerce vatandaşın elektriklerinin borcu yüzünden kesilerek kapandığını, yine binlerce insanın doğalgazlarının ödeyemedikleri için kapandığını öğrendik. Bununla ilgili elimizde istatistiklerde var. Hükümetin bu zammı bir daha gözden geçirmesini bekliyoruz. Yerel seçimlerin ardından tüketiciler hukukta, adalette, demokraside olumlu gelişmeler olmasını ve bunların ekonomiye yansımasını bekliyor” dedi.
“Üretim ile ilgili projelerin yaşama geçmesini bekliyoruz”
Berkit; “Bir ülkenin kalkınabilmesi için kesinlikle sanayide ve tarımda üretimin yapılması lazım. İthalat rejimi ile bu ülkenin kalkınması, tüketicilerin ekonomik alanda rahatlaması kesinlikle imkansız. Yerel yönetime seçilen kişilerden de, merkezi hükümetten de üretimle ilgili seferberlik yapılmasını bekliyoruz. Ülkemizde her mevsim ürün dikilir ve bu ürünlerin hepsi ayrı ayrı ilimizde üretilebilen ürünler. En kısa zamanda yerel yöneticilerden ve merkezi hükümetten üretim ile ilgili projelerini yaşama geçirmesini bekliyoruz. Kalkınmamız da geleceğimiz de üretimle ilgilidir” dedi.
(Eren Aşnaz)