havadurum

Tüko-Der Başkanı Berkit, zam ve üretim ilişkisini değerlendirdi

Tüketici Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, "Akaryakıtı yükselterek, doları yükselterek, vergileri iki ile çarparak; bu ülkede ekonominin düzelmesi imkansız. Tasarruf tedbirleri de alınmalı. Üretim desteklenmeli" dedi.

981
KDV artışıyla birlikte temizlik ürünlerinden temel tüketim maddelerine, elektrik ve akaryakıta kadar birçok kalemde gelen zamlar nedeniyle yurttaş zor zamanlar geçiriyor. Tüketici Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit her geçen gün yenisi gelen zamlar ve alım gücü düşen yurttaşın durumunu değerlendirdi. Berkit, "Tüketiciler zor günler geçiriyor. Her gün onlarca şikayet alıyoruz. Çözüm önerimiz yok. Merkezi hükümetin tüketicileri rahatlatıcı bir programını göremiyoruz. Keşke bu konuda yetkin ve uzman birisi bu krizi toplumun diğer kesimlerine de yaysaydı" dedi.

"Hiçbir tasarruf önlemi yok"
Tasarruf önlemlerine ilişkin sözlerine devam eden Başkan Berkit, "Akaryakıtı yükselterek, doları yükselterek, vergileri iki ile çarparak; bu ülkede ekonominin düzelmesi imkansız. Böyle tedbirler alınırken, tasarruf tedbirleri de alınmalı. Hiçbir tasarruf önlemi yok. Vergi ise toplumun çok kazanan kesiminden alınmalı, az kazanan kesimi desteklenmeli. Böyle bir şey göremiyoruz. Bu merkezi hükümet için de yerel hükümet içinde geçerli" diye belirtti.

"Üretimin hızlı bir şekilde gelişmesi gerekmektedir"
Berkit üretimin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Merkezi hükümet üretimi destekleyen projeler geliştirmediği sürece gelecekte de bu süreç bu kriz devam edecektir. Üretimin tarımda da sanayide de hızlı bir şekilde gelişmesi gerekmektedir. Tüketici Koruma Derneği olarak böyle bir yönetimde olsak ilk olarak vergileri düşürürüz. Dolaylı vergileri düşürürüz. Üretim yapanlara ÖTV'siz KDV'siz mazot veririz, üretim artması için. Üretilen ürünleri satın alarak tekrar tüketime yönlendirip gelecek yıllarda üretime teşvik edecek çalışma yaparız. Buğday 5-6-7 lira. Bir yandan da Rusya ile bağlantı yapmaya çalışıyoruz. Buğdayın ekmek fiyatına denk olması lazım" ifadelerine yer verdi.

"Toplumsal önerilerin olması lazım"
Berkit son olarak şu sözlere yer verdi, "Sivil toplum örgütlerine bakıyoruz, kimseden ses seda yok. Herkesin ilgili branşı var. Mali müşavirlerden tutun ziraat odalarına bakıncaya kadar, hiçbir yerden ses seda yok. Bunların düzeltilmesi için toplumsal önerilerin olması lazım. Böyle bir çalışmanın da için de yokuz."
Paylaş