Tüketiciler haklarının peşini bırakmıyor
Çanakkale`de 2013 yılının ilk sekiz ayı itibariyle Tüketici Hakem Heyeti`ne bin 179 başvuru yapıldı. Başvurulardan 678 tanesi tüketiciler lehine sonuçlanırken, 138 adedi ise tüketiciler aleyhine sonuçlandı.
TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, 2013 yılının ilk sekiz ayı itibariyle Tüketici Hakem Heyeti`ne bin 179 başvuru yapıldığını söyledi. Başvurulardan 678 tanesinin tüketiciler lehine sonuçlandığını belirten Berkit, 138 adedinin ise tüketicilerin aleyhine sonuçlandığını ifade etti. 363 adet başvurunun da Tüketici Hakem Heyeti`nde sonuçlandırılmak üzere veya eksik evrak gibi nedenlerle bekletildiğini kaydeden Berkit; “4077 Sayılı Tüketici Kanunu, tüketicilerin iki yolla hak aramalarını belirtmiştir. Bunların bir tanesi Tüketici Mahkemeleri diğeri de illerde ve ilçeler kurulu olan Tüketici hakem heyetleridir. Bugünkü basın açıklamamızın konusu Çanakkale ve ilçelerinde hangi konularda Tüketici hakem heyetlerine tüketicilerin başvurduğu ve bu başvuruların sonuçları ile ilgilidir. Çanakkale Merkezde 2013 yılı ilk sekiz ayı itibariyle Tüketici Hakem heyetine 1179 başvuru yapılmıştır. Bunlardan 678 tanesi tüketiciler lehine sonuçlanırken, 138 adedi ise tüketiciler aleyhine sonuçlanmış olup 363 adet başvuruda tüketici hakem heyetinde sonuçlandırılmak üzere veya eksik evrak gibi nedenlerle bekletilmektedir” dedi. Çanakkale`nin ilçelerinde ise Tüketici Hakem Heyeti`ne 2 bin 97 adet başvuru yapıldığına dikkat çeken Berkit; “Çanakkale’nin ilçelerinde ise yine 2013 yılı ilk sekiz ayı itibariyle toplam 2097 adet başvuru yapılmış olup bunlardan tüketici lehine sonuçlanan 1423 başvuru varken; 260 adet başvuruda tüketicinin lehine sonuçlanmıştır. 413 adet dosya ise yine belirttiğim gibi incelemeleri devam etmekte ya da eksik evraklarının temin edilmesi beklenmektedir” diye konuştu.
Tüketiciler en çok bankalardan şikayetçi
Kent merkezinde banka sektörünü kapsayan tüketici şikâyetlerinin toplam sayısının 807 olarak açıklayan Berkit; “Tüketicilerin bizlere başvurularının büyük bir çoğunluğu banka sektörünün uygulamalarından kaynaklanmaktadır. Çanakkale merkezde kredi kartları, konut, finans sözleşmeleri gibi banka sektörünü kapsayan şikâyetlerin toplam sayısı 807 iken bu sayı ilçelerde 1713’tür. Burada belirtmek istediğim diğer bir konuda Yargıtay kararları ile geriye dönük son on yıl incelenerek kredi kartı aidatları, tüketici kredilerinden alınan dosya paraları ekspertiz rapor parası gibi kalemlerin Yargıtay kararları incelenerek büyük bir kısmı geri alınmaktadır. Bankacılık sektöründe çok fazla tüketici hakları ihlali var. Yine buradan sizler aracılığı ile tüketicilere bir çağrıda bulunmak istiyoruz; Yargıtay kararları ile tüketicilerden istenen İpotek kaldırma yazıları için istenen paralarında iadesi mümkündür” şeklinde konuştu.
Berkit`ten tüketicilere çağrı
Tüketicilere seslenen Berkit şu şekilde konuştu: “Tüketicilerin haklarını aramalarına Çanakkale de daha çok eğilmelerini bekliyoruz. ‘Uğraşmaya değmez yâda nasıl olsa geri alamam’ diye düşünmesinler tüketiciler, böyle boş vermek yaramıyor. Yasa gereği 1190 liraya kadar olan alışverişlerinizde tüketici hakem heyetlerine 1190 lira üzeri alışverişlerinizde uğradığınız zararlar içinde Tüketici mahkemelerine gidiyoruz. Dosya ve mahkeme harç paraları gibi tüketicilerden hiçbir talepde bulunulmuyor, sadece istenen belgeler teslim edilerek bir form ile müracaat edebilirler tüketicilerimiz.”