Tokat yazması kıyafetlerle dünyaya açıldı

Çanakkale Emekçi Kadınlar Platformu Başkanı Sibel Bozkurt Tokat yazması elbiselerle dünyaya açıldı.
600 yıldır süregelen bir geleneği Çanakkale`de Cuma Pazarı`nda yaşatan Sibel Bozkurt, Cemil İpekçi`nin çalışmalarından esinlenerek başladığı Tokat yazması giysiler alanında dünyaya açıldı.

2206
Çanakkale`de Cuma Pazarı`nda açtığı stantta çoğunlukla kırsal kesimdeki hanımların başlarına örttükleri renkli desenli yazmaları geleneksel kompozisyonlara uygun olarak kıyafete dönüştüren ve
Tokat yazması motiflerden oluşan kıyafetler ile tanınan Bozkurt`un ünü Türkiye çapını aşarak ÇOMÜ Japonca Bölümü Öğretim üyeleri sayesinde Japonya`ya ve arkeologlar sayesinde Almanya`ya uzanmış.
 
 
Yüzde yüz pamuk, kimyasal boya yok
Çalışmaları hakkında bilgi veren Bozkurt: “Tokat yazmacılığı çok eski bir gelenek. Kumaşların özelliği yüzde yüz pamuk, üzerine kimyasal boya kullanılmadan baskı yapıldığı için terletmiyor. Bebekler, hamileler, güneş alerjisi olan kişiler bile rahatlıkla kullanabilir. İster kıyafet, ister ev ve işyerinde dekor olarak kullanılabilir. Örneğin; Hürriyet yazmaları tarihte padişahlar sefere giderken sümen olarak tılsım niyetine kullanmış. Üzerinde barındırdığı desenlerde ayet görüntüsü var, eski inanışa göre bu tılsımların padişahı kötülüklerden ve tehlikelerden koruyacağına inanılırmış. Bunun yanı sıra Çanakkale`de Biga`da 100 yıl önce var olan baskılar şu an bu çalışmalar ile hayat buluyor” dedi.
 
Hint malı yerine Kastamonu dokuması
Tokat yazması giysilerin özellikle kilolu bayanlar tarafından büyük ilgi gördüğünü belirten Bozkurt: “Kültürümüzün kıymetiniz bilmeliyiz. Daha sağlıklısı varken, gidip Hint malı veya uyduruk Çin malları almayın” diye konuştu. Butik otellerden de sipariş aldığını belirten Bozkurt: “Hedefim geleneksel el sanatlarından olan yazma baskının uluslararası alanda daha fazla tanınması ve geleneksel el sanatı olan bu mesleğin devamını sağlayarak, bu sanat kaybolmadan Çanakkale`de birçok kadına öncü olmak. Hint malı yerine Kastamonu dokumasını tercih edelim, bizim kültürümüz çok zengin. Toprağımızı kışkırtalım” dedi.
 
Paylaş