Ticarette güven artıyor…

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) arasında imzalanan protokol kapsamında Çanakkale Ticaret Borsası bünyesinde Kredi Kayıt Bürosu kuruluyor.

873
Konu ile ilgili açıklama yapan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen; 2012 yılında 350 milyar liralık çek tutturanın işlem gördüğünü ve ticaret hayatında gerçekten bir devrim yapıldığını, Kredi kayıt Bürosu’ndaki şirketlerin sicil bilgilerinin reel sektöre açılmasının son derece önemli olduğunu söyledi. Vadeli ticarette son dönemde sıkıntılar yaşanmakta olduğunu ifade eden Üzen, çek veya senet gibi vadeli mekanizmalar kullanılarak yapılan ticarette yaşanan sıkıntıları azaltmak üzere bağlı bulundukları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) arasında bir protokol imzalandığını ifade ederek; “Ayrıca; Kredi Kayıt Bürosu (KKB), aslında finansal kuruluşların (banka, faktöring, leasing) kendilerinden kredi isteyenlerin geçmiş kredi ödeme performanslarını görebilmeleri amacıyla kurulmuş. Burada, ödenen ve ödenmeyen, gecikmeli ödenen her türlü kredi, kredi kartı ve çek bilgileri güncel olarak tutulmaktadır. Daha önce sadece finansal kuruluşların görebildiği bu bilgiler, şimdi tüccarlara da açılıyor. Bu protokolle; malını satan bir tüccar, alıcı kendisine çek verdiğinde alıcının izni ile Kredi Kayıt Bürosu’ndan çek sahibinin geçmiş kredi ödeme performansına ulaşabilecek. Şayet kendisi performansının görünmesine izin vermiyorsa, o kişi ile ticaret yapıp yapmamak artık size kalmış bir karardır. Bu uygulamanın kısa sürede yaygınlaşacağına, ticaret hayatına güven getireceğine, ödemeler sistemindeki tıkanıkların daha kolay aşılmasına yardımcı olacağına inancındayız” diye konuştu.
“Ticaret hayatında yeni bir dönem başladı”
İş dünyası ve şirketlerin bundan sonraki dönemde birbirleriyle olan kredilendirme işlemlerinde, veresiyeli mal alış satışlarında çok büyük katkı sağlayacak ve iş dünyasının önünü açacak önemli bir adım olduğunu kaydeden Üzen; “Bundan sonra ticaret hayatında yeni bir dönem başladı” diyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ticaret hayatındaki sisli hava kalkacak, önümüzü daha net olarak göreceğiz. İş yaptığımız, ticaret yaptığımız kişileri ve kuruluşları daha yakından tanıma fırsatı bulacağız.” Bilgileri paylaşmanın zorunlu olmadığını da dile getiren Üzen, kentteki şirket ve firma yetkililerinin Borsa KKB Yetkilisinden protokolle ilgili ayrıntılı bilgi alabileceğini sözlerine ekledi.
Paylaş