havadurum

TFF’den flaş karar! VAR kayıtları artık açıklanacak

Türkiye Futbol Federasyonu, hakem tartışmalarına son vermek için VAR kayıtlarını kamuoyuyla paylaşacağını açıkladı. Yeni dönemde yabancı gözlemciler de hakem puanlamasında etkili olacak.

1110

Türk futbolunda yeni bir dönem başlıyor. TFF Başkan Vekili Mustafa Eröğüt, yaptığı açıklamada önemli değişiklikler yapacaklarını duyurdu. Bunların başında ise VAR kayıtlarının yayınlanması geliyor. Eröğüt, bu konuda testlerin sürdüğünü ve kısa süre içinde hayata geçirileceğini belirtti. Ayrıca, hakem gözlemcilerinin yapısında da değişikliğe gidileceğini ve UEFA’nın üst düzey yabancı gözlemcilerinin hakem notuna yüzde 50 etki edeceğini ifade etti.

VAR kayıtları nasıl yayınlanacak?

TFF, VAR kayıtlarının yayınlanması konusunda İspanya La Liga modelini takip edecek. Buna göre, maçların tamamlanmasının ardından VAR incelemesinin yapıldığı pozisyonlardaki konuşmalar kamuoyuyla paylaşılacak. Bu sayede, hakemlerin karar alma süreçleri ve gerekçeleri daha şeffaf bir şekilde ortaya konulacak. Eröğüt, bu uygulamanın futbolda daha adil ve sağlıklı bir yönetim oluşturacağını söyledi. Eröğüt, ayrıca hakemlerin de VAR konuşmalarının açıklanmasını istediklerini ve bu konuda IFAB’ın eğitim amaçlı izin verdiğini hatırlattı.

Yabancı gözlemciler kimler olacak?

TFF, hakem gözlemcileri konusunda da radikal bir karar aldı. 26. haftadan itibaren UEFA’nın en iyi gözlemcileri Türk hakemliğinde belirleyici olacak. 10 kişiden oluşan bu gözlemci grubu, UEFA’nın eski elit hakemlerinden seçilecek. Bu gözlemcilerin hakem puanına etkisi yüzde 50 olacak. Stattaki maç gözlemcilerinin hakem puanına etkisi yüzde 30, VAR hakemleri ve maç hakemlerinden oluşan 119 kişinin anketiyle verilen notların toplam nota etkisi ise yüzde 20 olacak. Bu şekilde, hakemlerin aldıkları puanlarda gözlemcilerin insani müdahalelerinin azaltılması ve teknolojinin daha fazla devreye girmesi hedefleniyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş