Teşvik sistemi masaya yatırıldı

Çanakkale Ticaret Borsası, teşvik sistemi ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

876
Toplantıya Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Gülpınar Belediye Başkanı Recep Şahin, İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin, Muhasebeciler Odası Başkanı Hakkı Alacaoğlu, KOSGEB Müdürü Erdoğan Yüksel, GMKA Koordinatörü Recai Başaran, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ümit Ortan, Arı Yet. Bir. Başkanı Cahit İleri, OSB sanayicileri ve işadamları katıldı.
 
 
Türk ekonomisinin son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişerek değiştiğini belirten Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen; “1950’lerin ithal ikame ekonomisinden, 70’lerin karma dediğimiz özel sektör ve kamu karışımıyla çalışan ekonomi yapımızdan, 80’lerde liberalleşen ve dünyaya entegre olan ekonomimiz ve nihayet 2000’lerde ihracat ile, haberleşme teknolojileriyle, software teknolojileri ile çok hızlı büyüyen ve açılan bir yapıya geldi. Bu nedenle 16 Temmuz 2009 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılan Teşvik Mevzuatının dünya ekonomisindeki yeni gelişmelere, ülkemizdeki bu gelişmelere paralel olarak yeniden ele alınması gerekmekteydi. O yıllarda ortaya çıkan dünya global krizi hükümetimize tedbir almayı ve teşvik mekanizmasını devreye almayı zorunlu kıldı” dedi.
 
“Ülkemiz ekonomisi ise gittikçe ihracata dayanan bir büyüme modeline doğru kaymakta” diyen Üzen; “Bu gelişmelere paralel olarak personel, alt yapı ve enerji ihtiyacının ortaya çıkması çok tabii bir durumdur. Bu gelişmeler ülkemize yeni kavramları da getirdi. Bu kavramları bu defa bu teşvik paketinde daha fazla duyacağız. Daha fazla aşina olacağız. Kümelenme, yenilenebilir enerji, yenilikçilik, markalaşma, yatay ve dikey büyüme modelleri bu teşvik sektöründe biraz daha fazla vurgulanan kavramlar. Yine bu teşvik sistemimizde ölçek ekonomisi dediğimiz maliyetleri azaltan, kapasiteyi artıran sistemin vurgusunu daha fazla göreceğiz. Markalaşmanın, coğrafi işaret tescillerinin, katma değer üretmenin, yerli imalatın önemini daha fazla vurgulayacağız. Çanakkale Ticaret Borsası olarak bizler bu çalışmalarımızı daha süratli ve daha geniş kitlelere hitap ederek yapmaya çalışacağız. Bölgemizin ilimizin teşviklerden daha fazla yararlanması için, daha fazla pay alması için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışacağız. Burada aldığımız notları, düşünceleri, önerileri ilgili Bakanlıklara ve Odalar Birliğine ileteceğiz. Hükümetimiz bundan sonra istihdam ve ihracat ile ilgili yeni teşvik modelleri üzerinde çalışıyor. Bizler bu konularda da çok yoğun araştırma öğrenme faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu konularda da sizlere bilgilerimizi, genelgeleri, kararnameleri de aktarmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
 
Yeni Teşvik Paketi’nde Çanakkale için görülen dezavantajlı durumlar hakkında da bilgiler veren Üzen; “Çanakkale Türkiye`nin büyük sanayi kuruluşlarının olduğu Konya, Kayseri ve Adana ile aynı gruba alınmıştır. Çanakkale Çerkezköy ve Çorlu OSB`nin olduğu Tekirdağ ve Kırklareli ile aynı gruba alınmıştır. Çanakkale Türkiye’nin büyük sanayi kuruluşlarının yer aldığı Sakarya ile aynı grupta yer almaktadır. Bu durumda Çanakkale`de yatırımcı bulmak, yatırım yapmak neredeyse imkansız hale gelmektedir. Ayrıca önemli bir konu olan adalarımız hepinizin bildiği üzere daha önceki teşvik döneminde 4. teşvik bölgesindeydi. Adalarımızın 6. Bölgede  yer alması gerektiği düşüncesindeyiz. Adalarımız ile ilgili Sit alanı gibi bir takım bürokratik engeller de söz konusu. Yatırımcıların önünü açmak adına bunları ortadan kaldıracak yeni uygulamalar getirilmelidir” dedi.
 
 
Kaya Üzen’in ardından Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer; Ticaret Borsası olarak yapılan çalışmaların ilin ekonomisine büyük katkılar sağladığını vurgulayarak Yeni Teşvik Sistemi’nin ülkemize başarılı sonuçlar ve bol kazançlar getirmesini diledi. Konuşmaların ardından GMKA Koordinatörü Recai Başaran ise teşvik sistemi ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ümit Ortan ise desteklemeler ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Yeni Teşvik Sistemi Esasları hakkında bilgilendirilme kitapçığının dağıtılmasıyla birlikte toplantı sona erdi.
Paylaş