Termik santral dumanı altında 'İklim' çağrısı!

443
6 Kasım İklim Adaleti İçin Küresel Eylem Günü nedeni ile Çanakkale`de bisiklet eylemi gerçekleştirildi. Kazdağları Ekoloji Platformu tarafından organize edilen bisiklet eyleminde, çok sayıda vatandaş, küresel iklim krizine dikkat çekti. Bisikletlerine astıkları dövizlerle fosil yakıtların tehlikelerine dikkat çekildi. Küresel ısınmanın 2 derecelik sınırı geçmek üzere olduğuna vurgu yapılan eylemde, "Bilim insanlarına göre küresel ısınmanın 1,5 dereceyi aşması yeryüzündeki canlı yaşam için kritik önemdeki dengelerde geri dönüşü olmayan kırılmalara neden olacak" denildi.
"Ormanlar yok ediliyor, hava kirliği artıyor"
Bisiklet eyleminin ardından Çanakkale`nin Çan ilçesinde kurulu bulunan ODAŞ Termik Santrali yakınlarında açıklama yapıldı. Kazdağları Ekoloji Platformu adına açıklamada bulunan Avukat Burcu Özaydın, dünyadaki kirliliğe dikkat çekerek, "1990 yılından bu yana 178 milyon hektarlık orman yok oldu. Dünyanın akciğerleri olan Amazonlar`da her gün İstanbul`un 5 katı büyüklüğünde orman yok ediliyor. 1 milyon canlı türü yok olmakla karşı karşıya. İki milyar insanın temiz su kaynaklarına düzenli erişimi yok. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 4,2 milyon insan hava kirliliğinin sebep olduğu hastalıklar yüzünden yaşamını kaybediyor. Dünya nüfusunun yüzde 91`i kirlilik limitinin üzerindeki ortamlarda yaşamlarını sürdürüyor" dedi. 
"Çan ilçesi zehir solumaya devam ediyor"
Türkiye`nin Paris İklim Anlaşması`nı onayladığına atıfta bulunan Özaydın, "Tüm termik santralleri kapatın, ormanlarımızı ve su varlıklarımızı, yaban hayatı maden ve enerji şirketlerine peşkeş çekmeyin. Türkiye Paris İklim Anlaşmasını onayladı ancak birkaç gün önce Çan 18 Mart Termik Santrali 5 yıl daha çalışma izni aldı. Denetlenmeyen her gün zehir saçan Çan ODAŞ Termik Santrali ile birlikte Çan ilçesi yıllardır zehir soluyor. 0-6 yaş çocukların yüzde 60`ı solunum yolu hastası ve ilçede ölümlerin çoğu kanser sebepli. Daha fazla felaket yaşanmadan hemen şimdi fosil yakıtlardan çıkılmasını ve tüm termik santrallerin kapatılmasını talep ediyoruz. Nerede olursak olalım iklim adaleti için mücadele etme zamanı. İklim adaleti için, doğa için, yaşam için eylemdeyiz!" ifadelerine yer verdi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş