Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim binasında yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunmak amacı ile inşaat alanında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları ve Belediye Meclisi Üyeleri de katıldı. Toplantıda ilk olarak söz alan bina inşaatından sorumlu belediye personeli İnşaat Mühendisi Hasan Oktay Abbasoğlu teknik bilgiler verdi. Abbasoğlu, bina inşaatında temelin yüzde 40’ının, tamamında ise yüzde 20’si oranında ilerleme kat edildiğini belirtti. Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise sözlerine teknik bilgiler vererek başladı. Başkan Gökhan; “Çanakkale Yeşil Yerel Belediye binasının çalışmalarına başladık. Fakat bugüne kadar hep normal binalar gibi yükselse de bir iki katını görsek diye beklendi. Bir türlü başlamadı diye düşündü vatandaşlar. Bunun gerekçelerini bir kez daha hatırlatayım. Çanakkale zemininin maalesef çok kötü olduğunu, kum, su, kil karışımı ve yumuşak bir zemini olduğunu, sağlam zemin bulmakta zorlanıldığını tespit ettik. Zaten biliyorduk, bu bizim için bir sürpriz olmadı. Ama ona göre teknoloji var ve bu teknikleri uyguladık. Şimdi en önemli zaman diliminin harcandığı alan, gördüğünüz çevre duvarları. Orda tek tek ankrajları da var. Yani betonları arkaya doğru tutan ve sabitleyen imalatlar var. Bir bolon yöntemine başvurduk. Üst tarafı yaparken normal teknik ile bunlar yapıldı, fakat üçüncü aşamadan sonra arkadan kum ve su geldiğini, bunun da yenilemediğini gördük. Yani zemine doğru indikçe basınç da artıyor, malzemede de sıkıntı ortaya çıkıyor. Dolayısı ile üstteki yapılan yerlerin tekniği ile bununla baş edilemediği ortaya çıktı. Bunun üzerine yeni bir teknoloji, yani şu, içeri ankraj giriyor, bir balon var, o balon şişiyor ve orayı tıkıyor. Yani arkadan gelen malzemeyi durduruyor. Bu teknoloji uygulandı. Dolayısı ile bir zaman dilimi harcamak zorunda kaldık. Çünkü bunları yapmazsak, çevredeki binaların ve yolların buraya doğru gelmesi söz konusu. Daha sonra zemin iyileştirildi. Zemin iyileştirme sürecinde bazı sıkıntılar oldu. Bunlar yeniden iyileştirme aşamasına geldi. Bunların hepsi bittikten sonra imalata başladık” dedi.
“İşi dolar ile olanlar belli”
Bina inşaatı hakkında çıkan söylentilere de cevap veren Başkan Gökhan, vatandaşları dedikodulara kulak asmaması konusunda uyardı. İnşaatın zamanında biteceğini vurgulayan Başkan Gökhan; “İmalata başladıktan sonra temel sürecinde sizlerin de görmesi için bugünü düzenledik. Gördüğünüz gibi temel atılmaya başlandı, kolonlar çıktı. Tahmin ediyorum 15-20 gün içerisinde dışarıdan görünür hale gelecektir. İnşaatın bitim süresi ile ilgili herhangi bir gecikme söz konusu değil. Mevcut şartlar göz önüne alınarak bu süreler verildi. Dolayısı ile yine 2018 yılının sonuna doğru bu inşaatımız bitme noktasına gelecek. Vatandaşlar merak ediyor tabi, inşaat ilerlemiyor, acaba durdu mu diyor. Hiçbir şey durmadı. Bir de ‘bu inşaat dolara bağlı yapılıyormuş, müteahhit dolar yükselsin diye bekliyormuş, ondan durmuş’ deniyor. Bizim dolarla işimiz yok. İşi dolar ile olanlar belli. Geçişleri, başka şeyleri dolara bağlayanlar belli. Bir kere Çanakkale Belediyesi’nin dolar ile EURO ile İngiliz sterlini ile hiç işi olmaz. Biz ezelden beri TL ile hareket ederiz. Mevzuatımız da bunu gerektirir. Tabi ara ara müteahhidimizi Ankara’dan arayarak bilgi almak isteyenler oluyormuş, acaba biz yalan mı söylüyoruz diye. Biz hiçbir şeyi saklamayız. Bugüne kadar da saklamadım. Her şeyi eğrisi ile doğrusu ile hep açıkladım. Müteahhidimizi rahatsız edeceğinize, gelin burada şantiye şefi var, burada bizim belediyeden şantiye sorumlusu arkadaşlarımız var, TÜMAŞ var, onlara sorabilirsiniz. Kim merak ediyorsa, meclise getirerek soru önergesi halinde sorabilirsiniz. Lütfen dedikodu yapmayın. Bir takım yalanlar uydurmak uygun değil. Burada her şey açık ve net. Zaten yaklaşık bir ay sonra dışarıdan geçerken durumu görecek herkes” dedi.
“Deprem bölgesinde inşaat yapıyoruz”
Yeni belediye binası inşaatı konusunda titiz davrandıklarını ifade eden Başkan Gökhan, Çanakkale’nin deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak; “Burada çok tedbirli davranıyoruz. Bu daha hızlı gidebilir miydi? Gidemezdi. Çünkü biz titizleniyoruz. Müteahhidimiz de bizden şikayetçi bu konuda, ama biz titizleniyoruz. Titizlenmek zorundayız da. Çünkü bir deprem bölgesinde inşaat yapıyoruz ve belediye inşaatı yapıyoruz. Dolayısı ile burada Çanakkale halkının parasını harcıyoruz. Burada üstün körü bir inşaat yapmamız ya da aceleye getirip sağlam olmayan ya da ileride risk getirebilecek bir inşaatı yapmamız söz konusu olamaz. Bir iki ay gecikebilir, hiç önemli değil, ama biz sağlam bir biçimde yolumuza devam etmek zorundayız. Belediyenin teknik elemanları, şantiye elemanları, danışman firma elemanları, hepsi görevlerini gayet iyi yapıyorlar, ama belediyenin de burada devamlı gözetimde bulunan elemanları var. Ben burada mühendislerin ve teknik adamların sözüne bakarak karar veriyorum. Asla ve asla bir başka kimsenin sözüne bakmıyorum. Jeoloji mühendisleri, inşaat mühendisleri, mimarlarımız, yani belediyenin elemanları bu kadar sorumluluk taşımasalar bile titizlikle başında duruyoruz. Hiç endişe edilmesin, sağlıklı ve güzel bir binaya katılacağız” dedi.
“Carrefoure alanı da ele alınacak”
Belediye binası inşaatının yanında bulunan Carrefoure binasının bulunduğu alanda da düzenleme yapılarak yeni binayla birleştirileceğini belirten Gökhan; “Burada mühim olan bizim oturmamız değil, uzun yıllar Çanakkale’ye hizmet edecek, Çanakakle’ye yakışacak bir bina olmasını hedefliyoruz. Bu vesile ile şunu da söyleyeyim, yanda Carrefour var biliyorsunuz. Onunla ilgili de bir projemiz var. Şu aradaki yolu kapatılması ile bu alanın yayalaştırılarak, belediye binası ile birlikte ele alınması söz konusu proje dahilinde. Oranın da sözleşmesi bitti, kısa sürede onu da planlayarak mecliste görüşeceğiz” dedi.
(Burhan Mert Balcı-Şenol Güven)