"Tedbiri elden bırakmamalıyız"

1611

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın 2023 yılı Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Okyay, "Ülke olarak oldukça hareketli ve yoğun günlerden geçiyoruz. Birkaç gün sonra Cumhurbaşkanlığı ve TBMM üyelerinin seçimi için sandığa gideceğiz. Ancak bunun yanında hepimizin bildiği, ülkemizin belki de tek gündemi olması gereken deprem ve depreme hazırlık var" dedi.

"Afet Koordinasyon Komisyonu ilk toplantısını yaptı"
Seçimler nedeniyle deprem gündeminin geri planda kaldığını ifade eden Okyay, ÇTSO Söyleşilerinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Yapı Mühendisliği Bölümü`nden Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Alper İlki`nin konuşmalarına değinerek, "Bugünlerde seçim nedeniyle deprem her ne kadar biraz geri planda kalsa da seçim atmosferinin dağılmasıyla yeniden deprem konusuna odaklanılacağını düşünüyorum. Ülkemizin benzer afetler yaşamaması için tedbiri de elden bırakmamak zorundayız. Bildiğiniz gibi, Şubat Ayı Meclis toplantımızda odamızda bir Afet Koordinasyon Komisyonu kurulması kararı alınmıştı. Bu komisyon, ilk toplantısını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. Bu komisyon ile başta Çanakkale`de olmak üzere, tüm Türkiye`de afete hazırlık seviyesini en üst düzeye çıkarmak, özellikle afet sonrası ilk 72 saatte gerekli koordinasyonu sağlamak, afet sonrasında da yardım taleplerini etkin şekilde değerlendirmek ve yönetmek. Odamızın bu adımlarını planlar ve hayata geçirirken, Sayın Prof. Dr. Alper İlki gibi uzmanların görüşleri oldukça kıymetli. Kendisinin anlattıklarının önümüzdeki çalışmalar için bize yol göstereceğine inanıyorum" dedi.

"En büyük temennimiz, ekonomik istikrarın sağlanması"
Okyay seçim gündemine değinerek, "Sandıktan çıkan sonuç her ne olursa olsun ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. İş dünyası olarak yeni döneme dair en büyük temennimiz, ekonomik istikrarın ve güven ortamının sağlanmasıdır. Bunun başında enflasyonun kontrol altına alınması yer alıyor" dedi.

"Boşalan barajlar yeniden dolmaya başladı"
Kentin önemli gündemleri arasında yer alan kuraklık riskini hatırlatan Okyay, "Son aylarda özellikle konuştuğumuz kuraklık konusunda sevindirici bir gelişme var. Şehrimizdeki son yağışlarla neredeyse tamamen boşalan barajlar yeniden dolmaya başladı. Toprak şimdilik suya kavuştu, fakat tedbiri elden bırakma lüksümüz yok. Önümüzde kurak geçmesi muhtemel yaz ayları var. Umarım, bu ay ve sonraki ay boyunca yağışlar verimli bir şekilde devam eder ve kuraklık daha da ciddileşmeden üstesinden geliriz" diye belirtti.

"Hatalı yapılaşmalardan kaynaklı can kayıplarının bir daha yaşanmasın"
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman ise deprem gündemine değinerek, "Prof. Dr. Alper İlki Bey`i dinledik biraz önce. Daha önce de vurguladığımız gibi, hiçbir gündemin Ülkemizin acı bir gerçeği olan deprem gündeminin önüne geçmemesi gerektiğini engin tecrübesi ile bizlere hatırlattı. Hatalı yapılaşmalardan kaynaklı can kayıplarının bir daha yaşanmaması temennisi ile Alper Hocamıza bu aydınlatıcı sunumu için çok teşekkür ediyoruz" sözlerine yer verdi.

"KOSMOS, TÜRSAB kanalı ile Çanakkale`deki tüm acentelere çağrı yaptı"
8 Mayıs itibariyle Kosmos Vize Hizmetleri Ofisi`nin ÇTSO`da hizmete başladığını ifade eden Kahraman, "Duyurduğumuzdan beri pek çok üyemiz arıyor. Başvurular KOSMOS üzerinden münferit olarak ya da acenteler aracılığı ile yapılabilecek. KOSMOS, TÜRSAB kanalı ile Çanakkale`deki tüm acentelere çağrı yaptı ve yetkili acente olarak çalışmak isteyenlerin başvuru yapmasını istedi. Cuma gününe kadar acenteler başvuracak ve daha sonra KOSMOS yetkilendirdiği acenteleri bize bildirecek, biz de sizlerle paylaşacağız" diye belirtti. Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonunun 2023 Nisan ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2023 Nisan ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın Genel Sekreteri Sema Sandal tarafından sunulan azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı.
(Yusuf Sonkurt)

Paylaş