havadurum

Tarımda bitki pasaportu sistemi

Çanakkale’de bitki pasaportu sistemi uygulamasına geçiliyor.

874
 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, bitki pasaportu sistemi uygulamasına geçileceğini belirterek; ‘Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Hakkındaki Yönetmelik’ 12 Ocak 2011 tarih ve 27813 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili Yönetmelik hükümlerinin tamamı 01.12.2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmeliğin amacı; zararlı organizma taşıyıcısı olabilecek bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler ile bunları üreten, ithalatını ve ticaretini yapan ve depolayanları kayıt altına almak, bu materyallerin hareketlerini izlemek, herhangi bir zararlı organizmaya rastlanması durumunda kaynağı bulunarak gerekli tedbirleri almaktır.
 
Bu Yönetmelik öncesinde 12/4/2007 tarihli ve 26491 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mulga ‘Fidanlık, Fidelik, Süs Bitkileri ve Çiçek Soğanı Üretilen Yerlerin Ruhsatlandırılmasına İlişkin Yönetmelik’ hükümlerine göre işlemler yürütülmekteydi. Eski Yönetmelik çerçevesinde üretim ve ticaret yapanlara 01.03.2012 tarihine kadar uyum süresi tanınmıştır. Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Hakkındaki Yönetmelik gereği 01.03.2012 tarihi itibariyle Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 listesindeki tüm bitki ve bitki parçalarının üretim, ithalat, depolama ve ticareti Bitki Pasaportu eşliğinde ve Mevzuat çerçevesinde yapılacaktır. Yönetmelik tüm bitki ve bitki parçalarının üretim, ithalat, depolama ve ticareti yapanlara Operatör tanımı getirmiştir.
 
Operatörler İl Müdürlüğümüze yazılı ve Bakanlıkça hazırlanan Web tabanlı Bitki Pasaportu Yazılım programına da başvuru yapmak zorundadır. Sisteme kayıtları yapılan Operatörler Yönetmelik hükümlerine göre üretimin veya ticaretin tüm aşamalarında kontrol ve denetim altında tutulurlar. Üretim aşamasından başarıyla geçen materyaller satışa ve dolaşıma Bitki Pasaportu adı verilen etiketle dolaşmak zorundadır. Bitkilerde bulunan ve Bitki Pasaportu adı verilen etiketler sayesinde bitkilerde Ülkemiz karantina listesinde yer alan patojenlere rastlanması halinde geri ve ileri izleme yaparak etmenlerin yayılımı engellenecek ve gerekli karantina tedbirlerinin daha kısa sürede ve etkin biçimde alınması sağlanacaktır” dediler.
Paylaş