Tarım ve Çevre çalışma gurubu toplandı...
Çanakkale Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezine bağlı olarak oluşturulan çalışma gruplarından “Tarım ve Çevre” Alt Çalışma Grubu Çanakkale Ticaret Borsasında toplandı. Toplantının ana gündemini 2015 yılına yönelik olarak stickerle üretilen özel logo tasarımlı elmaların üretimi ve dağıtımı oluşturdu.
Çanakkale Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezine bağlı olarak oluşturulan çalışma gruplarından “Tarım ve Çevre” Alt Çalışma Grubu 2015 ana gündemi ile Ticaret Borsası`nda toplandı. Toplantıya Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, İl Planlama Müdürü Gülten Yetişen, GMKA Koordinatörü Recai Başaran, Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Ziraat Odası Yetkilisi Eftal Ceylan, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlım, Şube Müdürü Başak Egesel, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanı Zübeyde Yurt, S.S.Yapıldak Köyü Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Gözütok ve Yönetim Kurulu üyeleri, Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Uzmanı Şükrü Çetinkaya, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Uzmanı Ceyhun Dinç, Orman Su işleri 3. Bölge Müdürlüğü Uzmanı Elif Yenici, Gıda Kontrol Laboratuvarı İl Müdürlüğü uzmanı Arıkan Kocabaş ve Bayramiç Ziraat Odası uzmanları Gülçin Zeybekoğlu ve Eren Mutlu katıldılar.
Elver, projelerden bahsetti
Toplantıda ilk önce Çalışma Grubunun Başkanı ve Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver grubun bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalar, hazırlamış olduğu projeler ve önümüzdeki dönemde yapılması planlanan projelerin hazırlıkları konusunda detaylı bir sunum yaptı. Elver “Çalışma grubumuz düzenli ve olarak toplanmakta, toplantıda alınan kararları ve yapılan çalışmaları tutanak olarak Valiliğimize iletmektedir. Bugüne kadar arıcılığın gelişimi, tozlaşma, zirai atık kaplarının bertaraf edilmesi, zeytin karasuyunun bertaraf edilmesi ve geri kazanımı, ilimizde bulunan meyve ve sebzelerin markalaşması konularında çalışmalar yaptık. Projeler hazırladık. Grubumuzun birçok projesi Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklendi. Bu çalışmalarımız hem ilgiyle takip edilmektedir, hem de bu konularda ilimizde kurumlar arası işbirliğini gelişimine katkı sağlamaktadır. Ancak bizim bu toplantıda ana gündemimiz 2015 yılı Çanakkale’nin 100. Yılında gelen konuklara ikram edilmek üzere Çanakkale’yi vurgulayan özel logolu elmaların üretimi ve dağıtımıydı. Bu proje fikrini Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumundan Uzman Arkadaşımız Şükrü Çetinkaya geliştirdi. Çok güzel bir fikir. Ticari açılım sağlayacak bir fikir. Bu konuyu bizlere getiren, elmaların üretimi için Yapıldak Köyü Kalkınma Kooperatifi ile ortak çalışmalar yapan Şükrü Bey’e çok teşekkür ediyoruz” dedi. Toplantıda ikinci olarak TKDK uzmanı Şükrü Çetinkaya özel logolu elmaların üretimi ve Türkiye Elma Piyasası hakkında bir sunum yaptı. Şükrü Çetinkaya Truva Atı ve Şehitler Abidesi Logolu iki tür çeşit elma yetiştirmeyi planladıklarını, logoların resimlerini ve üretimin hangi şartlarda yapılması gerektiğini anlattı. Çetinkaya daha önceden yapılmış bazı elma örneklerini de toplantı katılımcılarına gösterdi. TKDK uzmanı Şükrü Çetinkaya sunumunda “Çevre ve Tarım alt çalışma grubu” olarak, Çanakkale denildiğinde herkes tarafından tanınan Abide ve Truva objelerinin marka bilinirliği değerini Çanakkale elmaları üzerinde resmedilmesi ile Türkiye elma üretiminde yüzde 4’lük bir paya sahip Çanakkaleli elma üreticilerine destek vermeyi ve Çanakkale Deniz Zaferinin 100. Yılı kutlamalarına katkı sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.