havadurum

Tarım alanlarından, denize kadar tam bir seferberlik hali

1908

 1972 yılında yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı`nda alınan kararla, 5 Haziran günü “Dünya Çevre Günü” olarak kabul edildi. Türkiye’de ve dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanan ‘Dünya Çevre Günü’, tüm insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren çevre konusunda büyük önem taşıyor. Çanakkale Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de doğal, tarihi ve kültürel değerler açısından ulusal ve uluslararası öneme sahip, ekolojik açıdan oldukça hassas olan alanlarda biyolojik çeşitliliğin muhafazası, nesli tehdit ve tehlike altında olan türlerin ve nadir ekosistemlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması büyük önem taşımaktadır. Unutmayalım ki, çevre konusunda atacağımız adımlar, çocuklarımızın geleceğine yapacağımız en önemli yatırım ve geleceğimizin güvencesi olması bilinciyle devletimiz tarafından Ülkemizde ve Çanakkale’de çevrenin korunmasına ve çevre duyarlılığının artırılmasına yönelik önemli projeler hayata geçirilmektedir” denildi…

 

50 ton deniz çöpü toplandı

Çanakkale’de de startı verilen “Sıfır Atık” projesi kapsamında il genelinde 195 kamu kurumu, 10 Belediye ve özel sektörde sıfır atık uygulaması ile atığın kaynağında azaltımı amaçlandı. “Sıfır Atık” projesi kapsamında Çanakkale ‘de 3 yıl içinde kâğıt, plastik ve cam atıkların da içinde bulunduğu 1660 ton değerlendirilebilir atığı kaynağından ayrı toplanarak, ekonomiye kazandırıldığı ifade edildi… Sıfır Atık Projesinin devamı niteliğinde olan “Sıfır Atık Mavi Hareketi” deniz çöplerine yönelik halkın bilinçlendirilmesi ve gerekli çalışmaların başlatılması çerçevesinde “Denizler Hep Mavi Kalsın” sloganı ile Çanakkale İli Deniz Çöpleri Eylem Planı hazırlanarak İl Mahalli Çevre Kurulunda onaylanarak yürürlüğe girdi.  Çanakkale Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Sıfır Atık Mavi Hareketi projesi kapsamında Çanakkale kıyılarından, plajlarından, deniz dibinden ve deniz yüzeyinden 50 ton deniz çöpü toplanmıştır” denildi. Açıklamada, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteği ile tamamlanan Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliğinin (ÇAKAB) Çanakkale Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) Projesi kapsamında Kemel Köyü, Döllüktepe Mevkii’nde faaliyet gösteren Çanakkale Düzenli Depolama Sahasında 2009 yılından bugüne Türkiye’deki ilk AB Destekli Katı Atık Yönetimi yatırımlarından olan Çanakkale Düzenli Depolama Tesisinde bertaraf edilmekteyken, katı atıkların toplama, taşıma, ön işlem, geri kazanım ve bertaraf süreçleriyle entegre yönetilmesi amacıyla ÇAKAB ve SUEZ Çanakkale RR Atık Hiz. A.Ş. arasında imzalanan 29 yıllık imtiyaz sözleşmesiyle, Çanakkale Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) projesi kapsamında kaynağında ayrı toplanan ambalajlardan ve karışık çöpten ayrılan malzemelerden ileri düzeyde geri kazanım sağlanarak proje ile sıfır atık hedefine ulaşmayı hedeflenmektedir. Kentsel atık sulardan 100 kat daha kirli olan çöp sızıntı suyu, yeni kurulan membran biyoreaktör ve nanofiltrasyon teknolojileriyle özel olarak arıtıldığı EKAY projesi kapsamında 9 Mart 2020 tarihinde açılan çöp toplama alanından sızan suların arıtılacağı Sızıntı Suyu Arıtma Tesisine 3 yıl içerisinde yapılacak 400 Milyon TL yatırımla, geri kazanım tesisleri olarak mekanik ayırma–alternatif yakıt üretme-biyokurutma-kompost tesisleri kurulacaktır. Proje ile atıklardan ikincil hammadde, alternatif yakıt ve kompost üretilecek ve atık yönetiminin finansmanına katkı sağlanacaktır. ÇAKAB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi, idari teknik ve finansal yapısıyla sürdürülebilir bir katı atık yönetimi modeli olarak örnek oluşturacak, bölgede katı atıklardan doğan çevre kirliliği yaşanmayacaktır” denildi.

 

İçme Suyu Arıtma Tesisi…

Valilikten yapılan açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Çanakkale Merkezde yapımına başlanan ileri teknoloji arıtma tesisinde Atikhisar barajından gelen ham suyun arıtılması ile Çanakkale halkının memba suyu kalitesindeki suya kavuşacağı 34.723.000 TL proje bedelli Çanakkale 2. Merhale İçme Suyu Arıtma Tesisi tamamladığında 100.000 m3/gün arıtma kapasitesine sahip olacak ve 2045 yılına kadar Çanakkale’nin su arıtma ihtiyacı karşılanacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası Genel Müdürlüğünce Çanakkale Merkez İlçe Belediyesi’ne 26.270.000,00 TL kredi tahsis edilerek tamamlanan Güzelyalı Dardanos Atıksu Arıtma Tesisi, düşük alan ihtiyacı, işletme kolaylığı, kokusuz ve estetik arıtma teknolojisi, şok yüklemelere karşı dayanıklılık ve düşük işletme maliyeti gibi avantajları olan, bakterilerden yararlanarak klasik aktif çamur sistemine göre daha fazla biyokütle içeren bir proses olan Sabit Film Entegreli Aktif Çamur Sistemi (İFAS) arıtım sisteminin kullanıldığı, havalandırma havuzu içerisine entegre edilen sabit filmler sayesinde bakterilerin hem askıda hem tutunarak büyüdüğü ve bu sistem ile dar alanda daha çok su arıtılarak daha az oksijen harcanarak az çamur çıktığı, havalandırma havuzlarının üzeri bir sera gibi camla kaplı olarak tasarlanarak havuzların üzerinde yeşil bitkiler büyüyeceği ve Atıksu arıtma tesisinden çok Güzelyalı’ya yakışır biçimde botanik bahçesini andıracak şekilde faaliyetine devam etmektedir” denildi.

 

Temiz Hava Eylem Planı

Temiz Hava Eylem Planı ile ilgili olarak da yapılan açıklamada, “Temiz Hava Eylem Planı kapsamında denetimler devam etmektedir. Özellikle Çan İlçesinde Isınma kaynaklı hava kirliliği büyük ölçüde azaltılmış olup; doğalgaz kullanımı yaygınlaştırılarak çevre kirliliğinin önüne geçilmektedir. Ayrıca İlimizde hava kalitesini artırmak ve izlemek amacıyla Çanakkale Merkez İlçe, Çan, Lapseki, Biga İlçelerinde olmak üzere toplam dört adet hava kalitesi ölçüm istasyonu bulunmaktadır. İlimizdeki termik santral bacasından çıkan emisyon değerleri, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve Sürekli Emisyon Ölçüm sistemleri Tebliği kapsamında kurulmuş olan Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi (SEÖS) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından online olarak izlenmektedir. Ülkemizin önemli su yollarında biri olan Çanakkale Boğazında kirliliğin azaltılması, yüzme alanlarının korunması için Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi tarafından Çanakkale Feribot İskelesi, Lapseki Feribot İskelesi ve Gelibolu Feribot İskelesinde yenileme çalışmaları tamamlanarak bu kapsamda yürütülen çalışmalarla trafik kuyrukları ortadan kaldırılarak, İlimizdeki egzoz gazı oluşumu azaltılarak hava kirliliğinin önüne geçilmiştir. Daha temiz, daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre için önemli çevreci projelerin hayata geçirildiği İlimizde, Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından da önemli projeler uygulamaya konulmuştur” ifadelerine yer verildi.

 

Tarımsal ilaç atıkları…

Valilik açıklamasında, tarımsal ilaç atıkları konusuna da değinildi. Açıklamada, “İl Özel İdaresi,  Bayramiç Belediyesi, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü “Bayramiç Baraj Havzası Tarımsal İlaç Atıklarının Bertarafı Projesi” ile atıklar toplanarak bertaraf edilmektedir. Bayramiç’e bağlı 14 Köy ve İlçe merkezinde 2017 yılında 90 adet konteyner alınarak hizmete sokulmuştur. Ezine ilçemizde Kaymakamlığın koordinasyonunda çalışmalar devam etmektedir. Projenin il genelinde yaygınlaştırılması için çalışmalar sürdürülmektedir.  Çevre sorunları konusunda yapılan çalışmalarda öncü rol üstlenen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sürdürülebilir kalkınma anlayışı ile tabiat varlıklarımızın korunması, planlı şehirleşme çalışmaları, ağaçlandırma seferberlikleri ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla gerçekleştirilen projelere her zaman destek sağlanmıştır. Bu kapsamda, İlimizde bulunan İlçe ve Belde Belediye Başkanlıklarına, Köylere Hizmet Götürme Birliklerine çevre kirliliğinin giderilmesi için 2017 yılında 3.081.105,38 TL, 2018 yılında 4.840,000 TL, 2019 yılında 1.879.547,38 TL toplam tutarı olan şartlı nakdi yardım yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.

(Oya Koyuncu)

Paylaş