Tarihin yok saydığı insanlara dikkati çekiyor
Bugüne kadar çok sayıda sergiye imza atan örümcek ağları, saçlarla birbirine bağlı kadınlar ve sıradan ve basit malzemelerle ortaya çıkardığı çok derin ve yalın yapıtları ile dikkat çeken sanatçı Arzu Başaran Devlet Güzel Sanatlar Galerisi`nde açtığı “Ağ” isimli sergisi ile tarihin yok saydığı insanlara dikkati çekiyor.
20`nin üzerinde kişisel sergi açan Başaran, aralarında 2. Uluslararası İstanbul Bienali (1989), Tokyo’daki Çağdaş Türk Sanatı Sergisi (1991), Tunus’taki 1. Uluslararası Akdeniz Ülkeleri Bienali (1997), Yüz Yüze İstanbul-Atina Sergisi’nin (1998), de bulunduğu çok sayıda uluslararası etkinlikte yer almış bir isim. Çalışmalarının ana öznesini insanın oluşturduğu ve el yapımı kağıt üzerine gerçekleştirdiği çalışmaları ve portreleriyle tanınan ressam Arzu Başaran Çanakkale OLAY`a konuştu.
OLAY: Kendinizi tanıtır mısınız?
Arzu Başaran: 1963 İstanbul doğumluyum. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yüksek Resim Bölümü`nden mezun oldum. 1989 İtalyan Hükümeti`nin bursuyla Roma`da Modern Sanatlar Müzesinde araştırma bursunu tamamladım. 2000`de Fransız Konsolosluğu aracılığı ile CİT-Deş Arts Paris Bursu aldım.
OLAY: Ağ sergisi açmış olduğunuz kaçıncı serginiz ve bu sergide kaç eser sergilediniz?
Arzu Başaran: 20`nin üstünde kişisel sergi açtım ve grup sergilerine katıldım. Ağ sergisinde şu an 18 çalışmam sergileniyor.
OLAY: Çalışmalarınızda hangi tema üzerinden gidiyorsunuz ve kullandığınız teknik ile ilgili bilgi verir misiniz? Farklı malzemeler kullandığınız görülüyor.
Arzu Başaran: Çalışmalarımda çok farklı teknikler var. Tual ve kağıt üzerine karışık malzemelerle mix medya serigrafi litografi (taş baskı) teknikleri uyguluyorum. Polyester döküm üzerine çalışmalarım var. Polyester taban içine tel destekli farklı kurgular yapıyorum. Sergim bütünlük içinde anlam taşıyor.
OLAY: Polyester içinde yaptığınız çalışmalar değişik, bu tekniği ilk siz mi uyguladınız?
Arzu Başaran: Polyester tabanlı çalışmalar yapan sanatçılar var, ama içeriği farklı. Kimisi fotoğraf koyuyor. Ben kendi yaptığım heykeli koydum, bu anlamda değişik.
OLAY: Saç telleri, teller ve ağlar ile neye vurgu yapıyorsunuz?
Başaran: Yaşadığımız toplumda kimlik kaybı yaşamış, hafıza kaybı yaşamış, tarihin yok saydığı insanlara toplumun dikkatini çekiyorum. Saçlar, metaforik bir anlamda, gerçekte göremediğimiz bağlantıları vurgulamak için var.
OLAY: Daha önce Çanakkale`ye geldiniz mi, Çanakkale ile ilgili projeniz olacak mı? Neden Çanakkale?
Arzu Başaran: Daha önce Çanakkale`ye geldim. Çanakkale ile ilgili bir projem yok. Olması için bir şehirde uzun vakit harcamam ve gözlem yapmam lazım. Ben İstanbul`da, Ankara`da açtığım serginin devamı olarak aldığım davet üzerine geldim. Aynı sergiyi devam ettiriyorum.
OLAY: Hedefiniz nedir?
Arzu Başaran: Önümüzdeki senelerde tekrar İstanbul`dan başlayarak sergilere devam etmeyi düşünüyorum.
OLAY:Bize zaman ayırdığınız için teşekkürler.
Arzu Başaran: Ben teşekkür ederim, çalışmalarınızda başarılar dilerim.