havadurum

Tarih konulu kitapların en çok okunduğu il Çanakkale

Çanakkale en fazla "tarih’ temalı kitapların
okunduğu il oldu. Türkiye’nin kitap okuma haritasına göre en çok tarihi kitap okunan illerin Çanakkale, Balıkesir, Kastamonu, Çankırı illeri, Orta ve Doğu Karadeniz’in bir bölümü ile Mersin, Adana ve Hatay olduğu açıklandı. Çanakkale’deki kitap evleri ise araştırmayı doğruladı.

631
Türkiye’nin kitap okuma haritasına göre en çok tarihi kitap okunan illerin Çanakkale, Balıkesir, Kastamonu, Çankırı illeri, Orta ve Doğu Karadeniz’in bir bölümü ile Mersin, Adana ve Hatay olduğu açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Türkiye Okuma Kültürü Haritası Projesi" tamamlandı. Türkiye’de bir ilk olan araştırmanın sonuçları ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla CER Modern’de düzenlenen törenle, araştırmanın sahibi Sonar İletişim Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayrakçı tarafından açıklandı. Türkiye’de ilk kez çıkarılan okuma kültür haritasına göre Çanakkale en çok tarihi kitabın okunduğu il oldu. Çanakkale’deki kitap evleri ise araştırmayı doğrularken, Çanakkale’de tarihi kitapların yanı sıra siyasi kitaplar ve roman kitapları da okunuyor. Çanakkale’de kitap satan esnafların görüşleri şu şekilde:
 
 
Metin Küren: “Çanakkale’de en çok satılan kitap şu an Selçuk Kızıldağ’ın Dimitri’nin Kızları 2 kitabı. Bunun dışında Toplum ve Engelliler, Kadın Bakış Açısından Toplumsal Cinsiyet Rolleri. Toplumsal araştırmalar ile ilgili Sebahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna, İhsan Oktay Anar’ın Yedinci Gün kitabı ve şu an beklenen ve en çok sorulan kitap Yaşar Kemal’in son kitabı Bir Ada Hikayesi 4.kitabı. Çanakkale’de özellikle 40 yaş üzeri alan kılavuzları ve rehberlerin seçtiği kitaplar tarihi ve araştırma kitapları. Bunun yanında Çanakkale’de kitap okuma oranı Türkiye ortalamasına göre iyi iken, Çanakkale’de yaşadığı halde Çanakkale ile ilgili merak edip de hiç kitap okumamış insanlar var. Kitap okuma konusunda toplumu doğru yönlendirmek adına öğretmenlere çok iş düşüyor. İlk, orta ve lise öğrencilerine iyi ve doğru kitaplar tavsiye etmeleri gerekiyor.”
 
 
Cafer Çelik; “Şu anda en çok satılan kitap Soner Yalçın’ın ve Ahmet Şık’ın kitapları. Tarihi kitaplara ilgi Çanakkale’de hiç de az değil. Bunun yanı sıra Muhteşem Yüzyıl dizisinden sonra Osmanlı tarihine ilgi arttı. Gün içinde en çok sorulan kitap Soner Yalçın’ın Samizat kitabı. Bunun yanında Ahmet Ümit ve Elif Şafak da çok satıyor. Çanakkale’de kitap okuma oranı vasatın ve standartın üstünde. Ev hanımları bile iyi okuyucu. Bu anlamda satışlardan memnunuz.”
 
 
Bahadır Şimşek; “Şu aralar eğitim ve öğretim yılı başladığı için ders kitapları çok satılıyor. Çanakkale insanı daha çok roman türü okumayı tercih ediyor. Soner Yalçın’ın Samizat kitabı çok soruluyor. Tarihi kitaplara ilgi yüksek. Dünya klasiklerinin de satışları her zaman iyi.”
Paylaş