"Süt fiyatları hayvancılık ve süt sektörünün devamlılığını sağlayacak"

983
Ulusal Süt Konseyi süt fiyatlarına 8 Aralık tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, yüzde 46`lık zam yaparak, süt fiyatını 3,2 liradan 4,7 ve 0,2`lik devlet desteği ile birlikte 4,9 liraya yükseltmişti. Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Koop) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak yem fiyatlarının da çok fazla arttığı açıklamasında bulunmuştu. Özkurnaz, süt fiyatlarına yapılan artışın ardından Çanakkale`den süt alan sanayicilerle bir araya geldi. Sanayicinin fiyatların nereye varacağı noktasında tedirginlik yaşadığını belirten Özkurnaz, fiyatlardan kaynaklı üretici, sanayici ve tüketicinin zor durumda kalmasının önüne geçmek istediklerini ifade etti. Özkurnaz, süt fiyatlarının yükselmesindeki en büyük nedenin, Amerika ve Arjantin... gibi ülkelerden ithal edilen soya yeminin döviz kurlarındaki dalgalanma ile yaşanan fiyat artışından kaynaklı olduğunu söyledi. Sanayicilerin ne kadar süt alacaklarına dair tedbirlerinin almalarının doğru olacağını düşündüklerini belirten Özkurnaz, süt fiyatlarına bugün olumlu bakılsa da yarın ne olacağına dair görüş bildiremediklerini ifade etti. Yem fiyatlarının bir hafta içerisinde 40 TL`den 49 TL`ye yükseldiğini belirten Özkurnaz, süte yapılan zam ile aşırı hayvan kesiminin önüne geçilmesi, hayvancılık ve süt üretiminin sürekliliğinin sağlanmasına olanak sağlandığını vurguladı. Süt fiyatlarının Ulusal Süt Konseyi ve Gıda Komitesi baskısından da kurtulduğunu belirten Özkurnaz; "Enflasyon yükselir diye süte zam yapmamak süreci tıkanma noktasına getirdi. Son olarak böyle bir çıkışla en azından çiftçilerimiz rahat bir nefes alabildiler" dedi. 
"Ne üreticinin ne sanayicinin zor durumda kalmasını istemiyoruz"
Özkurnaz süt sanayicileri ile düzenlene toplantıyla ilgili; "Ulusal Süt Konseyi 8 Aralık`ta geçerli olmak üzere 3.20 kuruş olan sütün litre fiyatını 4 lira 70 kuruş yapmış oldu. Yaşanan artışın ardından sanayiciler de panik yaptılar ve fiyatlarda yüzde 37 ile 47 arasında artış yapmak zorunda kaldılar. Sanayiciler, fiyatların nereye varacağı konusunda tedirginlik duyuyorlardı. Bu anlamda bizde Çanakkale bölgesinden süt alan arkadaşlar ile bir toplantı gerçekleştirdik. Sütteki fiyat artışında kaynaklı hem üreticinin hem de sanayicinin zor durumda kalmasını istemiyoruz. Üreticiler olarak sanayiciler ile her ne kadar tartışmalarımız olsa da bizler bir bütünün yarısıyız. Bu anlamda üretici ve sanayiciyi bir bütün olarak değerlendirmemiz gerekir. Bu durumda tüketicinin sıkıntıya düşmemesi gerekir" dedi. 
"Döviz kurundaki artış yem fiyatlarını katladı"
Yem fiyatlarındaki yüksek artışa dikkat çeken Özkurnaz; "Tabii ki fiyatlar yükseliyor ancak ülkemizde de bir gerçek var. Yemin hammaddesi Amerika, Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerden soya olarak ithal ediliyor. Burada ki sıkıntı da yem fiyatlarının yükselmesiydi. Dolar ve Euro`da yaşanan artış ile yem fiyatlarının maliyetleri de artmış oluyor. Bu artışlardan dolayı süt fiyatları da 4.70 TL olarak netleşti. Bu fiyatlara bugün için olumlu bakıyoruz ancak yarının ne getireceğini bilmek şimdiden mümkün görülmüyor. Bu konuları sanayici ile konuştuk. Sanayici arkadaşlar tüketim konusunda süt ihtiyacını ne kadar karşılayacaklar, ne kadar süt alacaklar bu anlamda tedbirlerini almalarının doğru olduğunu düşünüyoruz. Zaten sütte bir tıkanma olursa Tarım ve Orman Bakanlığımız süt tozunu çalışmak adına fazlalık sütleri absorbe ettiriyor. Böylelikle bu kış sürecini atlatabileceğimizi düşünüyoruz. Tabi Türkiye`de istenilen bir süt miktarı var mıdır? Bu tartışılır" dedi. 
"Sütte ve hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke olma çabasındayız"
Ülkedeki et ve sütte olan hareketliliğin en azından artan kesimleri durdurmuş olduğunu belirten Özkurnaz; "Hayvan fiyatlarında da 15-20 Bin TL gibi büyük rakamlar oluşmaya başladı. Hatta süt hayvancılığında 25 Bin TL`ye kadar fiyatların oluştuğunu görüyoruz. Geçtiğimiz gün itibari ile 40 TL olan yem fiyatlarının 49 TL`ye çıktığını da görüyoruz. Şu anda et fiyatlarında bir yükselmeye geçildi. Aşırı kesimin önüne de belki de bu süt fiyatları ile engel olmuşuzdur diye de değerlendiriyoruz. Aksi takdirde kesime daha çok hayvan gidebilirdi. Hayvancılık hala ithalata açık olsa da Euro ve Dolar`ın yüksek fiyatta olması, ülkedeki çiftçimizin hayvan talebini oldukça azaltıyor. Çünkü çok ciddi rakamlar ortaya çıkması söz konusu. Amaç burada sütü üretmek, hayvancılığı sürdürülebilir hale getirmek ve özellikle gebe hayvanları kesimden uzak tutmak. Yine et ihtiyacımızı karşılayabilmemiz ve ithalatın azalması ülkemizde süt ve büyük ve küçükbaş hayvancılığı kendi kendine yeten bir ülke olması çabasındayız. Tarım ve Orman Bakanlığı`nın da bu yünde çalışmalar yaptığını biliyoruz" dedi. 
"Böyle bir çıkışla en azından çiftçilerimiz rahat bir nefes alabildiler"
Yapılan çıkışla üreticinin de rahat bir nefes alabildiğini belirten Özkurnaz; "Süt fiyatları geçmişte Ulusal Süt Konseyi ve Gıda Komitesi tarafından baskı altındaydı. Bu baskının altından kurtulması da ayrı bir güzelliktir. Enflasyon yükselir diye süte zam yapmamak süreci tıkanma noktasına getirdi. Son olarak böyle bir çıkışla en azından çiftçilerimiz rahat bir nefes alabildiler. Artık bir kilo 100 gram yem paritesi ile ölçüm olacak. 1 kilo 100 gram yemin fiyatını geçtiği takdirde Ulusal Süt Konseyi`nde toplanılıp, süt fiyatları tekrar revize edilebilecek. Konseydeki arkadaşlarımızda süt fiyatlarını yeniden revize edebilme yeteneğini sağlama gücüne de gelmiş oldular. Bizim temennimiz bu fiyatlar bir yerde muhakkak duracaktır ancak yükselen fiyat da geriye gelmez diye düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş