havadurum

Süper Lig 55 yaşında

Türkiye`de futbolun oynanmaya başladığı yıllar 19. yüzyıla kadar uzansa, sonrasında çeşitli isimler adında lig maçları düzenlense de bugün adına "Süper Lig" dediğimiz organizasyonun başlangıç tarihi 1959 yılı. O dönemde Millî Lig adı verilen organizasyona, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından koşullara uygun görülen 16 takım katıldı. Millî Lig`in ilk maçı da 55 yıl önce oynandı.

413
İlk ulusal profesyonel lig uygulaması olan Millî Lig`de sezon 21 Şubat 1959 günü başladı. İzmir`deki Alsancak Stadyumu`nda o gün oynanan İzmirspor-Beykoz karşılaşmasında İzmirsporlu Özcan Altuğ, Millî Lig tarihinin ilk golünü kaydederek tarihe geçti.
1959`daki ilk Millî Lig`e katılan 16 takım, Beyaz ve Kırmızı olmak üzere iki grupta 8`erli olarak eşleşti. Maçlar çift devreli lig usulüne göre oynandı. Karşılaşmalar sonunda Beyaz Grup birincisi Fenerbahçe ile Kırmızı Grup birincisi Galatasaray, o sezonki statüye göre finalde karşı karşıya geldi. İki ayaklı olarak oynanan finalin ilk maçını Galatasaray 1-0, ikincisini ise Fenerbahçe 4-0 kazandı. Bu sonuçların ardından Fenerbahçe, bugün Spor Toto Süper Lig olarak adlandırılan o günkü Millî Lig`in ilk Şampiyonu oldu. Aradan geçen 55 yılda; Galatasaray 19, Fenerbahçe 18, Beşiktaş 13, Trabzonspor 6 ve Bursaspor 1 kez Şampiyon ünvanı ile taçlandı.
Paylaş