Suçlu: Bilim adamı, Suçu: Kitap okumak!
ÇOMÜ`de geçtiğimiz hafta öğrenilen soruşturmanın ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Soruşturma tutanaklarına kadar giren, bazı öğretim görevlilerinin açığa alındığı iddia edilen soruşturmada, kişilerin üstüne atılı suç traji-komik; Kitap okuma eylemi!
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nde 21 Haziran tarihinde gerçekleştirilen ve aralarında Eğitim-Sen Şube Başkanı ve ÇOMÜ öğretim görevlisi Prof. Dr. Telat Koç`un da bulunduğu kitap okuma eyleminin ardından yapılan espriler gerçek oldu. “ÇOMÜ bu eyleme bile soruşturma açar” söylemlerinin gerçek olduğu, ÇOMÜ yönetiminin bu eyleme dair bir soruşturmalar zinciri açtığı, bu eylem ile alakalı olarak bir öğretim görevlisinin de açığa alındığı ileri sürüldü. Soruşturmaya tabi olan 5 akademisyenin suçunun ise; “1 Milyon kitap” kampanyası ile gündeme gelen, kitaba önem verdiğini her fırsatta dile getiren, kendini `özgürlüklerin üniversitesi` olarak tanımlayan ve bazı öğretim görevlilerinin de aralarında bulunduğu yazarları ile fikir özgürlüğüne vurgu yapan ÇOMÜ`de, “kitap okuma” eylemine katılmak olduğu öğrenildi. Gerçekleştiği gün yani 21 Haziran tarihinde başta rektör Sedat Laçiner`in bizzat müdahale ettiği, “Bu eylem izinsiz” diyerek çevresindekilere talimat verdiği eylem, sadece bir kitap okuma eylemiydi. Gezi Parkı eylemlerini “yakıp-yıkma” olarak nitelendiren ve eleştiren ÇOMÜ`lü üst düzey `prof` ünvanlı bürokratların, kitap okuma eyleminde nasıl bir yıkıcılık bulduğu merak ediliyor.
Hangi fikir, kimin özgürlüğü?
Son olarak kentte aldığı `kadın` rumuzları ile yazılar yazdığı mahkeme sürecinde ortaya çıkan ve yerel bir gazetede çalıştığı bilinen şahsın ÇOMÜ`de sigortalı olarak çalıştığının ortaya çıkması ÇOMÜ yönetimine dair tepkileri artırmıştı. Öyle ki `kadın rumuzu` ile kaleme aldığı yazılarında Rektör Laçiner`e laf söyletmeyen şahıs, ancak kentte, gazetecisinden siyasetçisine, belediye başkanlarından ÇOMÜ`lü işçilere kadar geniş bir yelpazede hakaretlere varan ithamlarda bulunduğu iddia edilmiş ve Çanakkale`de bir çok kesimin tepkisini çekmişti. Kentte birçok kesime yönelik hakaret vari yazılarını kaleme alan `Kadın` rumuzlu söz konusu `erkek` kişinin, fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirilerek ÇOMÜ`den `ödül` niteliğinde sigortalanması iddiaları sonrası kitap okuma eylemine yönelik soruşturma süreci “bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” yorumlarına neden oldu. Kimliği belirsiz bir şekilde yazılar yazan kişi fikir özgürlüğü kapsamında “ödüllendirilirken”, rektörlük önünde ÇOMÜ`lü akademisyenlerin kitap okumasının soruşturmayla karşılık bulması kamuoyunun takdirine bırakılıyor.