havadurum

Sporcu sağlığı güvencede

Amatör Spor Kulüplerinin dikkatine !




Sosyal Güvenlik Kurumu`nun Sağlık Yardımından faydalanamayan Amatör Sporcuların sağlık giderlerinin teminine ilişkin Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokolün uygulanmasına ilişkin usül ve esaslar

619
İşte protokol
 
 
 Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı ve bağımsız Federasyonlar ile Türkiye Futbol Federasyonundan lisanslı olup, herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlık yardımından faydalanamayan amatör sporcuların sağlık giderlerinin karşılanabilmesine yönelik Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokolün uygulanmasına ilişkin usul
ve esaslar aşağıda belirtilmiştir.
 
1- TEDAVİ GİDERLERİ KARŞILANACAK OLAN SPORCULARIN KAPSAMI :
 
            Bir sporcunun muayene ve tedavi edilmek üzere resmi sağlık kuruluşlarına sevk edilebilmesi için,
 
a)    Herhangi bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlık yardımından faydalanmıyor olması,
b)    Gelir tespitini yaptırmış olması,
c)     Lisansının yılı içerisinde Vizeli olması,
gerekmektedir.
            Sporcuların bakmakla yükümlü olduğu kişiler kapsam dışıdır.
 
2- SPORCULARIN MUAYENE VE SEVK EDİLMESİNE DAİR HÜKÜMLER :
 
a)    Sporcunun, muayene ve tedavisi için sevk işlemini, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl veya İlçe Müdürlükleri yapacaktır.
b)    Spor Genel Müdürlüğüne bağlı veya bağımsız Federasyonlardan lisans almış sporcular, sevk talebinde bulunurken yılı içerisinde vize edilmiş lisanslarını ibraz edecektir.
c)     Türkiye Futbol Federasyonundan lisans almış amatör futbolcular sevk talebinde bulunduğunda, görevli personel www.tff.org/default.aspx internet adresinin Bilgi Bankası/oyuncu arama bölümünden futbolcunun bilgilerine ulaşarak web sayfa çıktısını alacak ve saklayacaktır.
d)    Tüm sporcular Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlık yardımından herhangi bir şekilde faydalanmadığını gösteren belgeyi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne teslim eecektir.
e)    Sporcunun sevk işlemi form ile yapılacaktır.
f)      Sporcunun, tedavisinin yapılabileceği niteliklere haiz sağlık kuruluşunun İl’ de bulunmaması halinde, muayeneyi yapan sağlık tesisi, sporcuyu tedavinin yapılabileceği en yakın sağlık kurum ve kuruluşuna sevk edecektir.
 
3- ACİL VAKALARDA SEVK İŞLEMİ :
 
a)       Aciliyetini beyan ederek sevk isteyene sporcuya, herhangi bir sosyal güvencesi olmadığına ilişkin belgeleri mevcut değilse, bilahare ibraz edeceğine dair taahhütname imzalatılacaktır.
b)       Sevk almadan Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde acil giriş yaparak muayene ve tedavisi yapılan, yılı içerisinde lisansı vizeli olan sporcunun, sağlık yardımından faydalanmadığını gösteren belgeyi daha sonra ibraz etmesi halinde tedavi giderleri ilgili sağlık kuruluşuna ödenir. Bu durumda faturalar, sevki yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü adına tanzim edilecek ve ödemeler bu İl Müdürlüğünce yapılacaktır.
 
4- SPORCULARIN MUAYENE İŞLEMLERİ :
 
Usulüne uygun sevk işlemi yapılan sporcunun,
 
a)      Öncelikle (varsa) Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tabiblerince muayene ve tedavileri yapılacaktır.
b)      Daire tabibi bulunmayan İl Müdürlükleri sporcuyu Sağlık Bakanlığına bağlı  en yakın Birinci basamak sağlık kuruluşuna sevk edecektir.
c)      Daire tabibleri veya Birinci basamak sağlık kuruluşlarınca yapılan muayene ve tedavi sonucu gerek görülmesi halinde sporcular İkinci ve Üçüncü basamak sağlık kuruluşuna sevk edilecektir. (Milli sporcularda silsile sırası aranmaz.)
d)      Amatör sporcuların diş tedavilerine yönelik muayene ve tedavileri öncelikle Birinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarınca yapılacaktır. (Milli sporcularda bu kural aranmaz)
 
5- TEDAVİ GİDERLERİNİN ÖDEME ŞEKLİ :
 
            Usulüne uygun sevk edilen sporculardan;
 
a)     Sağlık kurum ve kuruluşlarınca yapılan muayene ve tedavi giderleri ile bunlara dair reçete bedelleri,
b)     Milli sporcuların bulunduğu İl’ in dışına sevk edilmesi halinde, yol giderleri, (1. derece Devlet Memurlarının tabii bulunduğu mevzuat hükümleri doğrultusunda)
c)      Sağlık kuruluşlarınca, diş tedavilerine yönelik yapılan muayene ve tedavilerine yönelik giderleri, (protez dahil)
 
Sporcunun lisans aldığı Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerince gecikmeye meydan verilmeden ödemesi yapılacaktır.
Sevk ve muayene sonucu İl Müdürlüklerine tahakkuk ettirilen faturaların ödeme işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra bu ödemeye ait belgelerin birer sureti Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığına gönderilecektir.
Paylaş