havadurum

Somalili gençler tarımı öğreniyor

Somali`den Lapseki ilçesine gelen 11 genç, sebze ve meyve bahçelerini gezip, zirai çalışmalar hakkında bilgi aldı.

853
Projede yer alan Ziraat Mühendisi Sami Dur, yaptığı açıklamada, 3 ay sürecek proje kapsamında, öğrencilerin 3 ziraat mühendisiyle Çanakkale, Mersin ve Antalya`yı kapsayan gezilere katıldığını, gençlerin gittikleri yerlerde tarım alanlarını ziyaret ettiğini, çeşitli sebze ve meyvelerin yetiştirilmesi konusunda bilgiler aldığını söyledi. Dur, eğitimlerini tamamlayan gençlerin ülkelerindeki tarım okullarının uzman kadrolarda çalışacağını belirterek, bu projeyle Somali`de yaklaşık 910 köye ulaşıp, buralarda tarım yapılması hedefleniyor`` dedi.
 
Proje kapsamında görev alan Gelibolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Galip Yılmaz ise şöyle konuştu: ``Proje, özellikle kuraklıktan zarar gören, açlık ve kıtlığa maruz kalan ülkeler için çok değerli. Anladığımız kadarıyla bu bölgede yaşayan insanların sebze ve meyve yetiştirme kültürleri yok. Amacımız öncelikle bu kültürün oluşturulmasıdır. Ardından en azından Somali`deki insanların kendi yiyeceği sebzeyi üretmelerini sağlamak istiyoruz. Somalili genç kardeşlerimiz çok meraklılar ve ilgililer. İnşallah kendi ülkelerindeki tarım okulunda da başarılı olurlar ve halklarına yardım ederler.``
 
Hayatında ilk defa dalından domates kopardı
Gezdiği tarlada domatesleri ilgiyle izleyen ve onlara dokunan Somalili İbrahim Şeh Hüseyin, Lapseki`yi çok güzel bulduğunu, hayatında daha ilk defa domates tarlasını gezdiği ve dalından domates kopardığını belirterek, bu anı ömrü boyunca unutamayacağını, ülkesinde sebze yetiştiriciliği yapıp, ülkesine ve vatandaşlarına faydalı olacağını bildirdi.
 
Biber tarlasını gezen Abdurrahman Osman da kendisini rüyada gibi hissettiğini dile getirip, ``Gündüz gezdiğim bahçelerden gece rüyamda domates, biber topluyorum. Bu eşsiz güzelliği bizlere yaşatan tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Ülkeme döndüğümde domates biber yetiştirmeyi insanlarımıza öğreteceğim. Bizim insanlarımız da buralarda olduğu gibi kendi ekip yetiştirdiği ürünleri yiyecek`` diye konuştu.
Paylaş